Reklama

Reklama

Léta se skrýval za školní katedrou, kde se snažil zapomenout na svůj poslední případ. Mediálně přitažlivá série vražd ho vyčerpala fyzicky a hlavně psychicky. Teď se však detektiv Stan Aubray musí vrátit před světla reflektorů. Po nálezu oběšeného muže totiž Stanovi nadřízení trvají na tom, aby případ převzal právě on. Stan zhodnocuje všechny stopy a uvědomuje si, že se ocitl na stopě vraha, jehož vraždící metody jsou nečekaně podobné těm, se kterými se setkal při řešení děsivého případu před pěti lety. Domnělého vraha ale tehdy zastřelil. V zrcadle dnešních skutečností se však objevuje otázka: Byl to ten pravý muž? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Scénář sám osobě je dost děravý a přijdeme, že tvůrcům chyběla dostatečná inspirace, kterou použili pouze na scény s mrtvolami. Najde se zde hodně hluchých míst, které nám nic nového nepřinesou a jsou pouze zbytečným zdržováním od podstaty filmu. Největší chybou je, že když už konečně přijde zajímavá scéna, tak je velmi krátká a poté následuje opět nudná čtvrthodinka nesmyslného tlachání a spánek se začne hlasitě hlásit. Atmosféra filmu je velice vrtkavá, protože zde nenajdeme příliš brutálních záběrů či lekacích scén. Producenti na nás totiž vždy hned vybalí mrtvé tělo, které je nejprve možné vidět z dálky a poté se pomalu přibližuje. Než si ho však můžete pořádně prohlédnout, tak je střih a máte po zábavě. Dokonce i hudební vložka není moc dobře vybraná, tím pádem úroveň atmosféry opět o něco poklesl. Výběr hudby mi vůbec nesedl a po dlouhé době musím říct, že právě tento prvek byl jedním z nejhorších aspektů celého filmu. Co se mi však hodně líbilo, bylo zobrazení mrtvých těl. I když byly vidět jen chvíli, tak musím říct, že si s tím docela pohráli. Barevné pozadí a celkový vzhled těchto scén mě dost nadchlo. Sice tohle umění moc neuznávám, ale musím říct, že to má určitý nádech dokonalosti. Zabít a naaranžovat kusy těl do podoby nakreslených obrazů si zaslouží mé uznání (tedy co se filmu týká). Když jsem uviděl některé tetovací návrhy, tak mě chytla slina. Sice žádné nemám, ale něco z toho by se mi líbilo. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

3/10 Asi nemám umělecký cítění, ale co tímhle doprdele chtěli autoři říct ? Já se tak neskutečně nudil... jo, na obrázky se dívalo hezky, byly pěkně poskládaný, ale to má bejt jako všechno ? Možná jsem to celé nepochopil, ale snažil jsem se. A výsledek ? Pro mě naprosto zbytečná záležitost. Dívalo se na to hezky, jenže děj mě tak neskutečně ubíjel a ničil. Prázdnota, o ničem. ()

Reklama

UncleG

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto temného thrilleru s mým oblíbeným Dafouovic Wiloušem jsem prošel nekolika diváckými stádii. Napřed to byl "hltavý sed v předklonu", po chvilce už jsem se zády maličko opřel o gauč. Pak šly i ty nožičky nahoru a nakonec jsem si je pěkně natáhnul a přikryl se dekou. A pak už jsem jenom sledoval, jak se pomalu leč nezadržitelně sunu níž a níž do polohy "vležmo." A najednou -světe div se- jsem se přistih, že film sleduju z opravdu úplně jiné perspektivy. Probudily mě až titulky. No, je to prostě paráda, takhle si hodit dvaciáše bez pocitu, že člověk snad o něco přišel... ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Nad hodnocením jsem dlouho váhal. Vzpomínáte na scénu z filmu Marečku, podejte mi pero, kdy Jirka komentuje otcovo vystoupení ve večerní škole slovy: "Hele, hele, hele... a už mu došel dech." ?? Tak přesně stejnou frázi lze aplikovat na výkon scénáristy. Dobrou hodinu jsem měl co dočinění s velmi slušnou podívanou, plnou drsných uměleckých vražd a pochmurné atmosféry, avšak časem se ukazuje, že puntičkářské vrahovo plánování funguje spíše jenom pro oko diváka, než pro nějaký jiný význam, protože ve skutečnosti by toto nemohlo z logických důvodů obstát. Nehledě na samotný závěr, který příliš důstojně a originálně nepůsobí. Nicméně zároveň je radost sledovat charizmatického Dafoea, zde v roli detektiva s jakousi kompulzivní poruchou osobnosti. Povedla se rovněž hudba, která film vhodně podkresluje a dodává mu na tíživosti. Největší slabina snímku jistě scénář, nápad s anamorfózou je zajímavý, ale nedotažený. Krom toho, tváře postav neskropí byť jediná kapka deště. A déšť je přeci depresivní a krásný najednou. Za pozornost stojí, novodobé Se7en ale nečekejte. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Chcelo to byť také strašidelné, pochmúrne, depresívne, temné a tie mŕtvoly mali byť tak príšerne šokujúce a my sme mali všetci otvárať ústa a tí so slabšími žalúdkami možno si aj zakrývať oči. Ja som teda veru ústa otvárala a dosť často. Pri zívaní. Ako sa tvorcovia snažili o desivý thriller, tak strašne tlačili na pílu, až to miestami vyznelo trápne. Nejako to proste nefungovalo. Ak Dafoe bude pri výbere projektov pokračovať týmto spôsobom, skončí niekde v ochotníckom divadle. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Anamorfóza je malířská technika manipulující se zákony perspektivy, kdy se vytvářejí dvě malby na jedno plátno. (Terva)
  • Willem Dafoe nejdříve roli Stana odmítl. Později se však po setkání s producentkou Marissou McMahonovou nechal se přemluvit. (Terva)
  • Film měl premiéru 18. dubna 2008, při které byl nasazen pouze do jednoho kinosálu. V USA se promítal 33 dnů a utržil 6873 dolarů. (Lateef)

Reklama

Reklama