Reklama

Reklama

Je to pták? Je to letadlo? Ne, mechanický kluk – Astro Boy. Byl stvořen pro napínavá dobrodružství, které může prožít jenom on. Jeho táta, slavný vědec Tenma, mu do vínku dal super sílu, rentgenové paprsky, rychlost a schopnost létat nad oblaky. Astro Boy poznává svět, učí se lidským emocím, když tu je jeho rodina a přátelé ocitnou v nouzi. Odvážný kluk se proto vrací do rodného Metro City, aby čelil možná dosud největší životní výzvě.

Astro Boy pochází z hlavy Osamu Tezuky, který je přezdíván Bůh mangy, tedy japonských komiksů. Příběhy malého chlapce začal vydávat počátkem padesátých let minulého století. Ty byly později přepracovány do televizního seriálu. Právě jeho podoba tehdy udala směr celé japonské animované produkci a dodnes je v ní patrný Tezukův vliv. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (158)

uiu 

všechny recenze uživatele

Film, z kterého se dalo vykřesat mnohem více, bohužel se tvůrci zaměřili jen na to dětské publikum a předkládají nám příběh bez hloubky a osobnosti. Vědec přijde při nehodě o syna a tak se rozhodne udělat robota s jeho DNA a podobou. Jenže si uvědomí, že robot mu syna nenahradí a vzdá se ho. Kdyby to tvůrci mysleli vážně, zašli by do takové psychologické hloubky dilematu vědce a smutku Astro Boye, který je vyhnán za svou jinakost a nenáviděn otcem proto, že není jeho syn... Ale film do takových témat ani nenakoukne, jede si po pohádkové linii, akčnosti a je jen pro děti ve věku Astro Boye. ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

A ten konec je jako co..? Pohádka, která vše staví na pohádkových hodnotách, akorát s tím rozdílem, že je animovaná tak, jako většina dnešních... A to spousta lidí evidentně nemůže překousnout... Proč by vlastně nemohli vznikat ještě i dneska animáky pro děti? I když roboluce pro ně budou spíš jen pošahaný postavičky, než cokoli jinýho... ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Golden Raspberry Awards (Zlatá Malina) týkala i animovaných filmů, tak Astro Boy trhne rekordy v nominacích. Možná to schazuje dabing, ale herecké výkony jsou stejně "rezavé" jako scénář. Oceňuji však velkou podobnost původnímu dílu Osamu Tezuky a nedošlo tak k žádným velkým změnám, co se animace týče. Jenže se skáče z jedné kapitoly do druhé, Jako by se to nejzajímavější ze seriálu vystřihlo a slepilo dohromady. Tím vzniklo tohle. Pak chybí určité rozvíjející se momenty a to schazuje celý výsledný film. Rozhodně to bude bavit tu dětskou část, která touží být hrdinou a zachránit svět jako Astro boy. Ale co se starších týče... Protrpěných 90 minut, kde emoce jsou vjádřeny pouze zklopenou hlavou a nic dalšího nevycítíte. Škoda, že se tvůrci neinspirovali filmy jako jsou Wall-E nebo Artificial Intelligence: AI. I když možná, že se Spielbergovy umělé inteligence inspirovali, ale v tom případě se jim to nepovedlo. Poznámka na závěr? Radši si znovu koukněte na dříve zmíněné filmy a nekažte si náladu. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Navzdory technologicky zastaralému (ovšem na druhou stranu zcela přiznanému) technickému kabátku je Astro Boy až překvapivě sofitsikovaným mixem klasického retro anime (z dob, kdy ještě oči nebyly tak velké a hlavy tak hranaté) a superhrdinského filmu, navíc aplikující prvky sociální satiry (zjevné styčné body s anime Metropolis z roku 2000, jehož manga předlohu má, jen tak mimochodem, na svědomí právě Osamu Tezuka, autor Astro Boye) a ve finále se se vší vervou zvrtnuvší do vod japonským monster filmů. Akce je kulervoucí, Tobyho první let je zcela bez nadsázky spektakulární a to celé je proloženo nehoráznou náloží hlodů a hlášek. Zároveň se ale daří vyvážit správný poměr a film prokládat vážnými a seriózními momenty. Ve výsledku jedno z překvapení roku... ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Tak předně, než tady milýho Astro Cucáka surově skopu do kouta, poznamenám, že se mu nedají upřít určité kvality. Animace a design postav sice nedosahuje na Deamworksácké nebo Pixarovské pecky, ale pořád se jedná o víc než solidně zvládnutou práci. Situační humor a gagy fungujou (až na pár infantilních výjimek) dokonale, stejně jako hvězdné hlasy výborně sedí k jednotlivým typům. Tím ale bohužel výčet všech plusů končí. Co tenhle film nenávratně a tragicky poškozuje, je hodně - hodně - hodně - hÓÓdně zprasenej scénář (Ale fakt hodně, ehm). Postavy se chovají hloupě a nelogicky, někdo je zachráněn, aby se v zápětí mohl dobrovolně vrátit do situace před záchranou... A třeba takový Tatínek našeho hrdiny Astro Boye je kapitola sama pro sebe: tu synka bezdůvodně miluje, tu bezdůvodně zatracuje, aby jej mohl opět bezdůvodně milovat a zase zatratit a zase milovat. Stejně tak charaktery ostatních postav prochází neustálou nelogickou změnou v chování, až celé vyprávění připomíná sen splašenýho schizofrenika. V závěru nás pochopitelně čeká obligátní kýbl splašků s nápisem "falešná hra na city", záležitost tolikrát omletá a okopírovaná z milionu předešlých animáčů, až se člověku dělá mdlo. Dobrý - Astro Spratek dostal nakládačku a už chudák leží zmlácenej v koutě v kaluži vlastních syntetických biokapalin, ale ... když jsme u toho kopírování, nedokážu odolat abych ho ještě trošku nekopnul do žebírek. Tenhle film jakoby byl dokonalým produktem z příručky pro Japonce "Jak udělat animovaný trhák" - kromě již zmíněnýho "I´m so fucking happy" konce obsahuje všechny standardní blivajzy včetně otravného "zvířátka", vedlejších komických postav bez dalšího významu i toho tolik oblíbeného nemluvného siláka. Inu asiaté se snažili až do morku svých žlutých kostí, ale trhák se jim opravdu nepovedl. Teď sedí v tom svým studiu, porovnávají film s příručkou a nechápou kde udělali chybu... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (5)

  • Astro Boy a jeho tvorca sa v Japonsku stali natoľko populárnymi, že sa dostali aj na poštové známky a robotický chlapec sa v sieni slávy postavil vedľa takých postáv ako napr. robot C-3PO z Hviezdnych vojen. (rudess)
  • Režírovat měl původně Colin Brady, byl však nahrazen Davidem Bowersem. (D3VIL)
  • Postava Astro Boye se poprvé objevila v roce 1952 ve své první komiksové sérii. Úspěch byl obrovský, a tak v roce 1963 vznikl stejnojmenný televizní seriál. Na televizní obrazovce byl několikrát "znovuoživen", a to v roce 1963, posléze v roce 2003. (Tomihiro)

Reklama

Reklama