Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tééda bejt už přes dvacet let sexy, je fakt hodně dobrý. S takovou může Cami v tílku skákat přes švihadlo klidně každej den v 5 ráno u mý postele a budu pěkně spokojenej parchantík. Hlavní hvězdou, resp. dodavatelem humoru je Colin Firth. Jeho hotelová epizoda včetně posedu v trenýrkách mě teda zabrat. Jinak celkově má film v sobě spíše vtipné momenty než že by byl zábavnej jako celek, ale že by mě vyloženě nudil, to se říct nedá. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ani prověřený recept neznamená, že bude výsledek k jídlu. Gambit je bohužel přesně ten případ, kdy je při důležité večeři pasta nedovařená, maso přepečené, salát hořký, moučník zdrclý a kafe došlo. Gambit je slabý odvar podrazáckých komedií, který neurazí ani nenadchne. Kovbojka je otravná, Harry moula, jeho šéf „cynický manipulátor a zvrhlý nudista“, Monet falešný, a lev je lev. :) Film vhodný pro zkrácení dlouhé chvíle, jako pohádka na dobrou noc nebo pro ty, co chtějí vidět Cameron Diaz v prádle a Colina Firtha a Alana Rickmana bez kalhot. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dočkala mého vysněného spojení Colin Firth a Alan Rickman! Herecké obsazení je jedna z hlavních věcí, která filmu hodně přidala pozitivum. Další pozitivní věc na filmu je humor, který bohužel ale není v celém filmu. Musím vyzdvihnout scénu Colina Firtha v hotelovém pokoji bez kalhot. To mě pobavilo nejvíce. Film je průměrný. Polovina je zábavná a polovina nudná. Ovšem jednou za rok se na to koukat dá. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

O Coenovcov bez Coenovcov. Je to škoda, pretože každým jedným dialógom je citeľné, ako si prácu na scenári musela táto dvojica užívať. Hoffman samozrejme nie je fušer a film má celkom slušné tempo a vo vykreslení postáv je takmer bezchybný. Firth sa pre podobné úlohy doslova narodil. Jediný problém je naozaj akási pachuť nedotiahnutosti a nevyužitej šance. Nejde tak ani o humor, ale hra na mačku a myš musí byť podľa môjho názoru omnoho sofistikovanejšia a keďže kľúč k sofistikovanej zábave tkvie v detailoch, je na Gambitovi vidieť, že ich postráda. Ide priamočiaro za svojim, neberúc ohľad na diváka túžiacom po niečom invenčnom a inteligentne zábavnom. Ťažko povedať, kde sa stala chyba, pretože film nie je zlý, len v mnohých stránkach nedotiahnutý. Akoby zostal na polovici cesty. Síce si to kompenzuje určitými vychytávkami ako je Rickmanov hrubian, alebo južanský prízvuk Cameron Diaz. Tie tomu dodávajú istú extravaganciu. Jediná výborná a vtipná scéna je samozrejme Firthov útek z hotela a pokus ukradnúť vázu s dynastie Ming. Keby sa v takej nálade niesol celý film bolo by to o triedu lepšie. Ale stále je to pozerateľné a ak ste trocha tolerantný tak aj zábavné. ()

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Jeden by si řekl, a možná dva pokud by nenašli nic lepšího k rozhovoru, že takové obsazení a Coeni k tomu jsou zárukou dobré nebo alespoň zajímavé nebo ALESPOŇ originální podívané..tak nic takového v Gambitovi nenajdete. Ono se taky není čemu divit. Postavit film na texaském přízvuku Cameron a vykradeném scénáři od Gyue Ritchieho nemůže vést k úspěchu. Trailer vypoví víc než celý film a původní očekávání fakt povedené komedie skončilo uvažováním o ukončení příjmu projekce asi v polovině, kdy stejně víte, jak to skončí. Za kino ušetřete a radši přispějte na žrádlo pro pandu ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Producent Mike Lobell viděl původní film Gambit (1966) na jeho londýnské premiéře v roce 1966. V roce 1997 předal svůj scénář společnosti Universal a ta jej přijala. (Terva)
  • Film byl uveden do kin 12. října 2012. Nakonec však bylo rozhodnuto, že bude vydán rovnou na DVD. (Terva)

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama