Reklama

Reklama

Jak daleko jsme ochotni zajít, abychom ochránili sebe a svou zemi? Když extremista a bývalý jaderný expert (Michael Sheen) rozmístí ve třech různých městech nebezpečné výbušniny, protiteroristické jednotky se pouští do akce a brzy ho zatýkají. Umístění bomb však stále zůstává zahaleno tajemstvím. Čas do výbuchu se nelítostně krátí, proto agentka FBI Helen Brody (Carrie-Anne Moss) souhlasí s tím, že se do vyšetřování zapojí i tajemný vyjednávač známým pouze pod zkratkou “H” (Samuel L. Jackson), jehož kruté metody obvykle slaví úspěchy. Mezi agentkou, vyjednávačem a teroristou se rozpoutává nelítostný boj o moc. To co následuje, je neuvěřitelné – a hlavně – nepředstavitelné! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (685)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Morálka vs. bezpečí státu. Samuel L. Jackson vs. Carrie-Anne Moss. A do toho všeho bravurní Michael Sheen. Tenhle film mě jednoduše odrovnal. Nejen svým přesahem, ale hlavně svým vyzněním. Lidé jsou sobci, kteří chtějí bezpečí, ale jak daleko jsme ochotni zajít? SPOILERY!!! Budeme mučit nejen teroristu, ale i jeho ženu či děti jen proto, aby se zachránily další ženy a děti? Je zde otázka morálky vůbec na místě, když mají umřít milióny lidí? A padnou-li morální zábrany, stanou se z nás zvířata, protože to podporujeme? KONEC SPOILERŮ! Tohle vše zde najdete. Agentka, které chce jen, aby vše šlo "lidskou" či právní cestou (výtečná Carrie-Anne Moss), profesionální "mučitel", který chce jen slyšet pravdu a je pro ni ochoten udělat cokoliv (dokonalý až mrazivý Samuel L. Jackson) a jeden terorista, který chce, aby mu jeho plán vyšel (geniální Michael Sheen). Je to fakt už dlouho, co mi hodina a půl uběhla takhle rychle. Já tím filmem přímo žil a chtě nechtě, plný počet musím udělit. P. S. Mimochodem, budete-li se dívat pozorněji, uvidíte, že ten film není vůbec anti-muslimský, ale spíše anti-moralistický. P. S. 2. A kdo by zde chtěl vykřikovat něco ve stylu "je to sice fajn, ale tohle by se nikdy nemohlo stát, Amíci si zase věci přibarvují, ať to má šťávu…" a podobné řeči, ať si vzpomene na ne zas tak dávné události... ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"WHAT I HAVE TO DO, AGENT BRODY, IS... UNTHINKABLE." ---------- Tak perfektné, pomalé a postupné gradovanie a tak mizerne zakončené (v nepredĺženej verzii oveľa horšie), až normálne nemám slov. Nesklamali herci (Samuel, Carrie-Anne, Michael), nesklamal soundtrack, nesklamali dialógy ani samotný dej, no práve jeho vyústenie v poslednej minúte mi kompletne zruinovalo poctivo budovaný zážitok a patrične vysoké očakávania. Nuž, čo sa dá robiť, nechávam ale aj tak za štyri, film (odhliadnuc od záveru) si to nepochybne zaslúži a jeho replay už teraz vidím na obzore. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podarený komorný film s dominujúcim a neprehliadnuteľným S.L. Jacksonom , ktorý sa po desiatich filmoch do roka sem tam trafí. Rieši sa tu pohľad na terorismus trošku z iného uhla a skúma, kam sme ochotní ako ľudia zájsť. Zdá sa, že dosť ďaleko, zvlášť ak má terorista tuhý korienok. Ide o milióny životov a mäsiar Jackson neváha použiť sekeru či nôž, no a zaplať pán boh, že som nebol jediný kto si myslí, že robil dobre. Rob, čo musíš mäsiar...Pri sledovaní dvd menu som si uvedomil, že si neviem narýchlo vybaviť žiadne slovenské , ale ani iné české slovo v ktorom by boli štyri dĺždne...ODPOČÍTÁVÁNÍ...zaujímavé. 80%. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařené ztvárnění naší současné posedlosti násilím, na které jsme schopni se ale dívat pouze na televizní obrazovce, a tak vůči němu otupět. Přestože jsme dennodenně zahlcováni informacemi o teroristických útocích nebo válečným zpravodajstvím, jsou tato data natolik odosobněná (televizní noviny k večeři proložené "zvířátkem nakonec" nebo strohá čísla mrtvých v novinách při ranní kávičce), že nejsme schopni si naplno uvědomovat jejich dopady. Války, a koneckonců i terorismus, se staly něčím, co je spíše realitou "tam někde", v bezpečném světě za obrazovkou a my sami spíše pociťujeme na vlastní kůži opatření (omezování svobod), která z nich vyplývají. Tuto absenci násilí a vzrušení v našem životě si pak musíme kompenzovat sledováním akčních filmů a seriálů, které nám alespoň zprostředkovaně umožňují stát se na chvíli buď lovcem, nebo lovenou obětí (případně obojím najednou), a zažít tak příval adrenalinu. Jenže tato náhražková forma prožívání vede k tomu, že v našich skutečných životech přestáváme rozlišovat mezi realitou a filmem (11. září i Armageddon většina z nás "prožila" na obrazovce, jsme si jisti, že mezi tím zpětně opravdu dokážeme najít podstatný rozdíl?), a tak fikci až příliš zabudováváme do našeho světonázoru, a naopak skutečnost podvědomě zasunujeme do pozadí jako další díl nekonečného seriálu na pokračování. Násilí, mučení, agrese, vraždy - to vše je sice v nějaké povrchní formě součástí našich životů, ale je to pro nás nemyslitelné, dokud se s tím nesetkáme na vlastní kůži. Zdá se, že léčbou šokem může dojít ke konečnému prozření ("We're fucking human beings!") a uvědomění si nesmyslnosti brutality. Jak snímek naznačuje, náprava celku musí začít od jedince a jeho osobní zkušenosti, nikoli veřejným prohlášením hlavy státu, které sice dosáhne najednou k milionům, ale v hromadě tisíce bezvýznamných zpráv zapadne jako součást jednoho velkého virtuálního mýtu, o kterém si vyprávíme na dobrou noc, abychom mohli klidně spát. _____ P.S.: Provokativní (myšlenkově i politicky) je také vyobrazení "hlavního teroristy" jako původně amerického občana; skoro jako kdyby ten "terorismus" měl původ v našich řadách a v naší kultuře, že? ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Koketuji s myšlenkou dát plnej kotel, ale na to mě tam popíchlo moc věcí, takže krásný 4*. Neobyčejný thriller s gradující atmosférou a výbornými hereckými výkony. Jak daleko jsme ochotni zajít, abychom ochránili sebe a svou zemi?" Kdyby to nebylo americký, v Americe se odehrávající, tak věřím, že to dopadne líp. 80% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Hudbu k filmu nahrál The City of Prague Philharmonic Orchestra řízený Richardem Heinem. (Pepinec)
  • Ve 47. minutě filmu - ve scéně, kde před vyšetřovací budovou vyjednavač "H" (Samuel L. Jackson) piknikuje se svou ženou, je záběr na Skype videohovor s jeho dětmi. Na obrazovce je přitom jasně vidět ikonka, že počítač k žádné síti připojen není. (MiraSKS)
  • Existuje i rozšířená verze, ve které agenti FBI zlikvidují jednu z bomb. Jenže existuje ještě čtvrtá, která svým odpočítáváním dojede až na nulu. (Martin_W)

Reklama

Reklama