Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak chalupník Dařbuján léčil sedláka Pandrholu... Dařbuján (P. Kostka) má dobré srdce, málo peněz a hodně dětí. Když se narodí to poslední, nikdo z bohatých sedláků, kupců a řezníků mu nechce jít za kmotra. Sedlák Pandrhola (J. Vinklář) mu dokonce ani nezaplatí za poslední práci. A tak, když potká spravedlivého Smrťáka (R. Lukavský), s vděkem ho Dařbuján a jeho žena přijmou za kmotra. Dařbuján od něj dostane dar – umění léčit. Musí se ale držet Smrťákových pokynů: když bude stát v nohou postele, pacient se uzdraví, když v čele, všechno je marné... Známou pohádku Jana Drdy uvidíte v televizním zpracování z roku 1988. Režie se tentokrát ujala zkušená Vlasta Janečková. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Dařbuján a Pandrhola RELOADED :) Tak takhle televizní nízkorozpočtovka nedopadla úplně špatně - a to především díky oproštění příběhu od "sociálních podtextů" a skvělému obsazení. I když on ten "Moudrý a Laskavý, medovým hlasem mluvící" pan Smrtka v podání mistra Lukavského nepůsobil zrovna jako Sekáč, ze kterýho by správně měla naskakovat husí kůže. V tomhle ohledu u mě stále vede Václav Lohniský z původní verze, kterej je sice kamarád, ale pořád zatraceně děsivej. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Lukavského smrťák budí více respektu, ale Sovákova Dařbujána mám prostě raději. Má i lepší trikové scény. :-D ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Dařbujáne? Co je tohle za motanici? Tys mě napálil!" "Kmotře, vždyť ty jsi na mě jako na cizího!" "To uvidíš, až tě dostanu." Jedna z klasických nedělnícho pohádek, kde kmotr Smrťák není cizí, ale nejspravedlivější ze sousedů široko daleko. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Známější verze Drdova příběhu s Jiřím Sovákem a Rudolfem Hrušínským je sice lepší, nicméně Pandrhola v podání Josefa Vinkláře a Radovan Lukavský coby Smrťák rozhodně mají také něco do sebe. Navíc si v téhle pohádce zahrála moje asi nejoblíbenější česká dabérka Helena Friedrichová. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tentokrát si adaptace Drdovi pohádky vystačila s televizním rozměrem. Ten ji sice v mnohém svazoval, ale dával větší prostor k herectví, které obstarala garda hereckých bardů. Petr Kostka je sympatický Dařbuján, byl nucen mnohem více předvést ze svého hereckého ranku, než Jiří Sovák, kterému filmová režie dávala možnost volnějšího režimu. U mě zabodoval rozvernější a hravější Kostka na plné čáře. Statkář Pandrhola připadl na Josefa Vinkláře. Vinklář byl zloduch, který při svém parchantství, měl v sobě něco lidského. Trojici doplnil v roli Smrťáka pan herec Radovan Lukavský, který byl vždy ve svém projevu nedostižný a opět prokázal své kvality, když příjemně hlasově opatřil postavu s kosou, kterou lze v podstatě vnímat negativně. Přesto bylo velice obtížné se dotáhnout na Lohniského z filmové verze. Oba zkrátka měli něco do sebe, přičemž každý byl jiný a originální. S vedlejšími rolemi už jsem byl spokojený méně. Až na Blaženu Holišovou v roli Pandrholky, nikdo neutkvěl v paměti. Bylo to dáno i tím, že "kurýrování" se zde smrsklo jen na dvě slabá čísla. Z toho jedno byla habaďúra, neb řezníkova dcera svoje stonání jen předstírala, protože jí nápadník vnucený rodiči,a s malým pinďourem, nevyhovoval. Její Jíra měl zkrátka třicítku v klidu a to rozhodlo. Odbyté léčení ušetřilo divákův čas, ale i tak mohlo být k vidění trochu víc. Většina motivů se nijak zásadně nelišila od své filmové verze. V závěru si Dařbuján naporoučí místo piva a jitrnic koláče a fajnový ohoz. Smrťák neskončí zabedněný v sudu, ale zamknutý v almaře v Pandrholově světnici. Závěr i většina v příběhu je celkem shodná s filmovým předchůdcem, ale rozhodně nedopřává takový řemeslný komfort a zážitek, i když srovnání obou verzí, které od sebe dělí 29 let, je rozhodně zajímavé. Pod pohádkou jsou podepsáni ti nejlepší tehdejší televizní tvůrci. Helena Sýkorová dodala scénář, Věra Štinglová za kamerou, Vadim Petrov dodal hudební doprovod, o zvuk se postaral Hugo Markes a režii obstarala zkušená specialistka na televizní pohádkovou tvorbu Vlasta Janečková. Přesto tahle verze nedisponuje osobitým kouzlem a rozmáchlost omezila na divadelní minimalismus, který je někdy na obtíž a brání působivějšímu vyznění. V neprospěch téhle verze hraje i fakt, že by pod názvem "Motanice" nikdo nehledal adaptaci Drdova literárního díla. Pokud vám nevadí skromnější realizace a televizně fádní kulisy, uvítáte tuhle verzi s povděkem. 50% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to víc jak Dařbuján a Pandrhola, Kostka je lepší než Sovák, ale tuhle pohádku obecně nějak nemusím. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Já udělal, co jsem mohl, ale vy si dejte pozor !! Aby se vám neotevřely dveře tudle od almarmy.. To by pak byl s Pandrholou ámen !!" - "Co to pletl ?? Táto, že tys mu nalil ??" ;) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Obdobná variace na klasickou pohádku Jana Drdy Dařbuján a Pandrhola. Původní verze má mnohem lepší kouzlo, ale i tahle má pěknou atmosféru konce 80. lét, kdy se točily ještě pěkné pohádky. Ke srovnání postavy z obou verzí : Dařbuján - Sovák/Kostka, Pandrhola - Hrušínský/Vinklář, Smrťák - Lohniský/Lukavský. Starší zpracování bylo po herecké stránce přeci jen o chlup lepší. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nebýt pohádky Dařbuján a Pandrhola od režiséra Friče, možná bych dal i 4 hvězdičky. Toto dílo si ale právě proto srovnání vynucuje. Děj i pointa jsou známé, kulisy jsou sice celkem povedené, ale stísněnější, scénář přizpůsoben nižšímu rozpočtu. Prostě se jedná o chudšího příbuzného. Potěší ovšem zajímavé obsazení. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vidim to stejne jako ostatni uzivatele... Jako televizni pohadka slusny pocin, tezi vsak hlavne ze silneho hereckeho obsazeni a Drdovy predlohy, ktera je nesmrtelna, diky daleko zdarilejsi pohadce Darbujan a Pandrhola... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nic víc než hezká televizní pohádka s příjemným Petrem Kostkou a dalšími známými herci, kteří už tolik prostoru nedostali. Jde o chudšího bratříčka známého kino zpracování Dařbujána a Pandrholy, jen s poněkud nešťastným názvem. Hudba: Vadim Petrov ()

ProfesorLotr 

všechny recenze uživatele

Zábavnou formou a celkem s množstvím vlastní invence natočený remake, bohužel pořád se nemohu ubránit srovnání, a tak jenom za tři. 56% ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Až po uši zadlužený Dařbuján, který se kličkami díky Smrťákovi lehce dostane k penězům a najednou je z něho bez přičinění pan doktor.Ne, ani původní pohádku jsem nikdy neměla moc ráda, i když teprve dneska vidím, že to je pro její sporné mravní poselství. No a co se týče tohoto zpracování, tak pohádka se nějak namotala, až vznikla taková....motanice. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Konečně taky máme nějaký remake. :-) Jistě by se našly i další. Odnesla to tentokrát Drdova pohádka o Dařbujánovi a Pandrholovi. Na původní film tato tv inscenace rozhodně nemá. Trochu jsem měl z pohádky pocit, že byla natočena jen kvůli tomu, aby byl splněn plán. Má však hvězdné obsazení. To je však málo na to, abych snímku věnoval alespoň pět bodů. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Dařbuján a Pandrhola z roku 1959 zná snad každý. A i já jsem jej viděl mnohokrát a ještě mnohokrát jej uvidím. Toto novější zpracování vypráví tentýž příběh, ale jde zde vidět výrazně menší rozpočet. I samotný děj je dosti zrychlený a vešel se do slabé hodinky. Právě tyto dva faktory snížily mé hodnocení, ale na ty 3z5 to je právem. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Televizní zpracování Dařbujána a Pandrholy, které je o hodně slabší než originální verze z 50. let. Celé je to natáčené v klasických studiových interiérech, a tak to vypadá jak někde v divadle. To ovlivňuje i slabší výkony všech herců. Především Lukavský v roli smrťáka je pro mne veliké zklamání. [496. hodnocení, 27. komentář, 54%] ()

Kirman 

všechny recenze uživatele

Takova normalni nedelni pohadka. Darbujan a Pandrhola nepatri mezi me oblibene pohadky, ale myslim si, ze toto zpracovani detem sedne lepe nez verze s panem Sovakem a Hrusinskym. ()

NiaWolf odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo vážně otřesné. Zlatý film z '59, protože oproti tomu je tohle jak školní besídka. Herecké výkony otřesné, jde vidět, že to ty herce vůbec nebavilo a obzvláště mě zklamal výkon p. Kostky, který byl celou dobu na ránu. Klidně tenhle film mohl skončit někde na dne stoky, vůbec žádná škoda. ()

Romanstekl 

všechny recenze uživatele

Dařbuján a Pandrhola 2 :))) Nicméně podání je příjemné, některé věci jsou jinak, víc se mi líbí původní verze se Sovákem, nicméně tohle zpracování neni nikterak strašné, je to celkem humorná pohádka... ()

Reklama

Reklama