Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 1

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (526)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Lawrence D. Cohen .. Carrie White je nevinná zrzavá holčička s jednou netradiční psychickou schopností… Kua, ten De Palma umí vtáhnout do děje už jen samotným nahlédnutím do dámských sprch, kde se celkem nenápadně roztáčí kolo následných událostí. Pak si hraje chvíli na Psycho s kurevsky nábožensky fanatickou matkou a posléze zase předkládá teenagerskou story o ošklivém káčátku (takové plesání musí dostat každou) s nechutně hořkou tečkou a fatálními následky. Působivější (o nějakém strachu nemůže být řeč, ta škatulka horor mi přijde trochu nadbytečná) než samo finále příběhu je však Cariin trpký život, kde je pod tlakem šílené výchovy jako zhrzená a ostýchavá dívka vystavená obrovské výzvě jít na ples. Životní rozhodnutí to bylo. Carrie je opravdu působivý a především smutný snímek, který povznáší přes zdánlivou plochost skvělá režie s toliko typickou prací kamery a výtečná hudba, která vše účelně dobarvuje. 85%. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tak Carrie si i přes svoje stáří dokáže udržet pozornost i dnes,narozdíl od svých konkurentů. Brian de Palma vyvolal ve mně při sledování pocit strachu a úzkosti. Performance od Sissy Spacek byl kouzelný a zaslouženě odměněný a závěrečné peklo na bále mělo štávu.Nic mě neiritovalo,nenutilo převracet oči,takže jsem spokojen. 70% ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zrejme sa už nikomu nepodarí natočiť lepšie filmové spracovanie prvého románu Stephena Kinga. Režisér Brian De Palma to zvládol v roku 1974 na veľmi vysokej úrovni. Je to strhujúce a silné ako "Vyháňač diabla" s prudkými zvratmi ako v "Rosemary má dieťa." Šťastnú ruku mal i pri výbere herečky Sissy Spacek, ktorá doslova exceluje pri stvárnení hlavnej hrdinky - Carrie White. Mimochodom scénu, kde Carrie tancuje na plese s Tommym a kamera sa točí okolo nich, považujem za najlepší filmový tanec v dejinách horrorového filmu. Taktiež nemožno zabudnúť na Carrie zaliatú prasačou krvou a jej následný vražedný záchvat. Nie je zlá, nie je ani posadnutá pomstou, ale zachová sa ako niekto komu dlho a veľmi ubližovali. ***** ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Brian De Palma umí střídat nálady jakoby se nechumelilo. Chvíli jste celí vystresovaní z nepříčetné náboženské matky za doprovodu "psychovských" smyčců, jen abyste byli hned po tom téměř dojatí v idylické atmosféře plesu a byli šťastni za Carrie, že jí to tak sluší... King prostě nemá rád církevní pomatence, dokazuje to ve více svých dílech a i zde je matka prvočinitel, který spustí dominový efekt všeho zlého, co se ve filmu stane. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani není od věci, že jsem novou Carrie viděl jako první a až pak se vrátil k té původní, kterou měla na starosti legenda v oboru - Brian De Palma. Nová Carrie se mi totiž až do shlédnutí staré verze zdála docela dobrá. To jsem ale netušil, jak zajímavý je horor právě od De Palmy. Na tehdejší dobu naprosto perfektně zvládnutý horor, který o telekinezi mluví jen po málu, aby na konci rozjel brutální změť scén, na které čeká každý z nás. A opravdu stojí za to. Z povinnosti nové Carrie strhávám jednu hvězdičku. Když si uvědomím, že tenhle film je starý takřka 40 let a stále má na poli hororů co nabídnout, jímá mě až hrůza, co by na něj říkali dnešní mladí, pro které je určená právě ta nová verze. Přitom tolik originálních nápadů, se kterými přišla Carrie, byste v dnešním hororu hledali těžko. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Na hudbě spolupracoval Bernard Hermann, autor hudebního doprovodu k filmu Psycho (1960), a právě nejslavnější motiv ze zmíněného filmu můžeme slyšet i v jedné scéně tohoto filmu. (Pepinec)
  • Ve scéně, kde se Sue (Amy Irving) baví s Tommym (William Katt) u zapnutého televizoru, v televizi právě začíná film Souboj u El Diablo (1966) s Jamesem Garnerem, jehož jména je možné zahlédnout v titulcích. (m.xFuck)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama