Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Zahrada je nezapomenutelný loutkový film o zahradě, partě kluků a zlém kocourovi, od tvůrců úspěšných animovaných příběhů o dvou medvědech, kteří se potkali u Kolína nazvaném Pojďte pane, budeme si hrát. Svou zvláštní imaginativností a tajemností připomíná v jistém smyslu dětský horror. (oficiální text distributora)

Recenze (72)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Odkaz československého animovaného filmu třetí čtvrtiny minulého století zůstává nedotčen. Jedinečná úroveň animace, pozoruhodné generační seskupení režisérů, animátorů, kameramenů, herců-animátorů, výtvarníků vytvořilo v srdci Evropy oázu, jejíž svéráz dodnes nevybledl. Něžnou hravost, biedermaierizující idyličnost, v níž ani zlo nepostrádá zpětnou vazbu úmyslu a touhy být včleněn do společnosti těch, kteří si tak rádi hrají, lze jen těžko postihnout slovy. Pojarova ZAHRADA patří nesporně k dílům nejzdařilejším a stále živým. Pro všechny děti od 5 do 90 let. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Pojar a jeho zahrada plná překvapení. Loutkové postavičky a jejich menší příběhy. O myších ve staniolu (1977), Velryba - Abyrlev (1977), Jak ulovit tygra (1976), O té velké mlze (1975), a Milovník zvířat (1974). / Viděné epizody *5.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Od malička jsem milovala filmečky Břetislava Pojara a "Zahrada" ve mě vzbuzovala krásné pocity tajemna. Proč nedám pátou hvězdičku? Pravda je, že si z toho pamatuju pouhé nesouvislé kousky, takže pokud se mi podaří někdy k tomuto dílku (po velmi, velmi dlouhé době) zase nachomýtnout, ráda se podívám a třeba ten poslední puntík k dokonalosti přihodím. 80% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zahrada je geniální. Předvádí zde, v čem bývaly české animované filmy lepší než zahraniční. Jejich vyjímečnost spočívala v ojedinělém vzhledu postaviček, designu prostředí a užívání netradičních metod. Navíc je film opatřen mistrovským dabingem a líbivou hudbou. Dochází zde k propojení dětského filmu s uměním. Film je skvělými nápady doslova přeplněn. Dětský divák film snad ani nemůže plně docenit. Pro mě je klasická animace nenahraditelná animací počítačovou. Digitální postavičky nemohou pro mě být nikdy tak krásné a líbivé jako ty klasické, jež můžu vidět zde. Navíc je fim, složený z vyvážených dílů. Už první díl "Milovník zvířat" nechává laťku pěkně vysoko a navzující díly kvalitu udržují. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Geniální je slabé, silnější není nic, takže jak to označit? Mimo jiné jde o další kousek, který jsem už komentoval a není tu nic. Divný, co? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Překrásná a snová věc, která funguje na nejmenší i dnes a to bez digitálních efektů. A funguje i na ty straší, protože je dokonale vrátí zpět do kouzelné zapomenuté zahrady starého pána... * * * * * ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Divákům předškolního a raně školního věku doporučuji zopakovat mou zkušenost, totiž shlédnout první díl až nakonec. Možná vám nebude jasné proč, ale časem to pochopíte. Jinak co bych povídal, řekli to už za mě třeba Phobia, Mamitti, Roomadur. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tyto krátké filmy jsem viděl tuším až asi jako 13letý, ale přesto mne okouzlovaly (jak teprve asi působil na takové 8leté děti). Má své kouzlo i pro dospělé, je vysoce umělecký a poetický. A ta zvuková stránka! Hlasy těch kluků nebo kocoura, nádhera! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dětská fantazie naprosto svobodná, ale přitom ne chaotická. Neuvěřitelně kouzelné hry a hříčky a různé druhy animace. Na takovou věc už asi nebudou peníze. A kdyby jo, tak se nenajdou tvůrci.___ Dodnes, když vidím zahradní branku obrostlou břečťanem a zahradu obehnanou vysokou zdí, napadne mě: třeba je to tahle...! ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už samotná Trnkova předloha je vynikající, poetická, s mnoha úletovými nápady (celá pasáž o namyšlené mouše třeba, nebo nakonec i velryba), vtipem. Loutkové zpracování dotváří dokonale tuto poetiku včetně herců, kteří klukům (kocourovi, slonům, trpaslíkovi, velrybě) propůjčili hlas. Snivé a někdy i tajuplné. Jako dětské sny a hry. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vždycky se i strašně líbil první díl. Hlavně proto, že je úplně jiný, než ty ostatní, má jinou atmosféru a i když na něj další tak nějak navazují, respektive z něj vycházejí, vypráví trochu jiný příběh. Neznamená to, že by se mi další díly líbili méně, jsou fajn, ty kluci mě baví, je to skvěle namluvené. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Trnkova předloha nemá chybu, ale Pojarovo animované zpracování mi tak úplně nesedlo. Honičky kluků s kocourem a celá zahrada jsou podařené, stejně tak sloni a velryba. Ale první pouze kreslený díl je poněkud didaktický, dalším zas chybí větší spád, víc humoru a pointy, takže vyznívají hrozně doztracena. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Geniální animák s naprosto kultovním kocourem, kterého dabuje mistr Filipovský. Proč jen tohle TV tolik nevysílají? ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ke knize mám vztah silný, neb mi ji kdysi předčítal hlas, který již neuslyším, a také to byla jedná z prvních knih,v které jsem si slabikoval. Patří k těm knihám (jako Alenka či Malý princ), které lze prožívat jako dítě i po letech jako dospělý. A toto zpracování Břetislava Pojara a výtvarníka Miroslava Štěpánka je velice vtipné, akční, nesentimentální, nedětinské a přitom poetické. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zahrada je půvabnou loutkovou (a částečně kreslenou) sérií (nejen) pro dětské publikum. Břetislav Pojar s výtvarníkem Miroslavem Štěpánkem přijali výzvu Mistra animovaného československého filmu a společně zadaptovali stejnojmennou knižní předlohu Jiřího Trnky. Filmové zpracování poměrně výstižně odráží duše kluků, jež prahnou po dobrodružství a zároveň je v nich obsažena jak odvaha (dalo by se říci jistá forma té rebelie proti zažitým pořádkům), tak i určitá bázeň (tedy poslušnost obvykle vnímané spořádanosti). Když Zahrada otevře svá tajuplná vrátka, vyleje se kouzelný svět představivosti, her, udatnosti, přátelství, vtipu, svět plný nezapomenutelného dobrodružství, svět neotřelý a v současném životě snad také zapomenutý a neznámý. Milovník zvířat seznamuje s podmínkami a předpoklady, O té velké mlze připravuje první setkání s tajemným světem a tím neočekáváným dobrodružstvím, Jak ulovit tygra je potom odhodláním k prvnímu hrdinskému skutku a upevněním přátelství, O myších ve staniolu je zjištěním, že zdánlivá divokost nemusí představovat skutečné nebezpečenství, a Velryba - Abyrlev je hravostí imaginace. Uličnickou hravostí také oplývá mluvené nebo doprovodné slovo: a to jak u Pavlíny Filipovské s Ivou Janžurovou, Jiřinou Jiráskovou a Růženou Merunkovou jako členů klukovské party, tak u Františka Filipovského jako zlomyslného kocoura, Martina Růžka jako svérázně vzdělané velryby a Bohuše Záhorského jako vypravěče. Zahrada je nadneseně nenuceným pobavením, uličnickým, ztřeštěným, a přesto laskavým a nenásilným. A také mně přináší závan vzpomínek na mé vlastní dětství. ()

Reklama

Reklama