Reklama

Reklama

Letopisy rodu Shannara

(seriál)
  • USA The Shannara Chronicles (více)
Trailer
USA, (2016–2017), 13 h 49 min (Minutáž: 40–42 min)

Předloha:

Terry Brooks (kniha)

Hudba:

Felix Erskine
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Zapovězení zlí démoni se začínají vracet na světlo světa mytických Čtyř zemí! Letopisy rodu Shannara je epická televizní adaptace rozsáhlé knižní fantasy ságy spisovatele Terryho Brookse. Odehrává se tisíce let v budoucnosti a popisuje dlouhé putování tří hrdinů, na jejichž bedrech spočívá osud světa. Kříženec mezi elfem a člověkem Wil (Austin Butler), elfská princezna Amberle (Poppy Drayton) a tulačka Eretria (Ivana Baquero), kterým pomáhá poslední druid Allanon (Manu Bennett), musí zachránit starověký strom Ellcrys a zastavit armádu démonů. Jinak je se vším konec. (TV Prima Cool)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (168)

Blowler 

všechny recenze uživatele

Už vás nebaví pohádkoví elfové, na které jsme zvyklí? Dáváte přednost napudrovaných elfům v kožených bundách? Pak je Shannara přesně pro vás. Elfové tu jsou opravdu hodně zvláštně zpracovaní, démoni, jakoby z oka vypadli skřetům z Pána Prstenů a nejhorší jsou trollové. Ti jako kdyby vylezli z Fallouta. Otrhané hardy a plynová maska na hlavě. Knížku jsem nečel, ale mohla by být skutečně dobrá, protože příběh seriálu je opravdu poutavý. Jen to zpracování.. Celé se to natáčí na Novém Zélandu, ale divákovi je to na prd. Všechny postavy totiž disponují jakousi schopností rychlého cestování, kdy se přes celý kontinent dostanou doslova během jediného střihu, takže z té nádherné krajiny vidíte jen útržky. Ve scénáři úplně chybí, kdy která postava prodělala lobotomii, protože většina životně důležitých rozhodnutí jednotlivých charakterů prostě nedává smysl. Přes to všechno má ale seriál určité kouzlo. Je tu několik sympatických tváří, kteří prostě nemůžou nést vinu za text scénáře své postavy. Hlavní tahoun seriálu je druid Allanon, kterého bych rád viděl i v pokračování. Také se mi líbí ztvárnění gnomů, kteří vypadají přesně tak, jak jsem si je vždycky představoval. Svět Čtyřzemí je kouzelný a v rukou schopnějšího režiséra by se mohlo jednat o další klenot do pokladničky fantasy žánru. Uvidíme co bude dál. Na pokračování si určitě počkám. ()

Honzua 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že po prvních zhruba třech dílech jsem byl docela mile překvapen. Jasný byli tam trochu gay elfové, low budget, kostýmy a herci vypadlý jak z mola od Dioru nebo odkladiště Disney channelu, ale od okamžiku, kdy Allanon řekne Willovi, že je posledním vyvoleným z rodu Shannara, byl to totální namrd s neskutečnym tahem na branku. Prostě mělo to ten stary dobry feel prepalene ale epicke Hero's journey. Takový, kterou už v dnešním Hollywoodu nenajdem. Odkaz na osmdesátky se dal najít i v tom syntackem Soundtracku jak od Vangelise. A pak ty shoty na koních, labuzo, tušil sem predzvest serialoveho Warcraftu, nicméně zhruba odpůlky jsem zjistil ze je to teenagerska anguish sragora, které byste ty dialogy ještě porad odpustili, kdyby to mělo asoň pořád meaty akci. Ta se ale vyjma konce úplně vypařila a zbylo jen dialogové utrpení. Ubercoolness tak skončila už na pláži, kde Allanon vykuchal okřídleného démona ve slow motionu. ()

Reklama

cheonsacz 

všechny recenze uživatele

Jak je u knižních adaptací zvykem, nikdy nejsou všichni spokojení. U některých adaptací se to povede, u jiných ne. I když má tato série zatím velmi průměrné hodnocení, které může vylepšit už jen série druhá - tak se mi zatím velmi líbí. Je poněkud neobvyklé, že se seriálu tak populární série (sama jsem knihy nečetla, ale chystám se) ujala zrovna MTV, která se zaměřuje zejména na teen seriály, ale pokud se tímto krokem budou inspirovat i další televizní stanice, tak proč sakra ne že? Co vám v první chvíli dojde jako první je, že to není typický fantasy seriál ve "středověkém" podání jako jsme většinou zvyklí (moderní běžecké trikoty vídáme spíš ve sci-fi seriálech, viz pilotní díl - ale vysvětllení se nám dostane v pozdějších dílech), ale je udělaný hodně do moderna, aby se to líbilo právě teenagerům (zejména dialogy). Přesto bych seriál hned neodsuzovala. Pokud v této adaptaci nebudete hledat další "Trůny", smíříte se s tím, že to hold nenaplní vaše fanouškovské představy (sám autor knižní předlohy se podílí na produkci seriálu a sám pozměněný konec schválil) a pochopíte, že je to zaměřeno zejména na teen audienci (je to prostě pod záštitou MTV) tak to můžete brát jako fajn oddechový seriál, který je vizuálně opravdu nádherný. Když se to ujme věřím, že i další stanice pochopí, že fantasy prostě frčí a vznikne víc a víc adaptací - skvělých fantasy sérii je hromada a fantasy seriálů je tu poměrně málo v porovnání s ostatními žánry. Zajímavý článek (anglicky) o seriálu zde. Uvádí i důvody proč nad seriálem nelámat hůl a přitom se jedná o skalního fanouška knižní předlohy. BTW: "Magic always comes with a price" že by se Allanon touhle hláškou inspiroval u Rampelníka? :D ()

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Já nevím... Vypadá to docela pěkně, byť v některých obrazech mi to připomíná počítačovou hru Oblivion. Příběh mi trochu připomíná cosi, co jsem kdysi četl v Kačerovi Donaldovi. Hlavní postavy připomínají Eragona, jenže kromě neúchvatných hereckých výkonů navíc otravují úžasnou blbostí, která se snad dá pochopit u těch hrdinů, kteří jsou tzv. teenagery, méně však např. u druida či krále, kteří by mohli, když už nic jiného, pamatovat na "hrůzy" poslední války s démony, či užít elementární základy logiky, a tak lépe předvídat, před jakou hrozbou asi stojí tentokrát. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

--- PRVNÍ SÉRIE --- Může obsahovat drobné spoilery. No je to brak. Pořádnej brak. Na to jak trailery vypadaly technicky vyspěle, seriál samotný působí dost uměle a papundeklově - od kulis, přes efekty až kostýmy. K tomu dost slabej scénář, cheesy dialogy a tuna červenoknižních předramatizovaných momentů. Místy to působí jako venezuelská telenovela a to i včetně kýčovité kamery a nasvícení scény. Jenže! Je to kupodivu docela chytlavé. Má to dost zajímavý lore a škoda, že první série mytologického potenciálu prakticky vůbec nevyužívá. Přeci jen střet dvou odlišných rovin (zapomenuté "sci-fi" technologie vs. fantasy magie) by mohl být velmi zajímavý. Něčeho se divák přeci jen dočká a patří to k nejzábavnějším dílům celé řady, ale potenciál je mnohem větší. Postavy působí trochu jako z klasického teen seriálu stanice the CW, ale po čase se mi podařilo k nim docela přilnout a jejich osud mi nebyl až tak lhostejný, jak jsem se po zhlédnutí pilotního dílu obával. Bohužel hlavní zápletka stavící na další záchraně světa před, ano pozor, superzlými démony z jiné dimenze/reality/alternativního světa/whatever je k uzoufání nenápaditá. No prostě je to fakt dost špatný, ale je to kupodivu fakt zábavný a to ani nejsem cílovka. Do druhého zhlédnutí se sice nepohrnu, ale na druhou řadu mrknu rád. Hodnocení série: 3/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Zatímco první díl dost nemile překvapí svou laciností, série jako celek se z ní ale postupně vymaňuje. Pryč je ten teplý filtr, kvůli kterému první řada působila místy jako venezuelská telenovela, ovšem po dějové stránce zůstává vše při starém. Opět tu máme ta největší fantasy klišé, nablblé dialogy i přepálené drama scény s různými pop songy. Cílovka a to jest teenageři tu pořád zůstává. Na druhou stranu ale seriál viditelně posílil co se rozpočtu týče a zejména druhá polovina série vypadá po vizuální stránce moc pěkně. Zdálo se mi, že tvůrci i jakoby v druhé polovině série konečně chytli ten správný směr a režiséři najednou chytli seriál pevněji za pačesy. Jednotlivé scény najednou měly mnohem lepší návaznost a zvládnutou dramatizaci a finále je supr braková fantasy jízda. The Shannara Chronicles není kdovíjak ambiciozní počin, ale dobře se na to dívá, rychle to odsýpá, byť ještě rychleji na to divák zapomene. Hodnocení série: 3/5 ()

Galerie (303)

Zajímavosti (3)

  • Většina první série se natáčela na Novém Zélandě. (SimpanzJi)
  • V 1. epizodě 1. série "Chosen", kdy se Allanon (Manu Bennett) a král Eventin (John Rhys-Davies) pozdravili tím, že dali čela k sobě, herci improvizovali. Jedná se o maorský pozdrav Hongi prováděný na Novém Zélandu. (Machal99)

Reklama

Reklama