Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

Eddard 

všechny recenze uživatele

No, no, no... Čtyři hvězdy jsou hlavně za odvahu tvůrců tuhle látku zadaptovat v televizní produkci, ale co se tempa vyprávění týče... Mnoho jednotlivostí je výborných (Krysí smrť mi vykouzlil úsměv od ucha k uchu), skvěle se podařil také casting - zj. Zuzanka a Časnačaj, ale to hlavní - Pratchetův specifický humor - se převést nepodařilo (čest těm pár výjimkám). Pro příznivce Zeměplochy však rozhodně vzrušující záležitost. Ho, ho, ho... 70% ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Báječný film! Není to sice tak dobré jako knížka, ale to u adaptací bývá zvykem. Dlouhé čekání na zfilmování nějaké Zeměplochy se vyplatilo a ač jde o televizní produkci, není to na tom prakticky vidět. Kvalitu příběhu zaručuje předloha, na tom se nedalo nic zkazit, ale co se tvůrcům povedlo v oblasti triků, kostýmů, výpravy je nádhera. A herecké obsazení je taky poměrně slušné, nad Zuzanou jsem se přímo rozplýval, takhle nějak jsme si ji představoval :) ()

Reklama

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

První půlka slabší, druhá o moc lepší. Bohužel odpůrci Terryho Prachetta to přijde nudné a nepřehledné, fanoušek si přijde na své (knihy jsem četla skoro všechny, nic si z nich nepamatuju, ale ve své době jsem to vážně žrala :). Je to asi jako se zfilmováním Harryho Pottera, kdo nečetl, nemůže pochopit film, a tady je to to samé, proto ději nic vytýkat nebudu. Kulisy teda mohly být nápaditější a herci se mohli trochu víc snažit, ale tak byla to televizní zpracování že ano. Samozřejmě vtipná byla scéna s Noční hlídkou (jako vždy i v knize:) a mágové, ale i já jsem si místy zívla...65% ()

snob

všechny recenze uživatele

V Barvě kouzel jsem přivřel oči a vše si zaslepeně vychválil. To mi u Otce prasátek nejde. Výkon Michelle Dockery v roli Zuzany Stohelitské byl tak otřesný, ale tak hrozivě otřesný, že to nezachránil ani Pratchett. Tento film se mi hrubě nelíbil a jen pro mou zaujatost Pratchettem ode mě získal tři hvězdy, v jiném případě by chytl jen jednu. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Velkolepá výprava s báječnou atmosférou mě zaujala na první pohled. Bohužel mě hned na ten druhý začalo unavovat opravdu zdlouhavé vyprávění. Zatím jsem se k Otci prasátek v tištěné podobě nedostala, ale z doslechu vím, že film se snažil být natočen opravdu věrně. To nejspíš potěší Prachettovy fanoušky, ale ostatní by zřejmě přivítali kratší verzi s rychlejším spádem. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Správná výslovnost jména vraha Časnačaje (Marc Warren) je Ča-Snač-Aj. A jediný, kdo to dovedl vyslovyt správně kromě vraha samotného, byla až Smrt na konci příběhu. (Nathaniell)
  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama