Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejen starobylá šlechtická sídla či odlehlé hvozdy skrývají děsivé hrůzy a krvelačná monstra. Jedním z charakteristických žánrů osmdesátých let byly rodinné, potažmo dětské snímky, které zahrnovaly hororové prvky. Vedle dnes ikonických filmů jako Gremlins, Rošťáci nebo Stůj při mně tento trend pronikl i do televize v podobě populárních seriálů jako Příběhy ze záhrobí, Neuvěřitelné příběhy či The Twilight Zone. Zatímco pro většinu známých i dnes již zapomenutých režisérů, kteří dávali těmto snímkům vzniknout, se jednalo o žánrové zakázky, pro jednoho tvůrce se staly ideálním naplněním jeho autorských ambicí. Joe Dante miloval laciné béčkové horory a sci-fi z 50. let, které se vyznačovaly úsměvnými mechanickými efekty, přepjatým herectvím a absurdními premisami. Svou filmařskou kariéru započal příznačně v proslulé továrně na brakové sny New World Pictures vedené Rogerem Cormanem, ale až ve spolupráci se Stevenem Spielbergem, potažmo jeho produkční společností Amblin Entertainment dostala jeho fascinace brakem ideální vyústění v projektech jako Gremlins nebo Vnitřní vesmír. Lidé z předměstí vznikli na konci osmdesátých let, když bohužel pro Danteho móda brakově či hororově rámovaných fantaskních filmů pro celou rodinu ustupovala z diváckého zájmu. Snímek je v zásadě koncipovaný jako delší epizoda seriálů typu Příběhů z hrobky a v hávu osmdesátkové rodinné komedie spojuje slapstickový humor s požitkářskou poctou prvkům starých hororů. Vyprávění o předměstské komunitě, do níž se nastěhuje tajuplná rodina, již starousedlíci podezřívají z nejbizarnějších démonických aktivit, divákům připomíná, že staré naivní horory publikum nejen strašily, ale také bavily. Hlavní role zmatkářského středostavovského tatíka, který se proti své vůli dostává do nepříjemných situací, se skvostně zhostil Tom Hanks. Dnes je znám především jako hvězda oscarových melodramat či distinguovaných romantických komedií, ale jak dokládá mimo jiné i tento film, v osmdesátých letech byl jedním z nejtalentovanějších komediálních herců. Hanksovi skvěle sekundují další dobové hvězdy jako Bruce Dern, Rick Ducommun, Corey Feldman a Carrie Fisherová, která ve zdejší roli racionální manželky dokázala alespoň na chvíli uniknout stínu své role z Hvězdných válek. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá a nenáročná komédia, povrchne parodujúci „šedé dni“ obyvateľov malého (amerického) predmestia. „Život“ aka nový vietor prinesú noví ľudia, ktorí sa práve nasťahovali do opusteného domu. Toma Hanks s polovičným plynom a svoju rolu naplno užívajúci Rick Ducommun. Osobné hodnotenie: 72% (***) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

predtým, než začal vyhrávať oscary ako postihnutý, nakazený AIDSom, moderný robinson crusoe, kozmonaut či hrdinný generál alebo ešte hrdinskejší kapitán, hral tom hanks (počas dekády 80-tych rokov) v pár veľmi vydarených komediálne ladených podivnostiach - ako napríklad táto hororovo zafarbená, béčkovo tieňovaná rodinná komédia o susedských vzťahoch v réžii gremliňáka danteho s naozaj vydarene zábavnou hudbou a komornou atmosférou jedného šialeného amerického predmestia; príjemné a zábavné; ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Skutočne lahôdková záležitosť. Paranoidní susedia s množstvom fantázie, ktorá miestami speje až k posadnutosti, sú v dnešnej dobe odcudzenia bežným javom. A tento fakt využili tvorcovia skvelo. Stačí jednoduchý, povedal by som až primitívny nápad, ale tá relizácia nemala chybu. Horrorová atmosféra behom pár chvíľ prechádza až do groteskných situácií, v ktorých sa dokonale našiel práve Tom Hanks a so svojou postavou predvádzal neskutočné herecké kreácie. Ostatné postavy dokonale dotvárajú skvelý celok, tak po humornej, či desivej stránke. Rodina Klopekovcov na mňa zapôsobila viac, než starí známi Adamsovci. 80%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mnozí vědí, že na počátku 90. let bodoval s Philadelphií a Forrestem Gumpem a že předtím sehrál s Meg Ryan cosi romantického v Seattlu. Přitom o dekádu dřív Tom Hanks bodoval coby slušný komediální herec. Občas to byla křeč, ale často (Velký, Žbluňk!, Dům za všechny peníze) solidní energické oddechovky. Tentokrát jeho hrdina řeší namísto běžných sousedských třenic nové sousedy, kteří prakticky vším vybočují. Z jejich domu se ozývají podivné zvuky, sotva vycházejí a evidentně se tam děje něco, co lidi z předměstí děsí. Velká škoda, že do toho podobnými látkami prověřený Joe Dante víc nešlápnul a nebyl víc nápaditý. Navrch dal dost prostoru poměrně otravným vedlejším postavám. A tak ty tři (docela dietní) hvězdy tomuhle dobrodružství sluší asi nejvíc. Potěší hravý soundtrack od Goldsmithe. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně je tento film kultovní záležitost. Tom Hanks a jeho kámoši jsou parta k pohledání a rodina Klopekových je absolutně dokonalá. Film má navíc dost dobrou atmosféru, která je podpořena extrovní hudbou pana Goldsmitha. No a pak je tu hlavně vrcholová scéna s Hanksovým supermorbidně vtipným snem. Paráda! ()

Galerie (76)

Zajímavosti (20)

  • Když je Ray s Carol na začátku filmu v kuchyni, můžeme si na kuchyňské lince v pozadí všimnout krabice s cereáliemi, které se jmenují Gremlins. Je to odkaz na snímek, který v roce 1984 režíroval Joe Dante a zahrál si v něm i Corey Feldman, který zde ztvárnil postavu Rickyho. (Stocki)
  • Pes, jež má rodina Klopekova, se jmenuje Landru. Své jméno nepochybně dostal díky francouzskému filmu Landru (1963), konkrétně po jeho hlavní postavě, kterou je sériový vrah Henri-Desiré Landru (Charles Denner). (Stocki)
  • Tom Hanks si některé scény zahrál po svém, změnil třeba dialog nebo chování. Joe Dante prohlásil, že " Tom vnesl do snímku svého ducha ". (Terva)

Reklama

Reklama