Reklama

Reklama

Tento dvoudílný film je zpracováním románu Sebastiana Faulkse s názvem Birdsong, který je dnes už bestsellerem známým po celé Anglii. Rámec příběhu poskytují události první světové války, ale děj zahrnuje léta 1910 až 1916. Milostná linie, vášnivý vztah Stephena a Isabelle, který je však odsouzen k nezdaru, provází mužova léta strávená ve válce. (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Prosluněné vzpomínky na vášnivé milování v rozkvetlé zahradě (rajcovně natočené milostné scény) se v hlavě mladého důstojníka stávají útočištěm před hrůzou současného světa plného vyhřezlých střel, umírajících vojáků a blátivých zákopů první světové války. ____ Zatímco první díl filmu byl solidně, ale nijak převratně natočený, ten druhý, kdy i vzpomínaný příběh lásky potemněl a vyčerpaní vojáci neměli dost sil pokračovat v boji, ve kterém ale nesměli přestat, zintenzivnil pocit zmaru téměř všeho, co bylo dříve dobré. V atmosféře totální bezvýchodnosti o to silněji působí to, co ještě zbylo, mužské přátelství obnažené prožívanými hrůzami až na morek. Z tohoto pohledu je pro mě druhá část silnější, protože vztah ke vdané milence, jakkoliv osudový, nedokázal hrdinou tolik pohnout, jako nevyřčené spříznění s obyčejným vojákem, kterým zprvu pohrdal. Druhá část obsahuje mnohem silnější scény, které dojmou a zaryjí se pod kůži. /9. 2. 15./ ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

BBC má koně ve své stáji velmi ušlechtilé se skvělým rodokmenem, kteří jsou zárukou kvality. Kdyby tohle šlo říct i o jiných televizních společnostech. Doufám, že to takhle půjde dál a já se dočkám dalších velkých příběhů. Už se na ně samozřejmě hodně těším. Vždycky je to zážitek. Neokoukané herce považuji za velké plus. Knižní předlohu jsem nečetla, ale určitě to napravím. ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

K Birdsong jsem přišla zcela neposkvrněna literární předlohou a můžu říct, že jsem po dvou dílech byla emocionálně zcela vyšťavená. Hrůzy války jsou chytře prokládány flashbacky vzpomínek na jedno nezapomenutelné léto na francouzském venkově. Joseph Mawle a Richard Madden jsou výborní. Především mě ale o svém talentu přesvědčil Eddie Redmayne, který mě dojal k slzám. Jen bych dala nevím co za to, aby si v castingu zařadili pod kolonku "nevinná Francouzka" konečně někoho jiného než Clemence Poesy. Birdsong je skvělým příkladem toho, jak se vyrovnat s hromadou klišé. Ani na chvíli jsem neměla pocit, že ze mě někdo účelně ždímá emoce. Válečné scény jsou jimi totiž tak nabité, že to ani nebylo třeba. V tom bych Birdsong bez výčitek přirovnalala k Na západní frontě klid (1976). A stejně tak bych tento film mohla přirovnat k Pokání, protože i po něm jsem měla pocit, jako by mi někdo dal ránu. This isn't a war. This is an exploration of how far men can be degraded. ()

hellstruck

všechny recenze uživatele

Tak u tohoto případu by mě obzvlášt zajímalo, kdo měl na starost obsazení.. Příběh by nebyl vůbec špatný, ale zkrátka si nedokázal udržet moji pozornost kvůli příšerným výkonům šilhavé Poésy a Redmayneho, oproti kterému má i ta Bella ze Stmívání pořádné mimické svalstvo a krásný úsměv. Tak málo charismatické a tak hodně prkenné herce jsem již dlouho neviděla. Docela mě to mrzí, protože bez nich by děj určitě odsýpal o něco svižněji. Navíc mám válečnou romantiku celkem v oblibě. Nezbývá než doufat, že se někdy dokopu k jeho dokoukání - snad v nějakém podnapilém stavu, aby mi ti dva nelezli tolik na nervy. A mimochodem..jediné, co mě přimělo film nevypnout dříve byla účast Krále Severu. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"NIC DŮLEŽITĚJŠÍHO NENÍ, PANE. MILOVAT A BÝT MILOVÁN." Co může být větší klišé ve filmu, než taková hláška? Jenže pokud je pronesena z úst té nejlepší vedlejší filmové postavy co jsem kdy viděl na konci dovolím si říct nejlepšího válečného filmu jaký mé oči kdy spatřily, je to to nejsilnější poselství mající takovou sílu, že vám vžene slzy do očí.....já ani nevím moc co napsat, emoce mnou stále cloumají a přehrávám si to vše v hlavě stále a znova. Tu skvělou kameru, dech beroucí herce a nejen ty v hlavních rolích. To co dokázali zahrát i jen mimikou a očima a beze slov.....omračující zážitek. K tomu ta nádherná hudba! Tak kouzelná i mrazivá zároveň. Tenhle film mě přímo spaloval uvnitř, tak dokonale dokázal evokovat jednak skličující atmosféru zákopové války se vší tou hrůzou a utrpením na straně jedné a na druhé tak nádherně vtahovat do víru velké lásky a vášně hlavních hrdinů v dobách míru a klidu. Tak silné emoce a slzy už ze mě dlouho žádný film nedostal a tenhle to dokázal bez jediné špetky kalkulu, jen a pouze silou své výpovědi a dokonalostí ve všech maličkostech, které dohromady tvoří nádherné umělecké dílo! "TOHLE NENÍ VÁLKA, PANE. JE TO POZNÁNÍ, JAK HLUBOKO MŮŽE LIDSTVO JEŠTĚ KLESNOUT." ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Autorem stejnojmenné literární předlohy z roku 1993 je Brit Sebastian Faulks. "Birdsong" je součástí knižní trilogie pojednávající o životě Stephena Wraysforda. (Conspi)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Maďarsku, predovšetkým v metropole Budapešť. (MikaelSVK)
  • Po rozhlasové (1997) a divadelní inscenaci (2010) se jedná celkově o třetí adaptaci jedné z nejprodávanějších a nejoblébenějších knih Velké Británie. (Conspi)

Reklama

Reklama