Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 288)

TheCage87 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem chvílemi měl takový ten pocit, kdy si člověk říká "co když je něco takového pravda?". Herce Jménem David lee Smith jsem v tomto snímku viděl poprvé a musím uznat že jeho výkon ve mě zanechal opravdu příjemný pocit. Stredoškolský profesor oblíbený v kolektivu profesorů i žáků se po deseti letech působení na jedné škole rozhodne bez jakéhokoliv upozornění kolegů nebo studentů odcestovat a zanechat minulost za sebou. Místo vysvětlení jeho počínaní se pustí do vyprávění o člověku který je nesmrtelný a vyprávěním se od jeho narození postupem děje dostává až k současnosti a všem přítomným kolegům, přátelům a jedné studentce ve z 90% vystěhované chatě (ve které se mimochodem odehrává celý děj až na pár vyjímek kdy se děj odehrává před onou chatou) se chvílemi snaží naznačit že je onen nesmrtelný a lidé z něj udělali někoho nadpřirozeného a město opouští z důvodu že si lidé postupem času uvědomují že vlastně nestárne. Film a hlavně závěrečné scény ve mě opravdu zanechali hluboký dojem vřele doporučuji všem co u filmů rádi přemýšlí. Pro mě osobně jeden z nejlepších filmů co jsem kdy viděl ()

Lůnoluny 

všechny recenze uživatele

Pěkná myšlenka, ale jinak hodně rozpačité.Čekal jsem větší palbu, ale smršť otázek se nekonala a bohužel to končí v bahně náboženství. ()

Matysek1984 

všechny recenze uživatele

Mám velmi rád filmy založené na dialozích, ovšem MUSÍ se to umět a povést. Tady se to povedlo - velmi dobře byla zvládnuta debata o křesťanství, která nabídla (pro mě dosud neznámou) konspirační verzi... No nebudu tu spoilerovat. Samozřejmě pár miniděr by se v Pozemšťanovi našlo, ale to se dá lehce odpustit, jelikož sám námět filmu je velmi zajímavý a skýtá velmi mnoho variant pro "uchopení" této myšlenky života nesmrtelného člověka (viz. např. Verbalův koment). ()

swater137 

všechny recenze uživatele

Verbale sám si Játro ). Film který jsi navrhnul by musel jít hned po Pozemšťanovi a jmenovat se třeba "Jeho starší bratr" ) mohl by mít 15 minut a byl by něco jako Fist of Jesus z Jů Tjůbu. Určitě by byl dobrej, ale aby byl, musel bys vidět Pozemšťana. Takže, Pozemšťan byl super právě proto že představitel se nenechal svést na zcestí a je tak čestnej no prostě "rovina chlap". Tvůj představitel by již tohodle byl nabažen a jenom by prasil. Ale stejně těch ženskejch co musel mít a ta výmluva: Co deset let musim změnit identitu, P A R Á D A. Samotnýho mě napadá pár krásnějch vlastností co by 10 000 let starej chlápek mohl mít. ()

adam7 

všechny recenze uživatele

„Podívejte se, máme dvě jednoduché možnosti. Můžeme se všichni vztekat, zvrhnout celou konverzaci a začít cvičit prostná s logikou. Nebo se prostě pohodlně opřít a užít si to. Mohu kriticky naslouchat, ale nemusím za každou cenu zaujímat stanovisko.“ Presne ako povedal Dan z filmu. Môžme sa dohadovať, či je príbeh hl. postavy moc prehnaný, alebo sa môžme v pokoji usadiť a užiť si to. A ja som si to užil. Realisticky podané, pre nás nemožné, postupné poodhalenie Johnovho života. Šikovný námet. ()

bara1313 

všechny recenze uživatele

Někdo by mohl říci - co je na filmu, který se celý odehrává v chatě mezi pár diskutujícími lidmi zajimavého? Odpověď - všechno ... pokud Vám někdo řekne, že žije 14 000 let (!), nezbývá než se ptát, štourat do historie a do věcí, na které možná ani nechceme slyšet odpověď ... Rozhodně pět hvězd za herecké výkony a hlavně za originalitu ! :) ()

Pelous 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si film s tím, že se podívám na trošku toho sci-fi, plakát mě v tom nechtěně utvrdil. Byť jsem dostal něco úplně odlišného od mého očekávání, nebyl jsem vůbec zklamán, dokonce naopak, byl jsem velmi příjemně překvapen. Seděl jsem jako přibitý před obrazovkou a úplně jsem hlavního hrdinu hltal. Nějaké nesrovnalosti jsem vůbec neřešil, asi mi unikaly. Tenhle film vás nakopne k přemýšlení a k představám typu "co kdyby ten chlap fakt byl tím, kdo říká, že je" a stejně jako jeho přátelé mu na konci věříte úplně vše. Nabízí se srovnání se dvěma filmy - K-Pax a Dvanáct rozhněvaných mužů. Pokud máte rádi tyto, tohle se vám patrně taky zalíbí. ()

Hextall 

všechny recenze uživatele

Názorná ukážka toho, ako má vyzerať nízkorozpočtový film. Ak by mi niekto pred zhliadnutím tohto skvostu naznačoval, že dielo, ktorého dej sa odohráva v jednej izbe pri krbe bude jedným z najlepších filmov, ktoré som videl, označil by som ho za blázna. Teraz však nie. Jedna hlboká myšlienka striedajúca druhú núti každou minútou uvažovať diváka hlbšie a hlbšie, až napokon priam nechce, aby toto majstrovské dielo skončilo. Veľká škoda, že takýchto filmov nie je viac. ()

Profík 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu jsem si trochu posteskl nad českou kinematografií, která točí v podstatě pořád totéž. A málokdo má odvahu pustit se do něčeho jiného, žánrového. Stěžují si tu na nedostatek peněz. Ale na příkladu Pozemšťana je vidět, jak si lze vystačit i na sci-fi s minimálním rozpočtem. Stačí mít jen scénář. A to je věc, která je na tomhle díle to nejlepší. Plus samozřejmě i herecké výkony, bez nich by to taky moc nešlo. Jen snad bohužel představitel hlavní postavy na mě nezapůsobil tak, jako někteří jeho kolegové. Je tam pár nelogičností, které jinde můžu odpustit snáze a konec mohl být určitě lepší, osobně bych spíše uvítal méně jednoznačný, ale nešť. Jen tyto detaily mi brání dát filmu plné hodnocení, od kterého však není moc daleko. Takhle za silné čtyři a 90%. ()

OBU4JDLB odpad!

všechny recenze uživatele

Až do pasáže s Ježišom by som rozmýšľal nad štyrmi hviezdičkami, no v tejto časti sa naplno odhalila nevedomosť scenáristu i režiséra, lebo z neho spravili nejakého úbohého idealistu bez poznania. Bohužiaľ, toto ma nasrdilo a celý film pre mňa zdevalvovalo :) ()

gagun 

všechny recenze uživatele

Nic jsem neočekával od slabého hereckého nasazení, ale po zhlédnutí jsem byl přímo nadšen. Ač podivným způsobem přesto strašlivě zábavné a hlavně strhující svým osobitým ztvárněním. Jinak je Pozemšťan krásnou ukázkou odmítání i u vědců čehokoli nového, neznámého a strašidelného. Jediné co mi vadilo, bylo rozhodné zakončení, které neotevíralo žádný prostor konečné záhadě zda je to skutečně John Oldman, oldman. 90% ()

CharlieSC 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, levný, velmi neobvyklý způsob jak natočit sci-fi. Nechtěl bych být v kůži jeho přátel ani za mák. Část, ve které tvrdí, že je Ježíš, sice podle jeho logiky dává smysl a dávají mu za pravdu i ostatní, ale podle mě je to trochu přes čáru. Jinak se mi opravdu líbilo netradiční pojetí celého děje. Nikdy jsem nic podobného neviděl a vzhledem k dnešní představě sci-fi, už asi ani neuvidím. ()

Whitehorse 

všechny recenze uživatele

Tento film...jak to napsat, minimalni naklady na natoceni filmu, pritom obsah a myslenky obsazene ve filmu jsou k nezaplaceni. Jsem rad ze tento film byl vubec natocen. Asi bude tezkou zkousnutelne pro verici...ale to je jen dobre:-) Film se dotyka velmi stare spiny, ktera si porad hleda dalsi obeti.... ()

Sidmar 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že budu sledovat, víceméně scifi film odehrávající se v jedné místnosti v domě a nebudu schopen se odlepit z křesla, čekajíc na závěrečné ano či ne. Je jedno do koho z okolo sedících se vžijete lépe, ale je jisté, že alespoň chvíli po shlédnutí filmu se nebudete cítit jako dřív. Myslím, že jde o jeden z těch filmů, který je lepší sledovat ve větším počtu za dobrého světla, aby jste si užili nejen film, ale i WTF obličeje okolosedících. (můj případ) ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Perfektní nápad, ale televiznost z toho čiší. Čistě "rozhovorový" film. Bohužel, někdy až moc přehnané - jaká to ale nááhodička, že se potkal s Buddhou (a to o Ježíšovi raději ani nerozpitvávám). A na to, že měl rozhovor probíhat mezi intelektuály, se postavy moc intelektuálně nechovaly. Zejména konec byl hodně špatný. Ale opakuji, že nápad byl moc dobrý. ()

Regeindy 

všechny recenze uživatele

Originální, poutavý příběh jeskynního muže, který se vám zaryje do paměti. Nejlepší historka je ta o Ježíšovy, čím si mě tento film definitivně získal. Přijde mi ale, že na tak výborný nápad, je to trochu promarněná šance. Snad by stačilo, kdyby režisér natočil některé scény s větší atmosférou a napětím a herci nebyli v některých scénách tak prkenní. U žádného filmu, který mě takhle nadchl, jsem si ještě nepřál, aby se natočil remake. Tady mám, ale fakt pocit, že by se tak výborný námět mohl natočit ještě o něco líp. ()

rosta.k 

všechny recenze uživatele

Jak se říká kdo si počká ten se dočká.U tohoto filmu to platí desetkrát.Ze začátku je tento film až nudný ale jen do té doby kdy si člověk začne uvědomovat o co tu v tomto příběhu jde.Bravůrně odvyprávěný příběh který ma strašný potencial.Ta představa že je tento příběh pravdivý se čím dál pokračuje děj,stává pravděpodobnější.Moje jasná pětka. ()

martinlukas4 

všechny recenze uživatele

Vyprávět člověka, který má 14000 let, nevidíte zas tak často. John předkládá svůj neuvěřitelný příběh tak dokonale, že mu lehce uvěříte. Nezapomenutelná podívaná. Tím omezeným prostorem, na které se to všechno odehrává, mi trochu připomíná 12 rozhněvaných mužů. ()

Reklama

Reklama