Reklama

Reklama

Noc na Karlštejně

  • Československo Noc na Karlštejne (více)
Československo, 1973, 83 min (Alternativní 86 min)

Scénář:

Zdeněk Podskalský st., Jaroslav Vrchlický (divadelní hra)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Karel Höger, Jaroslav Marvan, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Slávka Budínová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž kvůli jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Tento zákaz měl posloužit k tomu, aby se panovník mohl věnovat mužským záležitostem. Jedné noci byl ale porušen hned dvakrát… Na Karlštejně se tedy objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a ze stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit noc na hradě v mužském přestrojení… Český filmový muzikál natočil režisér Zdeněk Podskalský podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. V hlavních rolích uvidíte Vlastimila Brodského (Karel IV.) a Janu Brejchovou (Eliška Pomořanská). Eliščina ochránce, arcibiskupa Arnošta z Pardubic, hraje Karel Höger a odvážnou a tvrdohlavou Alenu Daniela Kolářová. (Česká televize)

(více)

Recenze (497)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jak Svobodu nemusím, tak tady mi všechny jeho písničky sedí. Možná je to tím, že je člověk slyšel už tolikrát... Nevím co by král Karel řekl této komedii ale já ji zbožňuji. Možná je to tím v pravdě elitním hereckýcm obsazením, krásným prostředím Karlštejna (byť jeho rekonstrukce jej spíše zprznila) a vtipným scénářem. * * * * ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně další zbytečná „historická“ komedie. Nuda a ještě k tomu naprosto vylhaná. Za historickou nevěrnost sice Podskalský nemůže, ale za to, že stvořil podivný rádobyvtipný muzikál už rozhodně ano. Od média jménem "film" očekávám rozhodně víc než nicneříkající estrádu v historických kostýmech... ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Taky patřím k těm, kteří mají tento historický muzikál/komedii rád a kdykoliv se na něj rád podívám znovu. Třeba jako dnes ráno. Velmi sympatický výkon Brodského, pohledná Jana Brejchová a melodické texty – přesně to se mi na tomto kousku líbí ze všeho nejvíc. Nechybí ani humorné situace (bohužel se tu najde i pár těch trapnějších) – každopádně Waldemar Matuška nám zvedne náladu… ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ako film nič moc. Znovu sa jedná o tradičný námet na film z prostredia hradov, čo sa v socializme často používalo, lebo vtedy boli filmy s touto tematikou princezien, kráľov, princov, kráľovien, šašov, vojakov, či potulných hudobníkov bežné. Hudba bola pekná, dej opäť predvídateľný, prostredie krásne, komédia slabá, ale opäť príjemné a oddychové, lenže nemastné a neslané. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak ukradnuté mi dramatické potreby hlavných hrdnov už veľmi dlho v nejakom filme neboli. Následkom toho som sa po väčšinu času krátkeho filmu nudil a nevžil som sa zo žiadnou jeho postavou. Brejchová s výrazným make upom sa snaží presvedčiť okolie, že je páža, na čo by jej neskočil ani ten najopitejší dvoran. Asi som mal tento film pozerať na Vianoce pri stromčeku so zasvietenými sviečkami, medzi Večernicou a Troma orieškami, kde by sa svojou atmosférou hodil a určite by som jednu hviezdu pridal. Radšej hodinu a pol počúvať Lásko má, ja stúňu, ako vidieť tento film znova. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (63)

  • Ve skutečnosti se Karel IV. s Alžbětou Pomořanskou oženil v roce 1363, kdy jemu bylo 47 let a Alžbětě pouhých 16. Byl to sňatek z rozumu, Karel se tím zbavil opozice. Nicméně Alžběta ke Karlovi chovala velkou úctu a byla mu velmi nakloněna. Jejich vztah byl harmonický a měli spolu šest dětí. (MissSimm)
  • V jímavé scéně, kdy Karel IV. (Vlastimil Brodský) říká, aby mistr Dětřich dokončil malbu císařovny zpaměti, že bude: "Vésti jeho štětec, kde chvěti se bude v rozpacích...", je chyba. Tvář nad vstupem do Karlovy soukromé kaple sv. Kateřiny patří Anně Svídnické, třetí manželce císaře Karla a nikoliv jeho poslední ženě, Elišce Pomořanské. (salahadin)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama