Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Toto strhující drama vypráví o soudci z Palerma (na Sicílii) jménem Giovanni Falcone, jenž riskoval svou kariéru i osobní život, aby postavil během 80. a na začátku 90. let italskou mafii před soud. Falcone naprosto ignoroval fakt, že Cosa Nostra zavraždila mnoho úředníků. Spojil se se svým kolegou prokurátorem, Paolem Borsellinim a společně vypracovali žaloby na stovky členů mafie. Pracovali neúnavně a díky přísným bezpečnostním opatřením a svědectví někdejšího šéfa Tommasso Buscetta se Falconemu podařilo dostat za mříže 344 členů mafie. Byli odsouzeni během veřejně velmi sledovaného tzv. maxi-soudu. Ovšem Falconeho triumf trval jen krátce, jeho spolupracovníci – soudci a státní zástupci – ho totiž nezvolili hlavním inspektorem. Falcone tedy rezignoval a odešel pracovat do Říma. V roce 1992 se však vrátil zpět do Palerma se svou manželkou Francescou. Pár však zahynul díky bombě nastražené na dálnici. O dva měsíce později byl zavražděn Borsellino. Smrt hrdinů pohltila celou Itálii a roznítila největší antikampaň za několik posledních desetiletí. (HBO GO)

(více)

Recenze (22)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tohle drama mi připomnělo italský seriál "Chobotnice" - podobné téma i atmosféra, stejná beznaděj. Chazz Palminteri dokázal své postavě vdechnout patřičné charisma a nutí tak diváka držet usilovně palce. Falconeho charakter mi každopádě působivě zůstal bivakovat v mozkových závitech, stejně jako několik zásadních momentů filmu (potažmo soudcova života). Ráda se někdy podívám znovu. 81% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne celkom slušná televízna záležitosť, ktorej najväčšími plusmi sú Falconeho stvárnenie Chazzom Palminterim a reálny príbeh za spravodlivosť bojujúceho prokurátora. Pozadie celého deja by si ale pre detailnejšie spracovanie zaslúžilo určite viac než jeden film. Jedno či dve pokračovania alebo niekoľkodielny seriál by bol pre podobný námet ideálnejším riešením. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Toto skvělé dílko nemohlo bohužel jinak skončit... Falcone je Corrado Cattani z Chobotnice hadr... Na pár týdnů by měli naši policisté a soudci jít do Itálie na praxi, aby si pak vážily toho co u nás je, ... To co jsem viděl v chobotnici nebo tady u Falconeho to je teror a né život a velký obdiv lidem kteří takto obětují životy za skutečné právo... - 29. 12. 2010 - 85% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Povedený thriller natočený podle skutečných událostí z prostředí nelítostných mafiánů a boje proti nim. Palminteri ve své možná nejlepší roli. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Upřímně, je to celé opsané z filmu Giovanni Falcone 1993, bohužel trochu naředěné, což mě méně vtahovalo do děje. Téměř chybělo zobrazení prorůstání kontaktů mafie do soudního aparátu, prorůstání do politiky v podstatě přišlo až v závěrečných titulcích. Málokdy remake předčí svou předlohu a tento film to pouze potvrzuje. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl letos na dovolené na Sicílii, Falcone a Borsellini jsou zvláště v Palermu všudypřítomní. Seznámil jsem se zběžně s jejich příběhem a už tehdy věděl, že po návratu z dovolené si musím pustit tento film, o jehož existenci jsem neměl tušení. Oba pánové jsou legendy, hrdinové, úctyhodné persony, které obětovaly vše, aby Sicílie, resp. Itálie mohla vybřednout z odporných mafiánských sraček. Tenhle film je jedním z důstojného uctění jejich památky. Mimochodem nedivím se, pokud se oba pánové stali předobrazem Corrada Cattaniho. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se filmu daří především je zachycení atmosféry strachu, která v době Rinova řádění v Palermu panovala. A to nejen v kruzích justice či policejních složek, ale celkově ve společnosti. Dalším výrazným plusem sám Falcone, který si jde neúprosně za svým a díky Palminterimu podání mu člověk musí fandit i kdyby nechtěl. Za mínus považuji minimální prostor pro samotného Rinu, který se tu sice několikrát mihnul, ale to bylo vše. Jasně, za všemi zločiny, o kterých se zde mluvilo a které se tu odehrály byl on, ale bez jeho výraznějšího příspěvku na hereckém poli mi to přišlo trošku neúplné. Každopádně i tak se jedná o výbornou záležitost a to nejen na televizní produkci. Všechna čest Falconemu a spol.. 75% ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Vydarená gangsterka popisujúca situáciu na Sicílii z prelomu 80 a 90tych rokov. Ústrednú postavu tu predstavuje sudca Falcone, ktorý stavia svoje zásady na piedestál čím si postupne získava rešpekt aj samotnej mafie. A to dokonca výraznejší, než mu prejavujú kolegovia od fachu. Škoda len, že sa na svet nepozeráme z oboch kuchýň a z tej mafiánskej vidíme výhradne čistky iných sudcov, ale kto a čo za tým stojí musíme vyšetriť spoločne s Falconem. Osvieženie do diania prinesie až ex-mafián Buscetta, ktorý povyťahuje špinu a praktiky širokého spektra bossov, vďaka čomu sa začne zatýkať po desiatkach. Zaujímavá bola tiež postava Borsellina, vďaka ktorému sa hlavnej postave zadarilo aj po stránke osobnej, i keď len na chvíľu. Film teda zanechal dobrý dojem a celkom som otvorený aj staršej talianskej verzii z 93ho. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Životní příběh italského prokurátora Falconeho, který má slabinu v televizním provedení, menším rozpočtu a zkratkovitosti, protože vyšetřování mafie zabere dvacet minut včetně výslechu s Tomasem Buschettou ( kde jsou stejné dialogy jako v První zrádce (2019) ) a včetně celého maxiprocesu, přesto tento tv film z roku 1999 je silný ve vykreslení podmínek práce sicilského prokurátora - ochranka, bydlení v pevnosti, boj s byrokraty ( podplacenými ) , ale hlavně permanentní ohrožení života - těch mrtvých zástupců státu je opravdu hodně, netušil jsem, že to byly v osmdesátkách až taková jatka. Pozitivem je i přesvědčivý Chazz Palminteri, kterého jsem znal spíš z rolí křivých drsňáků. Filmový tip uživatele Mahler. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Kdyby hlavní postavu zahrál Michele Placido, ani chvíli bych neváhal a považoval bych tento snímek za volné pokračování Chobotnice. Ovšem Facone čerpá ze skutečných událostí a popisuje komisaře, který stejně jako v Chobotnici, přeskakujíc klacky pod nohama a balancujíc na tenké hraně mezi životem a smrtí, bojuje s mafií. Chvíli i docela úspěšně, než opět zaúřadují prodloužená chapadla, která ovládají i vládu... a bohužel , stejně jako v Chobotnici Cattaniho, i Falconeho postihl stejný osud. Každopádně se jedná o velmi zdařilý přepis skutečných události na filmový pás, který stojí za vidění a který zachycuje hlavní milníky posledních let života Giovanni Falconeho a jeho věrných spolupracovníků. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Takhle promrhat potenciál silného příběhu založeného na skutečném osudu, to chce umění. Netflix by z toho udělal parádní šestidílnou minisérii, HBO to odfláklo jedním celovečerním filmem, který se soustředil na nezajímavé detaily a to skutečně důležité odbyl. Velká škoda. Hlavní herec byl místy až parodií, Michel Placido z italského originálu zůstal nepřekonán. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Úžasný film o dvou skvělých lidech a vlastně nejen o nich. Film vypráví příběh několika statečných, kteří se postavili sicilské mafii. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Na Sicílii je legrace pravděpodobně i dnes, ovšem to, co si mafie dovolovala tenkrát, to bylo fakt moc. V podstatě zlikvidovali každého, kdo proti nim šel. Po zavraždění Falconeho proběhla čistka v parlamentu a třetina (!!!) neprošla. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si pustí většinou fajnšmekři přes mafii.Nedávno jsem viděl o Borsallinim hraný dokument a teďka náhodou na HBO kápnul na Falconeho.Vlastně na TV film předvedl nejspíš co mohl.Někoho může naštvat angličtina,která může být malinko rušivým elementem.Jinak se zde jede po jasných kolejích s hlavním představitelem v podání Chazz Palminteriho,který se role zhostil dobře.Není to možná dechberoucí podívaná,je to prostě jen životopis,který si sem tam odskočí k výslechu,nějaké vraždě.Však to znáte.Takže jsem věděl jak dopadne film,ale musím říct,že jsem se občas úplně tak nebavil,jak bych možná mohl.75% ()

De Large 

všechny recenze uživatele

Takmer dokonale popísaný (takmer) zúfalý boj Giovanniho Falconeho s talianskou mafiou. Až jeho smrť a následne smrť sudcu Borsellina rozpútala v Taliansku v tom čase vojnu štátu proti mafii, ktorá vyvrcholila zatknutím najvyšších bossov, vrátane Salvatore Totta Riinu, ktorý vydal priamy príkaz na odstránenie oboch spomínaných sudcov. Vynikajúci film, veľmi dobre zvládnuté herecké výkony, k tomu žiaden "americký" koniec, ale krutá realita, podfarbená originálnou talianskou atmosférou. ()

Reklama

Reklama