Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

honajz 

všechny recenze uživatele

Až tak moc mne to nechytlo. Je to sice technicky hodně vymazlené a policejní postupy i akce zločinců nepostrádají logiku a u policistů i moderní radiové vybavení, ale jak to nedrží jistou sevřenost děje, ale přelévá se to od vlaku do hor, do autokina, do vězení, k útěku, další akci... a přitom některé věci nejsou ukázány, jen se o nich mluví (zmrznutí toho párou popáleného, smrt matky (!))... tak to tříští i diváckou, resp. moji pozornost. Nakonec je mi vlastně jedno, co se s kým stane, jestli Bob odhalí Rilleyho (nebo jak se ten tajný agent jmenoval) teď nebo později, jestli holka skončí s tím, či oním (stejně je jasné, že skončí špatně, jen si pořád myslí, že z toho dokáže vybruslit) a dokonce mi nakonec bylo putna, jestli toho zloducha dostanou, nebo ne, protože by stejně brzy někde zhebnul na ty své bolesti hlavy. Uznávám, že filmařskými postupy je to vážně skvělé, ale scénář jako by psala ženská. Aha, předlohu psala ženská, tak to mi pak dává smysl. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Ještě dnes je tahle klasika napínavá jako ďas, ve čtyřicátých letech u toho museli lidi v kinech kvičet strachem. Za zmínku stojí především James Cagney jako archetypální záporák - hypochondr, asociál a psychopat s úžasným oidipákem. Honičky, gadgety, střílečky, břitké dialogy plus nekompromisní, výbušné finále. I love it. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Roli psychopatického a záchvaty padoucnice trápeného gagstera zahrál James Cagney skutečně dobře. Z jeho minulosti se dozvídáme sice jen střípky, ale o to víc tu můžeme zapojit vlastní imaginaci. "Zahrál dobře" ale také znamená, že ostatní herci mu tvořily spíše jen "prostředí", ve kterém mohl projevovat svoji brutaltu; a to včetně policií nasazeného infornátora, který si získal jeho důvěru (až téměř "mateřskou"), ale který ho přesto chladnokrevně zastřelil (z vlastní vůle, mohl tuto práci přenechat jiným, bylo jich tam na to dost)... Dobře by se k tomu hodila písnička Velvet Underground "White light white heat" (White light, White light goin' messin' up my brain / White light, Aww white light its gonna drive me insane / White heat, Aww white heat it tickle me down to my toes / White light, Aww white light I said now goodness knows, do it...), možná byla tímto filmem inspirována. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Do akej miery je toto klasika a vzor pre iné filmy neviem, no nenudil som sa, má to pútavý príbeh so zápletkami a bombastickým záverom, ktorý možno bol vzorom aj pre Zjazvenú tvár. Mafiánska kriminálka ako sa na dobu plnú diel v štýle film-noir patrí. Blázon, kráska Virginia Mayo, tajuplný dobrák, mafiánska mamička, útek z väzenia, zrada, odplata a mnoho iných postáv a motívov, ktoré vás nabádajú, aby ste si k tomu normálne kúpili pop corn s limonádou a zobrali priateľku do autokina alebo nejakého retrokina a užili si večer s návratom v čase. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevidel som iný film Raoula Walsha, ale ak je tempo Bielej žiary jeho typická filmová reč, jedná sa o jedného z najoriginálnejších tvorcov svojej doby. Film si to švihá 45 stupňovým svahom na navoskovaných lyžiach do priepasti, kde to na konci bude všetko pekne vybuchovať. Mám na mysli predovšetkým strih, kde sa za minútu dostaneme cez toľko udalostí, ako inde za 20 minút. Pre mňa plus, niekomu to môže pripadať dosť divné. Cagney je jeden z najlepších gangstrov polovice minulého storočia. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • V roce 2008 snímek obsadil 4. příčku v žebříčku nejlepších gangsterských filmů, který byl sestaven Americkým filmovým institutem. (mi-ib)
  • Neobvykle blízký vztah Codyho Jarretta (James Cagney) s jeho matkou byl inspirován skutečnou bankovní lupičkou Kate Barker a jejími syny. (Marek#33)
  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)

Reklama

Reklama