Reklama

Reklama

Hellraiser

Trailer

Mladá žena bojující se závislostí získá prastarou krabici s puzzle, aniž by tušila, že jejím účelem je přivolat Cenobity, skupinu sadistických nadpřirozených bytostí z jiné dimenze. (mikki089)

Videa (1)

Trailer

Recenze (213)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Reboot přistupuje k odkazu knihy a skvostných prvních dvou filmů s úctou. Většina lidských postav je něčím osobitá a zahraná aspoň normálně, což je u filmů s určitým množstvím k popravě poměrně zázrak. Bohužel příběh postrádá prvek nějaké nadrženosti postav po vyšším požitku nebo poznání typický pro barkerovské záležitosti a opravdový zápor pro Hellraiser je to, že brutalita a úmrtí jsou naprosto krotká. Nový Hellraiser vůbec v tomhle na starý nechytá a je udivující, že i makeup a vizáž cenobitů je s možnostmi dnešní technologie daleko míň působivější než v nízkorozpočtové jedničce z 1987. I obnažená páteř vypadá jako něco sestaveného z Lega a kdejaký výtvor potácející se z tetovacího salónu by vás vystrašil víc než tahle parta (malý CGI spektákl na konci nezmiňuji, protože přišel DOSLOVA s křížkem po funuse) . Jako horor to ujde, když snížíte nároky na brutalitu a smrti - to je ale pro něco s názvem Hellraiser mínus. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Bruckner si stále drží svůj vysoký standard a kultovní klasiku z osmdesátek pouze nevykrádá, ale zasazuje ji do širších a ambicióznějších významů. Nový Hellraiser tak není festivalem hnusu a hnisu s triviální slasher zápletkou, ale komplexnějším zamyšlením nad tím, co od života vlastně chceme a co jsme pro to ochotni podstoupit. A když už jsme u toho, viděl jsem v tom i efektivní výstrahu pro narkomany, jimž jehly navždy zpečetí osud a zbyde jim jen bolest a bědování… Scénář by chtěl doladit a hrdinové se zpočátku posouvají vstříc odhalení až podezřele ledabyle (a jejich setkání v ústředním sídle mi svým načasováním připomnělo nejvtipnější moment z komedie 40 let panic), ale vyprávění je jinak krásně plynulé a hororové elementy šlapou dobře - především pasáž po úniku ze sídla je hrátkami s prostředím vyloženě skvělá. Nejvíce mě tak podobně jako z originálu mrzí, jak jsou záporáci jen “polovyužití” - sami o sobě nahání hrůzu a zde ještě lépe funguje jejich ambivalence (jsou to zlí ďáblové nebo drsně spravedliví andělé?), ale jejich moc hapruje od ohýbání reality k neschopnosti projít dveřmi. Jinak jsem se ale nenudil, serióznější a výpravnější provedení mi sedlo a transcendentní motivy dotýkající se lidského těla i mysli jsou zde na hororový reboot, navazující na creature-feature originál, překvapivě působivé. Zdaleka ne tolik jako třeba v Martyrs, ale na mainstreamový streamovací produkt dostatečně.. 75 % ()

Reklama

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Mírně nadhodnotím, protože to je fakt jedinej díl tohohle bubáka, u kterýho jsem cítil respekt k Hellraiser loru (kterej byl plnohodnotnej IMHO jen u prvního Hellraisera a Inferna), ale zároveň jsem u sledování neměl pocit jako by to místama byla spíš nechtěná parodie na sebe sama nebo že tvůrci občas nevěděli, jak naložit se svojí vizí. Atmosféra, masky, hudba, kamera na jedničku a ikdyž scénář v několika pasážích trochu kulhá, na další díl v rukách tohohle tvůrčího týmu bych se s radostí podíval. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pekelník změnil pohlaví (ach jo) a jeho restart je slušný. Prokletá pekelná kostka je opět na scéně a v rukou ji třímá opravdu neskutečně ohyzdná Odessa A´zion, která mně naprosto kazila dojem z filmu. To na ten casting nepřišla ani jedna vizuálně šikovná žena?! Se sérií jsem měl vždycky jeden zásadní problém: ani jedno setkání s Pekelníkem nebylo extra napínavé a extra nestrhlo. A tenhle problém nedokázal odbourat ani režisér David Bruckner. A určitě ani nepochválím vzhled Cenobitů. Nejhorší z celé série. Úplně směšná byla ta novodobá a designově málo působivá sestava. Pinhead, ten původní, měl vždycky celkem charisma, najednou je z něj žena, vystupuje jako The Priest, což je celkem v rozporu s logikou předchozích částí, kdy byl divákům zcela objasněn pohnutý osud prokletého muže, který vstoupil do služeb Pekla, měl posléze hlavu posetou hřeby, zdobil ho excentrický vzhled a stal se Pekelníkem. A hlavně vždycky, když se dříve na scéně zjevil, přinášel znepokojení. Pinheadka, nebo co krávu to vlastně bylo, nevnášela vůbec žádné znepokojení, prostě byla úplně marná a k ničemu. Tenhle film je poměrně umírněný v brutalitě. Gore se dostavilo v krotké formě. Tradiční mučení obětí formou napínání těl na ostnaté hrotce se objevilo jen ojediněle. Režisér dobře trefil dynamiku. Postupně to celé nabíralo na obrátkách a film se dostával do dobrého tempa. Milovníci Balkánu a tamní produkce, která přesáhla i do tohoto filmu, bezpečně poznají i v české kinematografii etablovaného Predraga Bjelace, který se zjeví na kratičkou chvíli v úvodu filmu. Záporné role se dostalo Goranu Višnjičovi, který se s temnými plány své postavy popasoval zdárně. A vše dobré z hereckého hlediska kazí jen ta držka Odessa, kterou by měli podarovat finanční sbírkou na estetickou operaci, pokud se nevybere dost peněz, už by nikdy neměla hrát ve filmech. Režijně se z toho dalo vytřískat klidně i víc. Pokud jste čekali od restartu série zázraky, měli byste svoje očekávání přece jen poněkud snížit a smířit se s ucházejícím nadprůměrem. 6/10 ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bruckner patří k těm současným režisérům, jejichž tvorba se mi líbí.  A tak jsem se na jeho Hellraisera pochopitelně docela těšil. A  fajn, atmosféra, hudba , prostředí , krvavé scény i Cenobiti samotní všechno je téměř tak jak má být. Ale brzy jsem se přistihl, že vyhlížím Pinheada, tedy toho, kdo se de facto stal značkou filmového zpracování Barkerovy novely. Chápu a respektuji volbu, která zřejmě přišla  po odmítnutí Douga Bradleyho, ikonickou postavu přepsat a přetvořit, ale já si díky tomu připadal jako v Noční můře bez Freddyho nebo Pátku třináctého bez Jasona.   Čili jedna zásadní změna, která možná více odpovídá předloze, ale osobně mi moc nesedla a pak paradoxně vlastně nic nového.  Areligiozní peklo plné bolesti, zase,  asi jsem čekal větu trochu více rozvitou. Silnější, ale trojka. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (6)

  • Pinhead pochází z románu „The Hellbound Heart“ od Clivea Barkera, ve kterém Pinhead nemá konkrétně určené pohlaví, přičemž i jeho vzhled je popisován jako velmi ženský. Proto pro roli byla zvolena transgender herečka Jamie Clayton. Toto je tak první film ze série Hellraiser, ve kterém se objevuje ženská Pinhead. (pornogrind)
  • Původně bylo vydání plánováno na 5. září 2008, s tím, že 9. leden 2009 byl posledním plánovaným datem. Nakonec film vyšel o 14 let později, 7. října 2022. (mikki089)

Související novinky

Remake hororu Sliz má režiséra

Remake hororu Sliz má režiséra

09.01.2024

O předělávce kultovního hororového snímku The Blob z roku 1958 se mluví už nějaký ten pátek, ale i když s ní v minulosti byla spojována jména režisérů jako Rob Zombie nebo Simon West, dosud se tento… (více)

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

27.06.2022

Po úspěchu snímku Můžeme být hrdinové režiséra Roberta Rodrigueze (Alita: Bojový Anděl, Spy Kids: Špioni v akci) se Netflix rozhodl prodloužit spolupráci se známým tvůrcem, a to rovnou do takové míry… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Hororové pohromy ve 3D

Hororové pohromy ve 3D

27.09.2009

Spy Kids 4. Že to není horor? Neříkejte, že neječíte děsem. Robert Rodriguez už píše scénář, v březnu začne natáčet. Jak jinak, i tohle pokračování bude ve 3D. Stejně tak se třetí rozměr plánuje pro… (více)

Reklama

Reklama