Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc

  • USA 30 Days of Night (více)
Trailer 3

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt.. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben (Josh Hartnett) a jeho žena Stella (Melissa George) bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 087)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně pořádný Rkový survival horror se skvělou atmosférou korunovanou velmi brutálními cinkrlátky (snad nejlepší sekání hlavy vůbec...mark my words). Takové kousky musíme MY, horroroví fajnšmekři, ocenit....tohle je kapička naděje do budoucna (spolu s Feast), že by se pánům producentům mohly přestat stahovat konečníky a uvolnili víc Rkových kousků do kin.....the citadel of brutal horrors is near! ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Skvělý horor na který se určitě vyplatí zajít do kina. K dokonalosti ale něco prostě chybí. Možná lepší dialogy a scénář. I přes docela originální přběh jsem se občas docela nudil a atmosféra místy pokulhávala. Josh Hartnett opustil hraní v blboučkých komedií pro teenagery a roli šerifa Ebena jsem si v jeho podání celkem užíval. Dávám tedy nakonec 4 hvězdičky, ale je to tak na 70%. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

NEČÍST PŘED PROJEKCÍ!!!Hluboko mražený kříženec mezi Horami co mají oči, Úsvitem mrtvých a několika dalšími oblíbenými horory má sice několik es v rukávu, ale zřejmě se stydí je všechny vyndat na stůl. Záčatek je grandiózní, záběr na podivný obličej muže, o kterém si nemáme co myslet, postupné seznamování s atmosférou zmrzlého města a skvělé vystižení mrazu se vším tím úchvatným křupáním ledu a šustěním silných bund. Úchvatným způsobem se dozvíme, že soupeři nejsou ani neovladatelní vlkodlaci, natož zombie bez mozku, ale skupina krvežíznivých upírů, která má oproti ostatním výhodu nadprůměrné inteligence. Což samo o sobě samozřejmě nic nemusí znamenat, na druhou stranu při správné aplikaci skýtá tenhle příběh až ohromné možnosti. Plán je naprosto jednoduchý a o to lépe realizovatelný, režisér si zpočátku pohrává jen s náznaky, které fungují opravdu dobře. První vražda psů, odpojení proudu, zabití údržbáře a hrátka s partičkou místních zaměstnanců nemá chybu. Stejně dobře funguje i skok na auto a hlavně úžasný záběr z ptačí pohledu na bezmocné obyvatele, po kterých zůstavají pouze krvavé šmouhy ve sněhu. A vůbec krev tu dostává nový rozměr, musím ocenit práci tvůrců, jejichž práce s krví hraničí s uměleckou genialitou, což filmu v několika fázích dodává ten správný 'look'. 30 dní dlouhá noc též krom úžasného audia disponuje i neméně povedeným vizuálem, což jsem již jemně naťukl o pář písmen zpět. Autorům se podivuhodným způsobem podařilo zachytit vizuální atmosféru komixu, z obrazu je cítit hravost barev, pečlivé naskládání předmětů a samozřejmě i jasná filtrace. Zvláštní pochvalu si zasluhuje vánice... Ale chválil jsem, myslím, dost, teď je čas ukázat moment, od kterého film sjíždí z těch správných kolejí. Tou chvílí je první detail nezvaných hostů a ještě větším zlomem pak moment, kdy se znuděně dozvídám, že napadení se též přemění v upíra. Když budu ignorovat některé logické nesmysly, můžu zkritizovat snad jen neustálé vřískaní, které hraničí s trapností, příliš rychlé tempo v několika scénách, třeba při převracení auta byl střih tak šílený, že jsem po chvíli netušil co se děje. Vadí nenávaznost některých dějových pasáží, podivná dějová struktura a možná tak trochu děda, jehož osud by mě opravdu zajímal. Slade má jediné štěstí, že přišel s vcelku vkusným závěrem, který příjemně překvapí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film s neskutečně nelogickým jednáním postav (včetně upírů) a podivnou návazností scén na sebe. Atmosféra nejdřív docela graduje, jakmile se ale nepřítel objeví a začne se přeskakovat mezi scénami a budovami, jde to celé do kytek. V jednu chvíli začíná masakr, v další několik přeživších sedí smutně v hospodě jakoby zapíjeli porážku místního TJ Sokol Barrow. Upíři se ani nepokoušeli město nějak systematicky prohledávat, když přeživší tu a tam nějakého zlikvidují, nenapadne ostatní něco udělat, a když upíři narazí na někoho přeživšího, zase nezkoumají odkud se vzal. A že by nikomu nebylo nápadné, že se město takovou dobu nehlásí? Od takové 30. minuty je v snad v každé scéně něco (nebo někdo) padlé na hlavu. Vypočítávat všechno by trvalo mnohem déle než film. Obojí je ztráta času. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Upíří kovbojka, upíří akce, upíří romantika a snad dokonce už i upíří porno. Tvůrci seriálů a filmů slovo upír taky vycucali uplně dokonale. Líp by to ani nešlo. Jediný štěstí má tenhle film. Že ho natočili už před třemy lety v době, kdy na slovo upír plno lidí začínalo být alergičtí, ale ještě se to dalo. 30 dní dlouhá noc je ale výborná akční řezba, kde se každou vteřinu něco děje a příběh se jen tak nezastaví. Hodně mi to také připomíná film Věc. Ať už krajina, nebo humusný záběry na zetlelý těla po cestě. Některé záběry jsou ale geniální a připomenou mi hraní nějakých těch klasických RPGček z pohledu z vrchu. Dokonce. Nicméně se s upíry vypořádal se vší úctou. Líp by to ani nešlo a ten konec...lahoda sama. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Pred koncom filmu, keď Jake Oleson (Mark Rendall) pozerá z okna, je možné na zemi stále vidieť krv z prvých dní, a to aj napriek tomu, že ustavične snežilo. (FromHell)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 30 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama