Reklama

Reklama

Režisér a scénárista Frank Darabont, známý především filmovým zpracováním románů Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle divákům nyní představí další zpracování povídky Mistra hororů. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) se společně se svým synem Billym (Nathan Gamble) a nepříjemným sousedem Nortonem (Andre Braugher) ráno po neobvykle silné bouři vydávají do nedalekého městečka nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu supermarket obklopí hustá a tajuplná mlha, která, jak se zdá, v sobě ukrývá cosi vražedného a děsivého… Ještě větší zlo se ale ukrývá v duších obyčejných lidí, kteří jsou postaveni tváří v tvář zoufalé situaci. Hrůza se pozvolna ale jistě prodírá na povrch... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 902)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Frank Darabont .. Slepí jsou ti, kteří nevidí. Přišel čas, aby jste si přiznali, ke které straně patříte. Spasení či prokletí? ___ Hustá nuda. Jak se ve filmu praví, všichni jsme čas od času trestáni. The Mist byl můj trest za naivní očekávání hustého hororu. Frank Darabont byl silný příslib, úvod taktéž - to jsem byl ještě výborně naladěn a užíval si funkční rovinu tajemna z bílé tmy - ale jen do doby, než se ukáže první (děsně udělané) digitální chapadlo a po něm veškeré nedostatky v žánrových postupech, psychologii i režii. Po úvodní pasáži už následuje jen slepenec bolestných momentů, které sráží potenciál do hajzlu. Mnohem horší než podivný dimenzionální hmyz je náboženský podtext, který přetéká do fanatismu nejúčelnějších rozměrů. Jestli tato kritika (i)racionálních hodnot měla mít nějaký dopad, tak šla zcela do prázdna a mimo mě. Samotnou kapitolou je pak finále snímku, které hodnoty zúčastněné skupinky utečenců zpřehází a dodá dílčímu příběhu zcela šokující rozměr ze zoufalství, který je na obvyklé filmové poměry značně mrazivý, s excelentně zvoleným hudebním podkladem, který dělá dobrou polovinu účinku. ___ Díky finále jsem původně dal slaboučké tři hvězdičky, ale už se mi Mist rozležela (resp. dlouhodobější dojem nebyl žádný), absolvoval jsem nějaké doplňující diskuze, viděl alternativní konec atd. jsem uznal, že "lepší dvě" budou přeci jen adekvátnější zhodnocení!. ___ Alespoň máme bezděčnou odpověď, z jakéhože, do mlhy zahaleného jetelového pole, pochází Monstum :-)). __ 50%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Víte, co je nebezpečnější než hladová, půl metru dlouhá masožravá breberka? Skupina lidí v obchoďáku. Trailer na Mlhu (slovenský název má ještě větší grády) mne nepotěšil. Očekávat s napětím záležitost připomínající béčkový horor s lekačkami, které cítíte na sto honů, mne nepřimělo ani zjištění, že onu záležitost bude režírovat Frank Darabont, velký kamarád díla Stephena Kinga (krom Buried Alive z něj vždycky vycházel). Ne, že bych Frankovi nevěřil, jenom moc nechápu vytváření umělých aur okolo jeho filmů – aneb „Shawshank ne a ne a není nejlepší“. Zase unikám, stejně jako občané městečka Maine do tamějšího moderního svatostánku, kde budou brzy prodávat také smrt. Se slevou. Karty osudu jsou rozdány bez dlouhého otálení. Obchod plný jídla, v něm lidé plní strachu, venku hustá mlha a cosi hnusného, bez čeho bychom museli říct hororovému žánru sbohem, bez čeho by Mlha možná byla lepším filmem. Těžko věštit. Snaha – mimo výtečný antihollywoodský konec pouze snaha – sloučit laciný, třebaže skvěle natočený horor s ambiciózním „sociologickým thrillerem“ není vyloženě rušivá. Na rozdíl od dojmu, že prvé bylo s druhým spojené výhradně kvůli lepší prodejnosti. Ze stejného důvodu musel Darabont odstoupit od zamýšlené černobílé kamery, jež by mohla lépe obhájit staromilství hororových pasáží i samotných příšerek. Svou nechtěnou komičností připomínají Pavoučí teror, parazitující na starých hororech s vtipem. Ten Mlze nechybí, naopak ji někdy posunuje překvapivě blízko černohumorné satiře, ale veškerou chuť k smíchu, potažmo k životu, bere již zmíněný (proti)náboženský závěr. Ač je svým způsobem také vtipný. Jako zjištění, že nemáte rakovinu, ale jenom TBC. 75% Zajímavé komentáře: Renton, DaViD´82, tron, kitano, Radko, k212, Mahalik, Jordan, Aiax, dzej dzej, GodComplex, silent cut, curunir, Rosomak, grogodil, Bilky ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Nesrovnával bych Darabontův film s laciným bu-bu-bu hororem, nebo, nedej bože, poměřoval ho optikou 50´s monster-béček. Myslím, že ´The Mist´ funguje stejně dobře jako drsný horor, i jako jakési psychologické drama, kde se v úzkém okruhu lidí střetává racionální jednání vs. fanatismus. Každopádně ani ta poněkud směšná chapadla v úvodu mi nezkazila celkový hodně dobrý dojem z filmu. Děsivé, chvílemi slušně napínavé a s velmi údernou pointou na konci. A Thomas Jane konečně uvěřitelně zahrál (Punisher budiž odpuštěn).___Zajímalo by mě, co asi na postavu náboženské fanatičky paní Carmody říkali představitelé (pokud to viděli) stále více sílícího kreacionistického hnutí ve Spoj.státech, kde se jejich pavědecká nauka dostává už do školních osnov a jejíž věrozvěsti používají navlas stejnou rétoriku, jako tato vyšinutá dáma. Pokud jim tímto Darabont chtěl symbolicky vlepit jednu velkou facku, tak neváhám s maximálním hodnocením :o) Láká mě porovnat to s Kingovou novelou. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám hollywoodské blockbustery právě příliš v lásce, ale Darabontův film prostě neměl chybu. Jeho adaptace povídky jeho dvorního literáta Stephena Kinga je ve své apokalyptické vizi dokonalá... Žánrové vymezení je sporné - rozhodně to není horor, není to ani fantasy, jde spíše o čistokrevný sci-fi thriller s důrazem na mapování iracionální roviny lidského konání a jeho zkoumání v mezních situacích. Výborná psychologická drobnokresba je v Kingových knihách i Darabontových filmech standardem, nejinak je tomu i v The Mist. Možná by se dalo zjednodušeně říci, že celý film je vlastně o tom, jak se chovají lidé pod tlakem stresu a vnějších stresorů, ovlivněni vypětím situace, nedostatkem informací a jak snadno podléhají iracionálnu ve svém uvažování i jednání. Náboženská fanatička, zmanipulovaný dav, pokusy o lynchování...není to spíše variace na Peckinpahovi Strašáky? Vynikající studie toho, co z člověka udělá postupná dekonstrukce kulturních norem a potlačení zažitých vzorců chování... Darabont výborně vytváří a rozvíjí tíživou atmosféru, ze slunečného amerického dvorku se postupně přeneseme do všepohlcující mlhy, která nevěstí nic dobrého. Scénář dobře nakládá i s tím, že postavy mohou využívat jen omezené zdroje a prostředky, to ještě více posiluje psychologickou rovinu a nadřazuje ji akci. Pro katastrofické filmy je charakteristické omezená (většinou velmi malá) skupina postav a od světa odřízlé místo, tohle pravidlo se realizuje i v Darabontově snímku. Umné je zvláště dávkování napětí - divák není vystaven nijak zbytečně extrémně lekacím scénám, napětí se buduje pozvolna a houstne a houstne. Jde o to reflektovat pocit bezmoci, bezvýchodnosti a až nihilistické psychózy. Absolutní hodnocení dávám hlavně za závěr - ten mne svou depresivitou totálně odrovnal a já jen mohu říci, že TOHLE jsem nečekal... Vynikající film... Podobné filmy: Válka světů, Potomci lidí, Monstrum, Znamení ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Když jsem v roce 2007 viděl ve filmografii Marcii Gay Harden horor, první co mě napadlo, bylo, co dělá držitelka Oscara v obsazení hororu. Když jsem však viděl jméno režiséra, byl jsem už klidnější. Ovšem nyní, kdy jsem film viděl, musím říct, že by byla M. G. Harden blázen, kdyby odmítla takovou roli, jakou byla Mrs. Carmody. Tato role byla jednou z mála, na které se dalo opravdu herecky pracovat a výkon to byl opravdu hodný držitelky Oscara. Ve filmu se objevili i dva herci z Darabontovy Zelené míle (William Sadler a Jeffrey DeMunn). A nyní k samotnému filmu. Když řeknu, že mě film zaujal, tak je to slabé slovo. Tento apokalyptický horor se ve své žánrové kategorii rozhodně povyšuje na ostatní a přeci jen zachraňuje tento pomalu kvalitativně upadající žánr. Režisér střídá klidné pasáže s gradujícími dramatickými sekvencemi, kde každá taková sekvence je dramatičtější, napínavější, nápaditější odpornější a hrůzostrašnější než ta předchozí. Třešinkou na dortu je dechberoucí závěr, po kterém Vám nebude zrovna nejlépe. Pro mě rozhodně TOP. Tenhle film si budu pamatovat hodně dlouho. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (31)

  • V Kingových knihách se vše odehrává v Maine, celý film se však točil v Mindenu v Louisianě. Podle slov Franka Darabonta to od Maine Stephen King při sledování filmu nedokázal rozeznat. (Rodriguez)
  • Na první neveřejné projekci filmu, kam byl Stephen King pozván, se režisér zaradoval jako malé dítě. V jedné napínavé scéně se totiž King vyděsil a nadskočil na sedadle. To byla pro režiséra satisfakce, neboť vyděsil mistra hrůzy samotného. (Rodriguez)
  • Darabontovou podmínkou před začátkem natáčení bylo, že studio Dimension nesmí zasáhnout do konce filmu, ať bude jakýkoliv. (Rodriguez)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama