Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (20)

Jan P. Muchow

  • Vzhledem k jeho primární profesi hudebního skladatele je pozoruhodné, že nepovažoval za příliš důležité důkladně si osvojit znalost not a notového zápisu. V roce 2007, u příležitosti premiéry filmu Václav, k tomu řekl: "Nemůžu říct, že bych noty vůbec neznal, ale je to stejný rozdíl, asi jako když včera hrála Slavia na Arsenalu. Arsenal je ten, kdo noty upravdu umí a zná, a já jsem slavia, která se jen dívá a snaží. Že neumím noty, říkám z toho důvodu, že je při práci nepoužívám. Používám uši. Samozřejmě vím, který instrument má jaký rozsah, ale technicky vzato, skladatel opravdu noty znát nepotřebuje. Počítač vám to, co jste složil, přepíše do not sám, nevyvaruje se chyb, ale když to dáte zkouknout odborníkovi, on je rychle odhalí a opraví. Samozřejmě, je to handicap, to je jasný, a já si vzdělání snažím přůběžně doplňovat, ale jde to ztuha, protože na to jaksi není moc čas, pořád něco dělám. Proto je potřeba mít k ruce tým, který vám tuhle slabinu pomůže zacelit - někoho, kdo partituru přečte a odhalí všechny chyby, kterých se software při přepisu dopustil, a hudebního režiséra, který je schopen při nahrávání odpovědět na dotaz hobojisty, jak je to s tou či onou osminkou. Já nejsem schopný, i když partituru čtu velmi pomalu, mu říct, v čem je problém. Můžu mu to jen odzpívat. A to jsou trapné chvilky, protože najednou vlastně nevíte, co se řeší. I když někdy to bývá jen taková schválnost. Řeknete jim, že chcete nějaký čas 'pomaleji' a oni se na vás dívají, jako kdyby neuměli česky. Teprve když jim řeknete italsky 'retardanto', chápou. Občas vám tu neznalost prostě dají sežrat, i když jinak velmi dobře vědí, co chcete. Což mně osobně přijde zvláštní, protože mně šlo vždycky o výsledek a ne o to, jestli má někdo nějaké razítko." (NIRO)

Tátova volha (2018)

  • „Tátova volha je vlastně taková cesta po ženském osudu. Emotivní střídá komické, dramatické se často mění v úsměvné a naopak. Podobně jako kdysi ve Václavovi (2007), i tady rozhýbávají děj vypjaté rodinné vztahy a mně stejně jako tentokrát lákala možnost silným příběhem oslovit diváky a dát šanci velkým hereckým osobnostem, aby zazářili při ztvárnění skvěle napsaných charakterů,“ řekl režisér a scenárista filmu Jiří Vejdělek. (SONY_)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama