Reklama

Reklama

Uherská šlechtična Erzebet Bathory je bohatá, obdivovaná… a obávaná. Její krása je údajně draze vykoupena krví nesčetných nevinných obětí, v níž se koupe, aby si uchovala svěžest mládí! Kam až je ochotna zajít pro lásku a kde leží hranice mezi pravdou a mýtem? (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (97)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najhnusnejších filmov, aké som kedy videl. Báthoryčka je tu za skutočnú psychopatku a aj keď sa kamera snaží nezobrazovať toho príliš, tak aj to málo stačí, aby ste boli zhnusení na poriadne dlhú dobu. To, že sledujeme vlastne iba jednu verziu udalostí, pretože "históriu píšu víťazi", na veci nič nemení. Je škoda, že film má iba niečo cez 90 minút a tým pádom aj dve ústredné myšlienky sú podané dosť polopate a celý záver príliš skratkovito. Nakoniec vám ale viac utkvejú v mysli obrazy takej trojitej popravy a zohavených mŕtvol mladých panien po týždňoch rozkladu. Všetci sa točia okolo Báthoričky ako keby bola najkrajšia žena na svete, lenže to v tomto stvárnení to Julie Delpy rozhodne nepatrí a i keď po rokoch musím skonštatovať, že je to vážne lepšie ako Jurajova verzia (tam by som dnes išiel určite v hodnotení podstatne nižšie), tak Anna Friel je čo sa týka krásy úplne iný level. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hrůzostrašná legenda, rozprostřená kolem osoby Alžběty Báthoryové, je lákavým námětem pro filmaře. Julie Delpy pojala svou Čachtickou paní ambiciózně v žánru historického dramatu. Výsledkem je zajímavý subjektivní pohled na jednu možnou alternativu. Silnou stránkou jsou kulisy a nejednoduchá a ponurá atmosféra vznešenosti a zkaženosti. Zaujmou a ponoří do zobrazované doby intrik a vraždění. Díky tomu film dostatečně pobaví až do svého patetického konce. Nálada vrhá svou stísněnost, každý se dle svých schopností a urozenosti dere k vrcholu a bohatství. Krutost, přetvářka, účelová spojenectví, zrady, úchylky a zneužívání jsou nezbytné ochranné známky v dravém světě, který vládne, dobývá a porobuje. Hlavní postavou příběhu je pochopitelně uherská hraběnka a předpokládaná masová vražedkyně Erzsébet Báthory (šarmantní Julie Delpy, jako malá Ella-Maria Gollmer a jako nejmenší Paula Hartmann) v podobě vzdělané, zábavné a atraktivní ženy, která elektrizovala jednotlivce již svou přítomností v pokušení a ušlechtilým podmaňujícím se gestem rafinované koketnosti. Vzbuzuje obdiv a strach, a přesto je zasažena osudovou láskou více, než by se na její povahu slušelo a patřilo. Hlavní mužskou postavou je Alžbětin příbuzný a mladý hrabě István Thurzó (zajímavý Daniel Brühl) se svou rozpolceně osudovou rolí v legendě. Podléhá, bezhlavě miluje, poslouchá, provinile miluje a neochotně poslouchá. Důležitou postavou je Istvánův otec György Thurzó (dobrý William Hurt), nenasytný mocný muž s pokoutní praktikou. Výraznou postavou je Alžbětina pravá ruka a čarodějka Anna Darvulia (výrazná a elegantní Anamaria Marinca) s potlačovanou žárlivostí, oddanou láskou a snahou o zachování zdravého rozumu. Poslední důležitější postavou je urozený kníže Dominic Vizakna (velmi zajímavý Sebastian Blomberg) s nakažlivě našeptávající temnou stranou duše, prodejnou a všehoschopnou. Z dalších rolí: Alžbětina vídeňská teta a styčný bod Klara Báthory (Adriana Altaras), Alžbětin manžel a udatný vojevůdce Ferenc Nádasdy (zajímavý Charly Hübner, jako malý Jack O. Berglund), mocný a pragmatický uherský král Matthias (Jesse Inman), přísná Alžbětina matka Anna Báthory (Jeanette Hain), poslušný Alžbětin služebník Janos (Frederick Lau), další věrná sloužící Dorothea (Katrin Pollitt), opatrný reverend Matej (Felix Vörtler), či Istvánova bývalá milenka Kati von Kraj (Nora von Waldstätten). Není to žádné převratné dílo, ale svému zábavnému účelu poslouží a zaujme svým vykouzleným prostředím. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nech už to bolo akokoľvek oba filmy o jej osobe neboli zlé. Jakubiskov film bol taký, alternatívny s netradičným filmovým spracovaním, ktorý nebol v mnohých bodoch realistický na rozdiel od tohto od režisérky Delphy. Jakubiskov mal dokonca zvláštne dejové línie a body, tento bol naopak pochopiteľný, ale dosť fádne a nudne spracovaný. Tiež detaily ako, že dievčatko žijúce na Slovensku, síce v tej dobe v Uhorsku, ale aj tak malo meno Paula, či že mala stroj ako z filmov o Draculovi, či že odstrihla svojmu milencovi vlasy a len tak náhodou, od nej žiadala niečo také s jeho tela tá čarodejnica, ktorá bola podľa tohto filmu homosexuálne orientovaná. No podivností a šialeností v tomto filme bolo dosť, keďže v Jakubiskovom filme bol jej milenec mladý Talian a tu ním bol rovno Thurzov syn. Človek si môže z oboch filmov niečo zobrať, ale skutočnú pravdu sa ťažko dozvieme. Nech to bolo teda akokoľvek, tento film mi prišiel horšie spracovaný. ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Obrazově a atmosféricky mnohem slabší než Jakubiskova Bathory, ale zase mám radši Nižnanského krvavou verzi. Tento film byl oproti Jakubiskovu kratší, krvavější a údernější. Ale s horšími výkony, atmosférou a bez Anny Friel :-)) Prostě mělo to tu smůlu, že to bylo natočeno v podobném období a za mnohem menší finanční podpory. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Mě se tahle verze líbí, skrz přehledné vyprávění pro starší známého příběhu, pro mladší méně známého příběhu. Na rozdíl od Jakubiskového filmu, kde je hodně zbytečných odboček a film postrádá spád, tak zde neokoukaní herci, příběh má tah, a já nemusím přemýšlet o nedostatcích filmu. A to mám rád...Jinak kdo se zajímá o život a fakta hraběnky, tak určitě ví, kde je hledat, a dohledá si, že její příběh je spíše lahůdka pro bulvár a senzaci, neb po ní vždy lid prahl. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Julie Delpy Čachtickou paní nejen režírovala a zahrála si hlavní roli, ale napsala k filmu i hudbu. (Petulka88)
  • Aj napriek tomu, že hrad Čachtice sa nachádza na Slovensku a samotná téma je našincom blízka, sa v tejto francúzsko - nemeckej verzii neobjaví a to ani len v menšej roli herec slovenského pôvodu. (Kristine1)

Reklama

Reklama