Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příjemná a zdařilá adaptace Pratchetta, která ovšem obsahuje sotva zlomek humoru jeho knih (ono se to ale dost dobře do filmu nedá dát). Nedokážu posoudit, jak moc tomu porozumí někdo, kdo Zeměplochu nikdy nečetl, ale já jsem byla zcela spokojená. Dokonce na to, že to byl TV film i triky byly dost dobré. Z obsazení byl naprosto úchvatný vrah Časnačaj a mně se ještě moc líbila Smrťova vnučka Susan. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

75% - Tak je to tady, můj 1000 ohodnocený film! Chtěl jsem, aby to bylo něco speciálního a jako velký fanoušek Terryho Pratchetta jsem si řekl, že 189 minut trvající Otec prasátek bude ta správná volba! Předtím se mi do něj právě kvůli jeho délce nechtělo, ale 1000 hodnocení nemá člověk každý den, tak jsem do toho šel. Zfilmování Pratchettovy knihy mě potěšilo, i když bych byl mnohem raději, kdyby to byla jiná kniha než Otec prasátek. Ale jsem rád i za ni. No, film samotný se celkem povedl. Opravdu jediné, co mu já mohl vytknout, byla ta ohromná délka a tudíž dosti pomalé tempo. Pro fanouška Terryho Pratchetta je však téměř povinností film vidět! ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

85% - Cha chá... Zfilmovat Zeměplochu je nemožné, a kdo trochu zná Pratchettovy knihy, ví to. Ví to ale jistě i sám autor, pod jehož dozorem byl tento film natočen. Hodnotím nektriticky, protože se jedná o VELMI milou doprovodnou podívanou pro znalce Discworldu (takže tak trochu jiná kategorie...). Hogfather je dvacátou knihou, a pro nováčka na Zeměploše může být velmi...cizí. Já mám Pratchettův fantaskní svět filosofické alegorie moc rád, a v tomto filmu jsem ho našel v docela podobné vizi, na jakou jsem se těšil. Skvělé herecké výkony, atmosféra na jedničku... Proto rád odpustím hluchá místa, střihové nedostatky, a dokonce i hudební vykrádačku, jakou jsem už dlouho neslyšel. Celý film leží přikrytý tlustou hudební dekou s motivy Pána prstenů a Střihorukého Edwarda. První díl šlape lépe, druhý trochu zaostává - podobně, jako v knize. Varuji před českými titulky - přjdete o polovinu zážitku. Překlady Kantůrka jsou sice úžasné, ale tohle (zkráceno v titulcích) má do nich zatraceně daleko. Tak Happy Hogswatch! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Predem upozornuju, ze mi Pratchett nic nerika. Cet jsem od nej jen Barvu kouzel a ani jsem ji nedocet. Tady jsem aspon mel chut dokoukat to do konce. Celej dej je tak trochu variace na ruzny pohadky o zachrane Vanoc, akorat se to vse jmenuje jinak a jsou tu jiny postavy. Nejvic pobavi asi hlaskujici Smrtak a hlavni vrah Casnacaj. Jinak to jsou tri hodiny rozvleklyho, misty zmatenyho deje, kterej by se dal v pohode sestrihat do 45 minut. Nicmene ty tri hodiny to nenudi, sem tam se da u filmu docela zasmat, takze nakonec docela spokojenost za lepsi 3*. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Původně jsem film ohodnotil čtyřmi hvězdičkami hlavně z důvodu hrozivé stopáže, po dnešním shlédnutí jsem musel hvězdičku přidat, protože tvůrci těch 189 minut potřebovali k tomu, aby vytvořili snímek, který by byl co možná nejvěrnější knižní předloze. Terry Pratchett patří dlouhodobě k mým oblíbeným autorům a jeho příběhy ze Zeměplochy se mi podařilo shromáždit všechny, takže jsem měl oproti lidem, kteří jeho knihy nečetli, výhodu v tom, že jsem si mohl ve filmu najít mnoho odkazů a souvislostí. Smrť byl naprosto dokonalý, Michelle Dockery jako Susan výborná a Marc Warren jako Čas- na- čaj démonický. Nejlepší bylo to, že se ve filmu z Terryho Pratchetta nic neztratilo a v žádném případě mi nijak nepřekážely ani polystyrénové kulisy, dokonce bych řekl, že mě potěšily, v záplavě digitálních triků to bylo příjemné osvěžení. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Správná výslovnost jména vraha Časnačaje (Marc Warren) je Ča-Snač-Aj. A jediný, kdo to dovedl vyslovyt správně kromě vraha samotného, byla až Smrt na konci příběhu. (Nathaniell)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)
  • Autor knižní předlohy Sir Terry Pratchett se objevil na konci filmu jako prodavač v hračkářství. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama