Reklama

Reklama

Moudrý japonský soudce Ooka (M. Donutil) dokáže svým důvtipem přijít na kloub i tomu nejsložitějšímu případu a spravedlivě tak rozsoudit každý spor. Vždy vyslechne obě strany – obchodníky, otroky i starosty, aby potom položil správně všechny otázky, občas použil i nějaký ten chyták a díky tomu mu nikdy neutekl žádný podvodník... Vynalézavý soudce Ooka Tadasuke byl skutečnou historickou postavou, žil na přelomu 17. a 18. století. Svým smyslem pro spravedlnost a pro svůj důvtip si získal srdce prostých Japonců. Jeho příběhy se vyprávějí a mají svou platnost a poučení dodnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

Luk80 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z trojíce Tv pohádek na téma - moudrý a spravedlivý soudce. Svědectví čarovného zvonu a Soudce a drahokam jsou další dva skvělé příběhy. Soudce OoKA ovšem jasně kraluje ! Miluji ty vznešené dialogy a dvoření se mocnému pánovi.OoKA byl lstivý jako liška a vždy si náramně poradil. Uvidíme jak si soudce Oooka poradí - Jistě si poradí pane, jistě si porádí ! Řekni mi Sakamuro, je ještě v řece Tagavě tolik ryb ? Spusta ryb pane, spousta.....Goro ? A kam ti mám vlastně ty peníze poslat ? Do čajovny u Sakury, každý mě tam zná :-) No a teď si dám už konečně šálek čaje. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka z unikátního středověkého japonského prostředí zpracovaná a natočená brněnským televizním studiem. Poutavá pohádka vypráví o nově příchozím soudci Ookovi, jenž na sebe brzy upozorní svou neúplatností a svým citlivým přístupem k zákonům a spravedlivými a netradičními rozsudky rozličných sporů. Moudrého soudce ztvárnil M. Donutil a ve vedlejších rolích můžeme zhlédnout mnoho známých tváří brněnských herců. Soudního zapisovatele představoval J. Dulava, druhého soudce J. Kuneš, nejmocnějšího muže v kraji pana Ki si zahrál P. Kunert a v menších rolích zlodějíčků, kapsářů a osob spoléhajících na spravedlivý a příznivý rozsudek se objevili M. Suchánek, S. Zindulka, L. Baselides či J. Tomek. Výprava, kulisy a kostýmy jsou na obvyklé, jednoduché televizní úrovni, avšak kouzlo této mimořádně povedené a oblíbené pohádky tkví v originálním orientálním prostředí a šalamounských rozhodnutích titulní postavy, jenž si díky neustálému povyku v soudní síni ani nemohla v klidu náležitě vychutnat svůj oblíbený nápoj. Hodinová pohádka E. Sokolovského neztratila nic ze svého půvabu ani po letech a právem patří k nejlepším a nejzajímavějším dílům své kategorie. ()

Reklama

trinan_kop 

všechny recenze uživatele

Čakám či češi natočia africkú rozprávku, kde budú hrať češi s tvárami nakrémovanými do čierna. Je to trapas, toto nieje japonská rozprávka, pretože vo feudálnom Japonsku neplatila "spravodlivosť pre všetkých" ako Donutil vraví v tomto paškvile. Tam mohol samuraj rozsekať roľníka, ktorý sa naňho škaredo pozrel, a nikto mu ani slovo nepovedal. Proste hlúposť. A ešte tie uniformy súdnych strážcov, úplný trapas - s realitou to malo spoločné asi toľko, čo simpsonovci s reálnym životom v USA. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Televízna inscenovaná rozprávka z orientu o múdrom sudcovi Ookym a ušľachtilých ľudských hodnotách. V starovekom Japonskom cisárstve, kde sa odohráva tento príbeh, dokázal vždy rafinovane a spravodlivo vyriešiť každý spor. Bolo by to celkom fajn, keby to nebolo natočené v štúdiach českej televízie, s českými hercami. Tých totiž navliekli do kimon, nasadili parochne a nalíčili im šikmé oči na spôsob aziatov. Prišlo mi to podobne trapné ako keď si niekto natrie tvár krémom na topánky a vydáva sa za černocha. ** ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nemám v oblibě jiné pohádky než ty z českého prostředí, tak tato je skutečně velmi světlou výjimkou. Diváci se zde seznámí s kulturou a tradicemi Japonska ve skvěle napsaném a poutavě zpracovaném příběhu, kterému ještě přidal na kvalitě špičkový výkon M. Donutila. Kdyby tak byli naši soudci a zákonodárci alespoň z půlky spravedliví a chytří, jako ten Ooka, to by se nám žilo. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama