Reklama

Reklama

V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (617)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Nadupané, emocionálne silné, efektné. Strich je šialený kolotoč, ktorý sa rúti od začiatku až do poslednej tretiny, kde sa už nevládzete držař a ani dýchať. A na konci spadnete, ako sa patrý. Obsadenie tiež bezchybné, Jamie Foxx to je... A že potom čo vadilo? Čo nedovolilo maximálne hodnotenie? Čo bolelo? Krutá pravda na konci. S elegantnosťou jednej vety. Od tej sa Vám chce plakať, no samý obsach filmu Vám to nedovolí. Barbarstvo. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Matthew Michael Carnahan .. Peter Berg se moc nezměnil, ani nepolepšil. Sice si vzal na paškál ožehavé aktuální téma, ale to podání… Suprová je historicky-popisná úvodní titulková sekvence, následována politicky naléhavou zápletkou. Tu ale vystřídá heroický nástup čtyřech statečných agentů FBI do zasažené oblasti, kde se pomoci nudného vyšetřování, patetických rozhovorů s dětmi či místními prokoušou až k akčně laděnému rozuzlení. Tady má film alespoň nějaké grády, ovšem žádná oslavná óda mne nenapadá. Vždyť jde jen o pár, muslimy masakrujících, kulo/raket přestřelek. Tuto část lze oproti jiným přesto pochválit neboť je co sledovat bez náznaků ubíjejících situací. Berg (resp. Mauro Fiore) snímá dění současným stylově roztřeseným postupem, což v některých opravdu špatně podaných záběrech až irituje. Herci, kromě drsných výrazů, nemají moc co hrát, zato hudba Danny Elman hraje mnohde a výtečně. Výstižnost paralelní kompozice s poslední větou je jediným odvážným, smutně pravdivým momentem - klid zde bude asi až ropa dojde (jenže to pak nebudou mít za co kupovat vodu, že..!). ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $47,536,778Tržby Celosvetovo $86,658,558Tržby za predaj DVD v USA $33,889,356 //počet predaných kusov 1,770,713║ Peter Berg chcel isť v šlapajách vyprávačov ako Michael Mann či Paul Greengrass ale darí sa mu to len polovičate, drama sa rysuje len povrchne, citovo nás moc nezaujme, príbeh nám nič nové nepovie, jedine čo mu vyšlo je akčný záver ale to už ako keby bol úplne iný film. Akcia tipu Vitajte v džungli mu skôr sadne. /videl v kine: 65%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Čert vem silné čtyři hvězdy. Čím víc o Království přemýšlím, tím lepší se mi zdá. Berg se nebojí pořádné akce a klidně nechá střílet do civilistů. Nebojí se politické nekorektnosti a zároveň nikomu pečlivě nestraní. Dává dost prostoru hlavním hrdinům i odhodlanému nepříteli. A stylově si to sviští skrz vyšetřování k nabušenému konci. Takhle se mají točit dramata ze středního východu. P.S. Jestli nemáte rádi ty sladkobolné pasáže mezi koncem poslední akce a začátkem titulků... tak věřte, že tady měl scénárista koule ;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Saudská Arábie, největší světový producent ropy. Spojené státy americké, největší světový spotřebitel ropy. Dvě země, které bez sebe nemohou existovat. V dobrém i ve zlém. K tématu „ropa a její důležitost pro moderní civilizaci“ lze přistupovat mnoha různými způsoby. Peter Berg dává hned úvodními titulky, maximálně zestručněnou historií vztahu dvou výše zmíněných zemí, najevo, kterou cestou se bude ubírat jeho snímek. Zcela opačnou než Syriana. Ta rovněž „pulzovala“ dialogy, ale občas mi takříkajíc utekla nit, u Království nic podobného nehrozí. Přes veškerou tvůrčí snahu o zakomponování nějaké trvanlivější myšlenky (vše nádherně shrnují poslední dvě věty) jde především o královsky přímočarou zábavu. V Arábii dojde k jistým krvavým, terorismem šmrncnutým událostem, pročež Jamie Foxx z vlastní iniciativy sestaví vyšetřovací minitým a odlétá zjistit, kdo to celé spáchal. Úplně jednoduché, bod A (exploze), bod C (odhalení viníka), krátká zastávka v bodu B (samotné vyšetřování) – nic dalšího, žádné vedlejší dějové linie, žádné flashbacky a nechronologické vyprávění. Měl jsem obavy z umělého natahování, ze spousty dialogové vaty vyplňující dobu mezi počáteční a finální akcí… zcela zbytečně. Film je od začátku do konce prudce zábavný. Částečně zásluhou Bergovy klipoidní režie, částečně zásluhou talentovaných herců (Chris Cooper by své charisma mohl prodávat na černém trhu). Scénář, lehce protkán černým humorem, nedává moc prostoru „povinným“ dialogům na témata láska, rodina, přátelství a těch pár funguje, resp. nevadí. Vše peláší vpřed rychlostí loveného zajíce. Ani jsem se nenadál a již tak dusnou atmosféru začaly prosycovat desítky, stovky, tisíce kulek. Syrová finální akční scéna zabírá dobrých dvacet minut. Na otázky po logice některých jevů v ní není místo. Dle tradice akčního filmu ona, ne nějaké politikaření, vyřeší veškeré problémy. Alespoň dočasně… . Čím dál oblíbenější epileptická kamera, navozující dokumentární styl, mi nevadila nijak markantně, ač jsem její epileptičnost vnímal více (čili byla rušivější) než ve filmech Paula Greengrasse, k němuž bývá Berg mnohými přirovnáván (a akčňáky Tonyho Scotta má zjevně také nakoukané). Nevím, jaký byl cíl Království, jestli chtělo o něčem a o čem přesně vypovídat, nést nějaké konkrétní výpovědi a odpovědi, upřímně – moc mi na tom nesejde. Sebegeniálnější hollywoodský film bude pořád jenom hollywoodským filmem, i když třeba otevřeně apelujícím na lidi u koryta, tedy u moci. To oni, ne filmy, mají moc změnit svět. Z pohledu diváka lačného ne celkem hloupé akce nedokážu tomuhle chutnému kebabu takřka nic vytknout. Snad jenom, že utekl příliš rychle a nezanechal na mé psychice žádný dlouhodobější efekt. Prostě zábava. 80% Zajímavé komentáře: Adrian, Marius, Lateef, k212, Vitason, Martyr, Ulrich, SeanLSD, Slavomír ()

Galerie (28)

Zajímavosti (25)

  • Film je zakázaný v Bahrajnu a Kuvajtu kvůli nepřesnému vyobrazení bombového atentátu na Khobar Towers (1996). (Nick321)
  • Ronald Fleury (Jamie Foxx) zmínil noviny Terrell Tribute když mluvil o útocích. Terrell je náhodou také rodné město Jamie Foxxe. (Redswif)

Související novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (více)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (více)

Reklama

Reklama