Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc

  • USA 30 Days of Night (více)
Trailer 3

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt.. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben (Josh Hartnett) a jeho žena Stella (Melissa George) bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 086)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Nevím jak kdo, ale já u filmů oceňuji jednu drobnost - příběh. Tady je jen zajímavě nahozená výchozí situace, která nijak negraduje. Po třiceti minutách mě 30 dní dlouhá noc přestávala bavit a začal jsem vzpomínat - na Carpenterovu Věc i na její předobraz The Thing From Another World a snil o tom, jak bych je viděl na plátně raději než další hodinu stále stejných útoků trapně vyfešákovaných ledních upírů, kteří mají kromě tesáků huby plné zoufale špatných hlášek. Od Sladea jsem po slibném debutu čekal věru víc. 50% Vzhledem k místnímu nadhodnocení volím nižší hvězdičkovou variantu. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Pro mne v podstatě zklamání. Atmosféra a kamera, výtvarná stránka a vizuální stránka na jedničku, to uznávám. Navození strachu u mne ale naprosto vůbec nezafungovalo, spíš jsem se nudil a i když film stále více tlačil na pilu, nudil jsem se stále víc. Gore scény dobře zpracované, ovšem kamera naschvál nejméně z 50% možných zobrazení gore uhne, nebo utne svůj záběr. Možná to má smysl v tom že když uvidíme méně, je to horší, protože zafunguje představivost, ale já jsem už viděl ve filmech tolik, že tohle na mne prostě nefunguje. A pak, když již vidíme na přímo odsekávání hlav a porcování a zneškodnění dítěte-upíra, tak jsem se opět nudil, protože jak říkám ... asi jsem již otupělý z explotation kruťáren a HK CAT III produkce. Atmosféra, jak jsem již uvedl je dobrá, ale pořád jsem díky prostředí nějak upadal myšlenkami do filmu "The Thing (1981)", který je atmosférou mnohem lepší a stará dobrá škola v tricích dává tomuto filmu pěkně na zadek. Tady je spousta digitálních efektů, i když nejsou přímo hned poznat, o ruční práci nejde. Herecké výkony byly slabé obecně, hrdinové nezajímaví. Paradoxně se mi líbili dost upíři, kteří jsou v tomto filmu diváky dost kritizováni za svoji podstatu, vzhled a chování. Ale tak nějak mi do toho sedli. Možná bych si takhle i nějakou agresivní, nezranitelnou slepou evoluční větev člověka i představoval. Celkově takový průměr. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem dneska i poprvé četl komiksovou předlohu (včera jsem na ni nečekaně narazil v knihovně) a musím říct, že na mě film působí ještě lépe. Výborná atmosféra. Že má Slade talent vím už po jeho V PASTI a 30 DNÍ DLOUHÁ NOC to jen potvrzuje. Zápletka je jednoduchá, chytrá, úderná a připomíná starší přímočaré horory, kde jde vlastně jen o přežití. Hartnett válí. A to hodně. Když si vzpomenu jak jsem toho kluka moc nemusel, nemůžu tomu uvěřit. No a ten západ slunce... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Takhle debilní dialogy se jen tak nevidí. Nebyla tady snad jediná věta, co by šla přirozeně "od huby", buď dialogy pro informování diváků, nebo blbý řečnický otázky. Stejně tak upíři mluvili a vřískali na efekt, po chvíli už to bylo otravné. A proč hlavní upír vypadal jako kancelářská krysa a jeho přítelkyně spíš jako fanynka punkrockové kapely taky nechápu. Mohl to být druhý Úsvit mrtvých (brutalita, likvidování postav), ale nestalo se. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Nejlepší upířina posledních více než deseti let se nevyznačuje sofistikovaným scénářem (ostatně stejně jako komiks), ale takřka dokonalou atmosférou zimy a smrti. Až na pár nepodařených digitálních zabití je technicky vynikající a třešničkou na dortu jsou povedení upíři v čele s charismatickým Marlowem. Pecka. Více: http://blog.obitus.cz/2007/11/30-days-of-night.html ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 30 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Upíři tentokrát vysáli z amerických diváků celkem 39,6 milionu dolarů. Celosvětové tržby pak byly 75,5 mil. (NIRO)

Související novinky

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama