Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za mistrovským dílem z pera kontroverzního spisovatele Trumana Capoteho se skrývá ještě mnohem víc... Proslulá kniha "Chladnokrevně" amerického populárního spisovatele Trumana Capoteho (1924–1984) nepřestává dodnes fascinovat čtenáře po celém světě. Krátce po sobě dokonce vznikly dva snímky se stejným námětem o pozadí vzniku tohoto legendárního díla, které vypráví uměleckým reportážním stylem o bestiálním zločinu, který v roce 1959 otřásl Spojenými státy. Ve filmu Capote z roku 2005 ztvárnil extravagantního newyorského spisovatele Philip Seymour Hoffman, jenž byl po zásluze za svůj výkon oceněn Oscarem. Již o rok později zavítal na plátna kin konkurenční projekt nazvaný Pochybná sláva, v němž titulní postavu neméně pozoruhodným způsobem ztvárnil anglický herec Toby Jones. Krátký časový odstup v uvedení obou snímků samozřejmě vedl k tendenci srovnávat výkony obou protagonistů, o výsledku ale musí rozhodnout každý divák sám... Truman Capote v pojetí Tobyho Jonese působí jako mnohem výstřednější osobnost, která ráda přitahuje pozornost okolí a otevřeně se hlásí ke své homosexuální orientaci. Zdánlivě bezstarostný život na Manhattanu ale končí ve chvíli, kdy se slavný spisovatel vydává ve společnosti své věrné přítelkyně Harper do zapadlého kansaského maloměsta, aby zde načerpal inspiraci pro nový druh reportáže o šokující vraždě místního farmáře a celé jeho rodiny. Případ otřesného zločinu ho totiž mocně přitahuje i děsí zároveň. Když jsou konečně dopadeni oba pachatelé tohoto hrůzného činu, slavný spisovatel s jedním z nich v cele naváže velmi blízký vztah. Zprvu nedůvěřivý Perry Smith ho nakonec nechá nahlédnout do svého nitra. Truman Capote díky tomu sice stvoří přelomové literární dílo, ale jeho osobní život je navždy v troskách. Vedle Tobyho Jonese ve filmu zazářil především Daniel Craig jako rozporuplný vrah Perry a Sandra Bullocková jako Harper. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Ťažko uveriť,že sa tento výborný,skvele obsadený film nikdy nehral v kinách.Režisér McGrath pozbieral omrvinky po tom,čo zostalo po omnoho ambicióznejšom ,,Capoteovi"a celkom prirodzene pohorel,hoci mal k dispozícii geniálneho Tobyho Jonesa.Ten,ako je dobre známe,urobil o pár rokov neskôr rovnaký prešľap s filmom ,,The Girl,keď prijal hlavnú úlohu vo filme,ktorý bol kvôli zlému načasovaniu vopred odsúdený na neúspech,a to aj napriek tomu,že Hitchock v jeho podaní bol neprekonateľný.A to sa hovorí,že dvakrát do tej istej rieky nevkročíš... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl skôr, než skoro na chlp rovnaký (o rok mladší) film s Hoffmanom - Capote (2005). Preto musím povedať, že pokiaľ som nevidel Hoffmanov výkon, tak som bol príjemne prekvapený stvárnením teplého novinára v podaní Tobyho Jonesa. Tento film láka asi menej než Capote, ale tu sa zase stretneme s Danielom Craigom - čo by hlavným vrahom, ktorému hrozí trest obesením. Ak ste nevideli ani jeden zo spomínaných filmov, určite by som poradil pozrieť si prv tento a najlepšie hneď po ňom Capoteho. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Toby Jones, Sigourney Weaver, Sandra Bullock, Gwyneth Paltrow či Daniel Craig v dalším přepisu příběhu homosexuálního spisovatele Trumana Capoteho, který se vydává do Kansasu, aby zjistil podrobnosti vraždy místních farmářů. Na rozdíl od svého rok starého předchůdce – film Capote – sází Pochybná sláva na překvapivě pestrý casting slavných herců, ale nezabírá to tolik, jako pečlivě vystavěná atmosféra předchozího Millerova snímku. ()

chef 

všechny recenze uživatele

Na zaciatok musim povedat, ze ma toto spracovanie uputalo mnohokrat viac ako od Bennetta Millera najma kvoli scenaru, ktory podla mna mapuje omnoho lepsie Capoteho charakter a je podstatne pestrejsi co znamena, ze som u neho skoro nezaspal. Tiez som necakal prijemny sok v podobe Gwyneth Palltrow, ktora ma odzbrojila hned na zaciatku kedy jej vystupenie akokeby predpovedalo zaverecnu tragediu a zaroven predostiera na zlatom podnose uzasnu atmosferu New Yorku 60 rokov. Neda sa vsak nevsimnut, ze putavost tohto nezavisleho filmiku s prekvapivym castingom bohuzial pocas necelych dvoch hodin znacne stagnuje. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Filmy Capote (2005) a Pochybná sláva (2006) nejen že líčí stejný příběh, ale dokonce i začínají a končí ve stejné chvíli. Pochybná sláva je mainstreamovější (a protivnou doslovností horší než Capote) a vztah spisovatele k mladému vrahovi líčí jako osudovou romanci. Capote klade důraz na temější stránky spisovatelovy osobnosti a není ani zdaleka tak laskavý. Přestože přišla Pochybná sláva do distribuce o rok později, není zbytečná a doplňuje příběh v rovině vztahu spisovatele k vrahovi. Film Capote byl ve svém pohledu střízlivě realistický, nepřipouštěl možnost ušlechtilejší motivace a vysvětloval tento vztah posedlostí umělce svým dílem. Při Pochybné slávě jsem si uvědomil, že v tom vztahu muselo jít o víc. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama