Reklama

Reklama

Vampýři nesajou krev. Vampýři kradou a zabíjí. Novinář Phillipe Guerande vede boj proti strašlivé bandě, která se ke svým cílům nestydí použít jakýchkoli prostředků a která je vedena Irmou Vep, tajemnou nymfou v černém. Tento snímek je považován za jeden z prvních seriálů vůbec. (Véča)

Recenze (28)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Zajímavé. Dlouhé. Nikoliv zajímavě dlouhé ani dlouze zajímavé, už vůbec ne zajímavá délka nebo snad dlouhá zajímavost. Zajímavé a dlouhé. Ale nechápejte to jako souřadný vztah, jde spíš o to, že zájem mě neustále lákal, zatímco délka mi házela klacky pod nohy. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[FNŘ 2010] Viděl jsem devátou epizodu Upírů a ačkoliv mě bavila, tak mi asi jeden díl stačil. Fantomas je mnohem zábavnější. ____ EDIT: Tak jsem zhlédl ještě čtvrtý díl nazvaný Le Spectre, který mi přišel mnohem zajímavější, než travičské pokusy z 9. části. Ve Spectre jde o to, že jakýsi pan Metadier si má vyzvednout z banky 300,000 franků. Irma Vep a její společníci tohoto pana Metadiera zavraždí, jaké je ale jejich překvapení, když pak tento muž do banky přesto přijde. Je to duch?:D ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Plnohodnotné vychutnanie si poklesnutej kriminálnej zábavy so všetkými záhadnými listami, odkazmi, tajnými dverami, špehovaním a únosmi hrdinov sa dá v prvých štyroch epizódach. Majú znesiteľnú dĺžku (okolo 30 - 40 minút), nestihne sa opozerať scenár, neskôr už len rôzne variovaný. Novinár, jeho smiešny zachránca Mazamette odkrývajú úskočné ťahy Vampírov, žízniacich po majetku. Banda zlosynov a zlodcér postupne síce vystrieda troch vodcov, spojivom medzi nimi ale ostáva Irma Vep, kráľovná zločinu, herecky tiež dominujúca najmä v prvých epizódach filmu/ seriálu. Postupne sa diely predlžujú, dejovo opakujú, obsahujú zbytočne dlhé zábery - len aby v tam niečo bolo. Celkove to ku koncu stráca šťavu. No na trojhviezdový dojazd to ako-tak postačí, najmä vďaka energii úvodu. ()

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Po výborném Fantomasovi zklamání, které nevyváží ani Musidora v roli Irmy Vep. Příběh Vampýrů je až příliš rozdrolený a nekonečný řetězec překvapivých odhalení časem začne nudit. Jsem zvědavý, jak je na tom další slavná Feuilladova série - Judex. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Zvedá se vítr. Něco přiletí. Co? Nebude to Havran? Ne, je to SuperMusidora a chce Vás zabít. ÁÁÁ.__ Psát nějakou příhodu, která zapříčinila můj věhlasný křik či jen proměnu hnědého vlasu na šedivý, je naprosto zbytečné. Les Vampires nebrat pokud chcete být v neustálém stresu z napětí. Pokud chcete vyzkoušet své naprosto unikátní dedukční schopnosti ze sledování Columba a čtení Agathy Christie, je Les Vampires správná volba. Ale nic mezi tím. Feuillade vytvořil upíry jako obyčejné lidi, kteří jsou oděni v černém mundůru a umějí slézt po okapu na zem. Nijak úchvatné, ale vzhledem k roku...nu, velmi dobré. Musidora hraje přesvědčivě, ale jelikož je stopáž nekonečně-podtrhuji nekonečně- dlouhá, budete mačkat sebedestrukční tlačítko STOP poměrně často. Tak se na to připravte. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby veľká klasika francúzskeho nemého filmu, ktorá si zaslúži úctu hlavne za svoje priekopnícke zásluhy nielen v oblasti žánru, ale aj za rozvoj filmu ako takého. Moje hodnotenie vyjadruje vždy iba a len to, ako sa mi film momentálne páčil. Treba ho brať v tomto kontexte. Zaujímavý príbeh a prepracovanosť diela núti človeka sa ku “Les Vampires“ obratom vracať, pretože objavovať je stále dosť. Na ten prvý krát je ťažko vstrebať všetky detaily, zvraty a situácie plnohodnotne. Minutáž naznačuje, že ich je sakra veľa. Dĺžka snímku môže byť ale aj problémom. Nie je totiž jednoduché si vyčleniť zhruba 6 a pol hodiny pre film hocikedy. Zatiaľ sa mi to podarilo 2 krát. Čo sa týka ale konkrétne filmu “Les Vampires“, ten býva v niektorých kruhoch označovaný za filmový seriál. Pravda, resp. môj pocit je niekde uprostred. “Les Vampires“ ako celok tvorí samozrejme jeden veľký zamotaný príbeh z prostredia parížskeho podsvetia, je však celkom šikovne rozdelený na 10 “samostatných“ kapitol, z ktorých každá je ukončená nejakým čiastočným vyvrcholením danej časti príbehu. Tým pádom je možnosť výberu, či film pozerať v kuse (na to je ale potrebný deň voľna) alebo každý deň jednu kapitolu. Ako kto zvládze. Vyskúšal som si obe varianty. Záverom komentáru aby nedošlo k omylu a zbytočnému sklamaniu by som chcel zdôrazniť jednu základnú informáciu - Louis Feuillade svojich Vampírov nepojal ako nemŕtvych, ktorí cicajú ľudskú krv parížskej smotánke, ale ako gang kriminálnikov, ktorí sa pod týmto označením snažia spoločnosť „vysať“ (t.j. pripraviť ju o čo najviac cenností, vplyvu, ...) a zaujať tak postupne dominantné a neohrozené postavenie ako mafia operujúca vo vlastnej bunke štátneho zriadenia. FINE. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ronald Knox by z tohoto seriálu příliš odvázaný nebyl. Je totiž natočen podle toho nejbrakovějšího námětu. Jenže je natočen velmi zručně, s láskou k filmu a mimořádnou invencí. Už jen střídání barevných filtrů jako znak jednotlivých prostředí, na svoji dobu mimořádně civilní herecké výkony, dynamika střihu, to vše odlišuje tento seriál od svých vrstevníků. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[400 min] 1. část: Useknutá hlava 75%, 2. část: Vražedný prsten 75%, 3. část: Rudá kniha šifer 70%, 4. část: Přízrak 70%, 5. část: Mrtvý muž na útěku 70%, 6. část: Hypnotizující pohled 65%, 7. část: Satanáš 65%, 8. část: Pán hromu 70%, 9. část: Travič 75%, 10. část: Děsivá svatba 70% Celkový dojem [7/10] (Gaumont) (Němý, čb. /// Scénář: Louis Feuillade /// Kamera: Manichoux /// Hudba: Robert Israel) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po štyroch častiach musím konštatovať, že sa jedná o jeden z najzábavnejších a dejovo najnabitejších seriálov, aké som kedy videl. A to je asi ten vôbec prvý v histórii. Každá časť má svoj dej, ktorý je ale súčasťou celku. Zmes kriminálky, akcie, trileru a mierneho komediálneho nadhľadu vás núti si pustiť za sebou ďalšiu a ďalšiu časť. Čiže seriál má charakter tých kvalitnejších súčasných, pri ktorých ste tiež ochotný stráviť celú péenku. Uvidíme, ako sa to vyvinie a či nebude kvalita jednotlivých epizód klesať, zatiaľ je tomu presne naopak. Aj po všetkých desiatich epizódach musím skonštatovať, že Les Vampires je v mnohých ohľadoch zábavnejší, ako väčšina súčasných high-tech sýto farebných, ale monotónnych krimi seriálov. Feuillade vytvára sympatie medzi divákom a hlavnou vyšetrovacou dvojkou, z ktorej mi pomaly začal liezť mierne na nervy funesovský Mazamette, dávajúci najavo svoje dojmy pohľadmi do kamery. Seriálu dominuje Irma Verp, ktorá ako jediná dokáže prežiť útoky na Vampírov a tak sa prejavuje ako najsilnejšia z nich. Dnes už budú mnohým prekážať logické nedostatky, jednotlivé strany strácajú výhodu lacnými chybami a asi sa zamyslíte nad tým, čo robila celý čas polícia. Vyvažujú to ale atletické výkony, predovšetkým vo vertikálnej rovine a kamerové nápady typu rezopohľadov cez dva byty. Dočkáme sa mnohých prestreliek a mŕtvol, častoktát aj ženského pohlavia. Vampírov som videl na dvakrát, čomu by som pred ich vzhliadnutím nikdy neveril. Tvorcovia týmto seriálom možno nevedomky stanovili princípy diváckej závislosti na obľúbenom seriáli. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že niektoré časti tohto filmového seriálu dali zabrať aj mne pričom som veľkým obdivovateľom nemého obdobia v akomkoľvek žánri. Pre dobových divákov to ale aj tak musela byť riadna hardcore zábava. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Upíři jsou doslova symbolem rané seriálové tvorby a laik si z nich udělá naprosto překvapivý názor na počátky filmů s narativní linkou. Seriál je nedocenitelný hlavně v tom, jak zachycuje vývoj filmové řeči - první díly jsou statické, poměrně rozvleklé a s minimem napětí, zatímco druhá polovina objevuje paralelní akce, filmový detail jako zdroj napětí, složité zápletky a zvraty, dynamicky nasnímané honičky a do hry vstupuje i komický element v neodolatelném podání Marcela Lévesquea. Tudíž toto neustálé zdokonalování fakticky vrhá na první díly neodmyslitelný stín a vzniká tak poněkud nevyvážený celek, z nějž lze hodnotit plným počtem tak poslední čtyři díly. Navíc mě trochu zklamala samotná Musidora, od níž jsem čekal ztělesnění démoničnosti a zákeřnosti (viz plakát) a dočkal jsem se poněkud nevýrazné a nepříliš hezké herečky s kypřejšími tvary, jejíž kouzlo pro mě vyniklo jen v několika momentech (slídění v přiléhavém obleku, její anabáze z ostrovního vězení), přesto my však bylo líto jejího konce a uvízla mi v hlavě. Navíc je zde strana zákona vykreslená jako ne příliš schopná, tudíž vynalézavější a nápaditější upíři si zákonitě získávají větší sympatie, čímž může leckoho naštvat konec s melodramatickým dovětkem. I přes zmíněné vady jsou Upíři odzbrojujícím počinem z nějž přímo dýchá atmosféra nastupující moderny a jež nabízí řadu fantazijních podnětů, čehož se posléze chopili surrealisté, vzdávající poctu tomuto a obdobným dílů ve své tvorbě. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Vlastně to ani není film, ale filmová verze pokleslého, dobrodružného čtiva, které vycházelo na pokračování v dlouhých řadách (jako u nás kdysi sešitky s dobrodružstvími Léona Cliftona či Nicka Cartera). Jsou tu všechny podstatné rysy - nepravděpodobný a jen nahozený děj (který se při pečlivějším pohledu zcela rozpadá) ,senzačnost, náhlé zvraty, postavy, které jsou vlastně jen šablony, bizarní rekvizity vypůjčené z gotických románů. Dohromady to však nějak funguje. Na soudobého diváka již působí i kouzlo starobylosti a jisté naivnosti. Film je z doby I. světové války a prý byl velice oblíben u navrátilců z fronty. Musidora se stala první filmovou sex-bombou. No, po pekle zákopové války byli Vampíři jistě zábavnou oddechovkou. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Osobně se mi líbí pojetí téhle filmové série. Jedná se o soubor deseti filmů, kdy jejich délka je různorodá od čtvrt hodiny až po hodinu. Filmy byly promítány v letech 1915 a 1916 a je na nich poznat, že se nejedná o něco, co by zapadlo. Jako milovník komiksu mohu s klidem říct, že přesně takové filmy jako "Les Vampires" inspirovaly dobrodružné příběhy, kde se to jen hemží zloduchy, tajnými místnostmi a chodbami, úkladnými vraždami, apod. Vždyť takové odkazy je možné nalézt v literatuře často a nechybí ani v takových komiksech jako "Neobyčejná dobrodružství Adély Blanc-Sec" nebo "Tintinova dobrodružství". Jsou zde převleky, záměny, temné postavy, zápletky přitažené za vlasy a všechno to naprosto dokonale funguje. Ano, je to místy trochu groteskní a přehrávané, chybí tomu nějaké pořádné rozuzlení, ale když v pátém filmu vidíte, jak se Vampires pohybují mezi lidmi, kteří všichni byli omámeni do bezvědomí, je v tom něco silně nepříjemného. Humor a thriller se zde spojují v kombinaci, která je úžasná. Škoda, že se pro filmy vžil formát, kdy celovečerák je hodina a půl více. Takové série kratší filmů by měli také své kouzlo. Očividně ale musíme standardizovat. Škoda. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tak sa mi podarilo tento filmový epos pozrieť za jediný de§, ale úprimne nedoporučujem to nikomu. Nekonečný príbeh, ktorý Vás v priebehu filmu začne nudiť a úprimne na konci budete radi že to konečne máte za sebou. Film zaberie celé poobedie a ak ho rozdelíte na jednotlivých 10 častí možno si ho užijete viac ako ja. Patrí však do zoznamu filmov, ktoré správny filmový fanúšik musí vidieť, na svoju dobu určite prelomový film, v dnešnej dobe však aj pre priaznivcov nemého filmu príšerná nuda. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Sice neuvěřitelně dlouhé, ale poměrně zábavné. Děj je sice předvídatelný až hrůza, ale natočené a zahrané je to na svou dobu velmi dobře. Ale nejlepší je Mazzamette, herectví jeho představitele je vynikající, u všech jeho výstupů jsem se skvěle bavil. ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

Po Fantomasovi další výborná série, která musela ve své době vyvolávat údiv i hrůzu u diváků. I hlavní osa příběhu je podobná Fantomasovi, investigativní novinář vs. gang. Fantomas byl možná lepší, ale to neznamená, že i tomuto nedám plný počet. Nevím proč tady někteří řešíte délku, vždyť je to ve své podstatě vlastně seriál a u seriálu délku vážně neřeším, to bych se na ně nemohl dívat, kdybych řešil délku. Vždyť takový Doctor Who má skoro 17 000 minut. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní. Viděl jsem jen první dva díly a v blízkém budoucnu nemám chuť shlédnout zbylých osm dílů. Nejdřív jsem myslel, že to bude opravdu něco o upírech, ale jde o krimi se skvělou atmosférou vytvořenou především hudbou (která je ale v každém dílu stejná a i v jeho průběhu se opakuje, takže se brzy stane spíš otravnou). ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

1. epizóda: Prvá epizóda sa niesla v znamení záhadnosti, kvalitných hereckých výkonoch a jedného prekvapenia, ktoré som pri dobe vzniku veru nečakal. Môžeme sa tešiť na tých dobrých, rovnako však aj na zlých. Záver je skutočne zaujímavý, exteriéry sú pútavé a celé to navnadí diváka na ďalšiu epizódu. 80%. 2. epizóda: The Ring That Kills: Veľa deja vtesnaného do krátkej minutáže. Netýka sa to divadelného predstavenia, kedy zámer tejto kreácie nie je možné jednoznačne pochopiť, ale deja potom, kedy gang unáša istú dôležitú postavu príbehu. Správanie gangu je raz rýchle a rázne, inokedy rozložené na dlhší čas a dávajúce priestor na konanie protistrany, ktoré gangu nie je príjemné. V tejto epizóde sa toto správanie ešte nedá odsúdiť, lebo divák nepozná pôvodný zámer činov ich tvorcov, čo by sa patrilo vysvetliť v ďalších epizódach. Vtipná postava minulej epizódy ostáva vtipná rovnakým spôsobom, len v inej situácii. Dočkáme sa krutého násilia, nie však takého, čo by prekonával exploitation filmy, ale poteší, o čo sa tvorcovia snažili. Slabšie, ako prvá epizóda z dôvodu nedostatočne rozvinutej atmosféry. 60%. 3. epizóda: Hlavný hrdina vylúšti šifru a dvíha malé váhy. Škoda, že nepropagoval cvičenie vlastnou váhou, s čím by dosiahol lepšie výsledky ako s dvojkilovými jednoručkami. Konečne zaujímavá herečka hrajúca očami. Opäť poteší humor. 80%. 4. epizóda: 60%. 5. epizóda: Záverečné omráčenie vyzerá ako z nejakého stredovekého obrazu o hriešnikoch. 80%. 6. epizóda: Do príbehu je vložený príbeh a ani jeden z príbehov nie je dostatočne uspokojujúci. 60%. 7. epizóda: Poteší Mazzamette, inak je to veľmi dlhé. 20%. ()

Reklama

Reklama