Reklama

Reklama

Uherská šlechtična Erzebet Bathory je bohatá, obdivovaná… a obávaná. Její krása je údajně draze vykoupena krví nesčetných nevinných obětí, v níž se koupe, aby si uchovala svěžest mládí! Kam až je ochotna zajít pro lásku a kde leží hranice mezi pravdou a mýtem? (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (97)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pri neznalosti dejín by ma príbeh celkom zaujal a preto som ani nedal nízke hodnotenie. Hlavne je to lepšie natočené ako Jakubiskova verzia. Ale pri znalosti nepopierateľných faktov je podivné, akú kontroverznú frašku si pani režisérka, scenáristka a herečka v jednom zvolila. V podstate z Eržíbet urobil poctivú katolíčku, trochu aj feministku, ktorá len sem tam niekomu podrezala žilky alebo si len tak zarezala do prsníka a strčila tam vlasy svojho milovaného, ale inak celkom pohoďáčka. Všetko navyše je len komplot. Pritom o čo viac by sa preslávila, keby z hodnovernej historky urobila hororový biják. Nič z toho sa nestalo a pritom tak skvelé obsadenie to má. Najmä môj obľúbenec Brühl tu miestami vystupoval ako by to bol herec brigádnik. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Táto Bathory nie je síce tak opulentná ako Jakubiskova ale je rovnako zlá. Delphy by si s ním mohla podať ruky v sprznení a absolútnom nezvládnutí historickej témy a reálií tej doby. Takmer celý dej je vystavaný na legendách a fiktívnej postave Štefana Thurzu (áno palatín mal syna, Imricha a v čase predmetných udalostí mal asi 10 rokov) a akéhosi podivného SM grófa Vizaknu (kde ho nabrala a aký mala jeho postava zmysel?). Škoda, Báthoriovej príbeh je aj na základe jasných faktov tak zaujímavý a desivý, že nepotrebuje pridávať vymyslené konšpirácie a potrebuje konečne kvalitné filmové spracovanie. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tahle verze příběhu o Alžbětě Báthoryové je mi bližší než ta Jakubiskova, takže podle toho hodnotím.. Julie Delpyová je velice zajímavá osůbka, v některých momentech působivá a okouzlující, v jiných odpuzující.. Daniel Brühl jako fiktivní milenec uvěřitelný (telátko).. Pravda by mne zajímala, ale kdo by mi ji mohl říct? ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Celkově je to nějaké nemastné neslané, idiotsky se tu vražedné běsnění lokalizuje pouze do Čachtic a okolí (přičemž ve skutečnosti právě zde Báthoryová až tak často nepobývala, když jen na Slovensku vlastnila další čtyři výstavnější hrady a valná většina jejích obětí byla zabita na jejích maďarských a rakouských sídlech Sárvár, Keresztúr - dnes Deutsch Kreutz a Léka, nynější Lockenhaus) ale na druhou stranu se Julie Delpy docela podobá hraběnčiným dobovým portrétům a Nádasdy požírající jabko při rozhovoru s panovníkem je celkem zábavný. Vzato kolem a kolem, žádná velká sláva, ale pořád je to lepší než Jakubiskova srdceryvná pohádka o zrazené dobrodějce a jejích bylinkových koupelích. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Jakubiskovou Bathory se asi nelze vyhnout, ačkoliv oba filmy, ač tématicky stejné, byly pojaty úplně jinak. Každopádně komornější verze držící se legendy se mi líbila podstatně víc. I tady se Julie Delpy snažila vykreslit krvavou hraběnku nejednoznačně, ale rozhodně nezavírá oči před jejím řáděním, což dodává celému filmu na důvěryhodnosti. Oproti Bathory je tu ovšem horší herecké obsazení. Delpy mě svou hraběnkou neurazila, ale Anna Friel byla podstatně lepší a stejně tak tu chyběl charismatický protihráč typu Karla Rodena - nic proti Williamu Hurtovi, ale byl nevýrazný. Škoda, že neměla Delpy Jakubiskovi herce a větší rozpočet. I když bohové vědí, jak by to pak dopadlo. 60% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Julie Delpy Čachtickou paní nejen režírovala a zahrála si hlavní roli, ale napsala k filmu i hudbu. (Petulka88)
  • Aj napriek tomu, že hrad Čachtice sa nachádza na Slovensku a samotná téma je našincom blízka, sa v tejto francúzsko - nemeckej verzii neobjaví a to ani len v menšej roli herec slovenského pôvodu. (Kristine1)

Reklama

Reklama