Reklama

Reklama

VOD (1)

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 083)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně skvěle natočený příběh dvou mužů s odlišnými životními hodnotami. Obrazy vyvraždovaných vesnic dvanáctiletými chlapci omámenými drogami svých "šéfů", každý krok, který oba muži učiní k přiblížení se svým cílům a perfektní herecké výkony jejich protagonistů mi nejednou způsobily onu pověstnou husí kůži. Špičkové akční scény, syrové, drsné (zejména pak nálet vrtulníku v závěru filmu). Nejmrazivější "I´m Your Father!" od dob, kdy tuhle větu pronesl jeden lord na Bespinu. Djimon Hounson podal ohromující emotivní výkon a Leonardo DiCaprio (ač mi zpočátku jeho postava do příběhu příliš neseděla) se Hounsonovi v poslední třetině vyrovnal. Dojemné finále, které jsem kompletně sežral! V kompozici s výborným soundtrackem pro mě jeden z nejlepších snímků roku! 100 miliónů dolarů(rozpočet)/168 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě něco takhle nesejmulo. Až se člověk diví, že je to relativně neznámý a dost nedoceněný počin. Ono všechno okolo africké problematiky dokáže člověka zdeptat, ale Zwick to tady podal tak přesvědčivě, že jsem při první čistce vesnice zůstala doslova zírat na obrazovku v šoku. Film nenudí ani na chvilku, pořád je na co se koukat a skloubení hrůz bojů a záběrů krásné přírody ještě nikdy nepracovalo tak dobře. Nervy drásající je určitě ukázka, jak rychle a snadno lze dětem vymýt mozek. Ale nejvíc hvězd putuje hercům, protože casting se tady povedl jako už dlouho ne. Vévodí DiCaprio - ten je čím dál lepší s každým filmem, a neméně dobrý Hounsou, ale i Jennifer Connelly je úžasná a bylo fajn vidět Arnolda-Imhotepa-Vosloo i ve filmu nad 30%. Víc takových filmů! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Lidé sedí na ulici, někteří se sotva hýbou, všude odpadky, otravující hmyz, zápach se line rychlostí světla, bezpráví čeká na každém kroku. Tak to je Afrika. Vedle toho ale nabízí i štědře zajímavou možnost si přivydělat. Edward Zwick natáčí filmy s vážnějším poselstvím (přesto dle hollywoodské šablony), které jsou pro mě emocionálně zajímavé jen průběhem jejich sledování, v ten daný moment, ale po nějaké chvíli, respektive hned po jejich skončení, ve mně nic nevyvolávají, nepřemýšlím nad nimi. Pro tentokrát se pokusil o jakýsi myšlenkový přesah o situaci na zbídačeném a vykořisťovaném kontinentě, ale stejně skončil jen výkřikem, jelikož autoři v čele právě s režisérem onen výpovědní přesah poněkud lacině nabalili na standardní akční dobrodružství, které ničím nepřekvapí. Buch bác, útěk, buch, trocha filosofické rozpravy, útěk, buch bác, morální apel, bác bác, romantická nitka atp. Aneb chci na něco upozornit, ale dělám to klasickou, hollywoodsky ověřenou, prošlapanou pěšinkou. Jen ať se mi hlavně zlaťáky hromadí. Dobře si vybavuji ty titulky u výkonu Toma Cruise ve Zwickově předešlém filmu: „Oscarová role!“ Samotný výsledek byl fajn, ale nic moc na pokyvování hlavou. To DiCaprio celý film suverénně táhne (bravurní scéna s uloveným paviánem), navíc má skvěle sekundujícího parťáka Djimona Hounsoua (pro oba oscarové nominace) v roli rybáře, kterému se zhroutil celý život. I závěr by se pod rukama jiného herce roztříštil v trapnou momentku, DiCaprio však odchází se vztyčenou hlavou. K tomu mírně schematická Jennifer Connelly, která mimo jiné i zabrouká na romantickou strunu, aby dámy v kině nemusely neustále odklánět zrak, když si tvůrci zamanou trošku naturalismu v podobě sekání končetin. Zvuková i střihová (místy až dokumentární prostřihy) stránka jsou bez debat vynikající, autentické kulisy dodávají další plusové body atmosféře. Zwick má navíc čich na znamenité kameramany. Akční sekvence jsou pak ukázkou dokonalé filmařiny, zejména ony dvě již několikrát zmiňované. V jiném případě bych šel na vyšší hodnocení, ale Zwick mě opět přesvědčil o tom, že mu jde především o ty zlaťáky. Měl by se držet zejména akce, která mu jde bezchybně a neplést se do věcí, pro které není vhodným vypravěčem. Přesto jde o jeho nejpůsobivější film!! A to je samo o sobě slušná poklona!! Lepší ***, horší ****. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást dlouhou expozicí do důležitého a nebezpečného tématu. To, co bude následovat, totiž stojí za to. Edward Zwick dokazuje, že Poslední samuraj nebyla jenom shoda náhod. Drsné scény toho, jak nelítostná byla skupina R.U.F., dech beroucí odhodlanost Djimona Hounsou a do toho nerušící něžná love story symbolizující naději, která neumírá. Navíc DiCaprio je jako Danny Archer řádně naštvaným Rambem a scéna, kdy se v táboře brodí blátivou vodou mezi výbuchy a salvami kulek, je nečekaným akčním nářezem. Dejte Krvavému diamantu šanci, ať už si o tématu a žánru myslíte cokoli. A bude vás bolet za Afriku. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Fakt naprosto skvělej a strhující film, kterej jede na hodně akční a svižnou notu a až potom na politickou kritiku, která tomu ale zase dodá takovej punc kvality i pro kritiky, potažmo ty který si potrpí na drama. Co se týká herců, tak Leonardo, ač to neni nějakej drsňák, tak je výbornej a člověk mu tu drsnou image i celkem věří, vedle něj stojí snad ještě lepší Djimon Hounsou a jako třešnička na dortu je tady Jennifer Connelly. Pro mě je tohle docela velký a příjemný překvapení, jelikož sem se tomu docela dlouhou dobu vyhýbal a teď vidim, že to byla ukrutná chyba, ovšem ten klišoidní závěr od nalezní diamantu si to teda mohlo odpustit, jinak by to bylo o hvězdičku víc ()

Galerie (48)

Zajímavosti (23)

  • Občanská válka v Sierra Leone skončila v roce 2002. Z rebelské frakce R.U.F., která je ve filmu, se stala politická strana. Její vůdcové byli odsouzeni v roce 2009 za válečné zločiny. (Nick321)
  • Počítačová hra „Far Cry 2“ byla inspirována tímto filmem. (Nick321)
  • Když Danny Archer (Leonardo DiCaprio) dorazí na letiště v Jihoafrické republice, tak před vstupem stojí dvě ženy – jde o DiCapriovu matku a babičku. (don corleone)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama