Reklama

Reklama

VOD (1)

Fanatismus je zhoubnější, než mor. Britsko-německý film se Seanem Beanem v jedné z hlavních rolí.  Léta Páně 1348, v anglickém království řádí epidemie moru. Smrt si nevybírá a kosí všechny bez rozdílu, v bezpečí před ní nejsou ani mniši za zdmi kláštera. Jedním z nich je mladý novic Osmund, jenž je rozerván mezi láskou k dívce Averill a láskou k Bohu. Rád by klášter opustil, ale také touží sloužit Bohu, a tak jej žádá, aby mu seslal znamení. V té chvíli do kláštera přichází biskupův vyslanec Ulric a přináší zvěst o vesnici, nepostižené morem. Mezi lidem se šušká o nekromantovi, který ve spojení s temnými silami umí křísit mrtvé, a takovým pověstem musí církev učinit přítrž. Vesnice se nachází uprostřed Velkého močálu a Ulric potřebuje průvodce. Osmund se sám nabídne a vydává se tak vstříc světu temnoty a krutého fanatismu.
Snímek Černá smrt, žánrově oscilujíci mezi historickým dramatem a hororem, nabízí kromě napínavé podívané také úvahu nad vztahem víry a moci a nebezpečím jakéhokoli fanatismu, plynoucího ať už z vypočítavosti, či hlubinných osobních pohnutek. Působivě zpracovaný příběh některými svými motivy dává vzpomenout kultovního Wicker Mana (1973) Robina Hardyho, Coppolovu Apokalypsu (1979), ale na mysl přijde i Vláčilovo Údolí včel (1967). Že tíhne k temnějším filmovým příběhům režisér Christopher Smith prokázal již svými předchozími hororovými snímky Metro (2004) a Izolace (2006). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (722)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně tenhle typ historickejch filmů mám rád. Black Death je nejenom historicky dost zajímavý, ale samotný příběh má hodně co nabídnout. Je zajímavý, plný parádní temné atmosféry tehdejší doby a hlavně dokáže šokovat. Vždyť co by si také historie mohla dovolit jiného, když pomyslím, co se během dvou tisíc let provádělo za zvěrstva. Black Death se toho ale výborně chytl. Například tu píše, že je z části i horor, s čímž teda nesouhlasím, ale pokud má navodit ztístněně traumatizující pocity, tak by prošel bez problémů. Trošičku mi přišlo, že ten film si na horor spíš hraje, protože to vypadá na klasickou vyvražďovačku se šíleně atraktivním prostředím, jenže ke konci to skutečně vytáhne všecky čtyři esa z rukávu a já si nestihnu vybrat onu světovou stranu, kam se divit dřív. Rozhodně ale tomuhle filmu šanci dám i dál. A taky doufám, že tu časem získá vyšší hodnocení. Určitě nedbejte na názory jiných. Ten film je totiž atraktivní už z pohledu. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě hluboce nestranný film, který jede na velice podobné vlně jako Amenábarova Agora s tím drobným rozdílem, že do své kritiky fanatismem pokřivených ideologií tentokrát zahrnuje i militantní ateismus. Nezáleží na tom, jaké ideje stojí u základu křesťanství a ateismu: jakmile se jich zmocní fanatici, není mezi nimi rozdíl, ať už jde o manipulaci, touhu po moci a nenávist k těm, kdo se mnou nesouhlasí, což může vyústit v nefalšovanou a přesnou ateistickou kopii katolického čarodějnického procesu (nekecám). Vždy, když už hrozí, že se vaše sympatie přikloní na jednu stranu, udělá Smith něco nečekaného, čím vám ukáže, že všichni jsou stejní a že „vše je to o jen lidech“. Po Ravenous a Antikristovi je pro mě Black Death za posledních dvanáct měsíců dalším důkazem, že je možné s chytrým filmem nesouhlasit a přitom ho stále obdivovat. PS: Nemám ráda, když se lidi nedokáží vyrovnat se svým očekáváním a hodnotí snímek nikoli podle toho, jaký je, ale podle toho, jaký by ho chtěli mít. Black Death není ani vzdáleně horor, očividně neaspiruje na to být horor, proč ho tedy prokristapána hodnotit jako horor? ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Před polovinou 14. století zasáhla Evropu drtivá morová epidemie, v některých oblastech nastal až 70% úbytek obyvatelstva. Obecně zemřela třetina lidí. Tenhle film je depkoidní skoro jako černá smrt. A tohle období rozhodně nemá nouzi o fanatiky a maniaky všeho druhu, což film splňuje do puntíku. Nejpůsobivější scénou pro mě byl pochod flagelantů. Podívaná to skutečně nebyla pěkná, na druhou stranu si nemůžu pomoci - lépe to natočit nešlo. V období, jakým byla epidemie moru, není prostor pro hloupé žvásty, člověk se navrací k podstatě života a musí se rozhodnout, čemu vlastně věří, jestli mamonu, nebo Bohu, nebo něčemu úplně jinému. PS: Sean Bean zahrál výborně, jen mi až moc připomínal zjevem Boromira. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Kousek hvězdičky jsem tomu přidal, je to na hranici, ale i přestože jsem od Smitha čekal trošku víc, nebo spíš asi něco krapet jinýho, nic to nemění na tom, že je to velmi poutavý, syrový a netradiční pohled na tradiční téma. Holt, v době, kdy umírali tři lidi ze čtyř, nebylo potřeba se s nikým a ničím srát. Mor, křesťanství, Bůh, kterej vás zaručeně jako vždy ze všeho vyléčí, fanatický křesťanský rytíř Sean Bean (asi ho nasralo, že musel z LOTRa vystřelit už v prvním díle), spousta mrtvol, do toho nějaká ta alternativní víra z lesa...no je toho fakt dost. Doporučuju, ale jen pro tvrďáky, není to "pěkná" podívaná. 75% ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Black Death dokáže zaujmout hned několika způsoby. Není to předem avizovaný boj udatných rytířů se zombie středověku. Je to detailní popsání morové epidemie, jejich následků a chování lidí té doby. Všemu sekunduje morální sonda do myslí diváků. V tomto filmu těžko rozpoznat dobro a zlo, zvlášť když kostky jsou rozhozeny tak nerovně. Na jedné straně víra v Boha, která s sebou táhne krev, upalování a vraždění. Na druhé čiré pohanství a ateismus, který pro mučení také nejde daleko. Sám jsem si nedokázal udělat obrázek o tom, kdo je hodný a kdo špatný, ale co tento film nabízí, je polárnost postav, které jsou odlišné jak to jen jde. Sean Bean už několikrát dokázal, že k němu nejlépe sedí role rytíře, nebo bojovníka, tady to opět potvrzuje a nebýt jeho, celá tahle show je poloviční. Ostatní postavy jsou rovněž zajímavé a dokáží si diváka získat. Co mě trochu mrzí, je minimum akce. Ta je ovšem poslední věc, o kterou v tomto filmu šlo. Pokud násilí plodí další násilí, tento film toho buď důkazem. 80% 15.08. 2010 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (12)

  • Otisk Ulrichovi (Sean Bean) podrážky, na němž je patrná moderní inovace obuvy ve formě zřetelného vroubkování, je možné vidět ve scéně, kdy se vzdaluje od umírajícího vlka. V tehdejší době bylo možné setkat se výhradně s obuví bez vzorkované podrážky, tedy ploché. (Conspi)
  • Lena Headey měla hrát postavu jménem Langiva. Nakonec ji nahradila Carice van Houten. Famke Janssen byla také kandidátkou na tuhle roli. (ČSFD)
  • V jedné scéně lze spatřit na zápěstí Ulricha (Sean Bean) tetování SUFC. Jako rodák ze Sheffieldu je věrný svému klubu Sheffield United, který samozřejmě ve středověku neexistoval. (rakovnik)

Související novinky

Středověk, mor, černá magie, zombíci

Středověk, mor, černá magie, zombíci

06.02.2008

Brrr! Už tahle kombinace zní nepříjemně, takže od britského gotického hororu Black Death neočekávejte žádnou vesnickou selanku. Jsme v Anglii během první vlny černé smrti, tedy epidemie moru. Jakoby… (více)

Reklama

Reklama