Reklama

Reklama

Pro dospívající dívku může být život osamělým místem. Román americké autorky Alicie Erianové Arabka (2005, česky 2007) vypráví o třináctileté Džazaiře, která na matčino přání odchází ke svému rozvedenému otci na předměstí texaského Houstonu. Striktní rodič, pocházející z Libanonu, má své představy o výchově dospívajících dívek a rozhodně mezi ně nepatří nic, co by se týkalo sexu. Zmatená Džazaira se potácí mezi vlastní probouzející se ženskostí, pozorností černého spolužáka a zájmem souseda, který jako rezervista čeká na povolávací rozkaz a v manželství si zjevně moc neužije. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak to bolo veru dosť intímne, ale zároveň aj zvrátené. Všetko sa to točilo okolo 13-ročnej Jasiry a jej prvého objavovania predčasnej dospelosti. Celý príbeh sa odohráva na predmestí Houstonu, kde sa v zaujímavom susedstve napokon vyvinie množstvo nečakaných udalostí, ktoré navždy ovplyvnia vývoj Jasiry. Veľmi zaujímavé bolo najmä to koľko rôznych vplyvov tu na ňu pôsobilo a každý svojim spôsobom inak. Ten jej otec bol ale riadne drsný, keď rozhodoval o všetkom za ňu - niet sa čo diviť, že potom sa ešte viac snažila vzoprieť. Zaujímavý film svojim príbehom aj ideou, ale keď sa to tak vezme z pohľadu posolstva a samotného spracovania, tak to bol len priemer. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který zpočátku začíná jako komedie o naivní odstrkované Libanonce, ale postupně z něj stále více mrazí. Nejpříjemnější překvapení za hodně dlouhou dobu. Nechápu, že tento skvost nezískal širší ohlas (ještě nedávno jsem ho vůbec neznal). A ten český název je teda "zhůvěrnost". A teď si (nebojte, jen protentokrát) zahraju na Radka Cihlu: Podobné filmy: Amreeka, Americká krása (tahle podobnost mě napadla ještě předtím, než jsem si všiml, že to je od stejného scénáristy) ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

Rozhodne velke prekvapeni. Alana Balla se v tematech sexu mladistvich vskutku vyziva :-) Radeji se nebudu pidit po jeho minulosti, ovsem dokaze z tohoto nametu udelat vzdycky velmi vkusnou zalezitost. Doufejme ze jeho "uchylka" zustane stale porad v mezich umeleckych a ze se nezvrtne nekam, kde by se na jeho filmy muselo koukat za plentou. P.S. Sakrys, kdyz ted vidim, jak jsou ty dnesni 13 leti deti dospeli, ze uz sni o sexu se svym ucitelem, tak lituju toho, ze ja si ve 13 letech hral se svym sousedem na cowboye za barakem a hadal se s nim kdo ma silnejsiho tatu :-D ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nadržaná trinástka je dosť kontroverzná téma, našťastie aj pre ukľudnenie diváka ju hraje o dosť staršia herečka a explicitné zábery sú úplne vynechané. Aj bez nich je vo filme sexu viac ako dosť, až sa väčšina toho nedá uveriť alebo sa nedá uveriť ten vek. No film má svoje vlastné pravidlá, je to trochu úlet, a tak sa mladé dievča objavujúce sexualitu nespráva podľa predstáv spoločnosti, ani podľa predstáv dospelých alebo tunajších diskutérov. Okrem toho film zvládol riešiť obdivuhodné množstvo ďalších veľkých tém ako rasizmus medzi nebelochmi, domáce násilie alebo vojna v zálive. A možno ako scenáristická recesia aj posúdenie, kto je väčší americký vlastenec na základe toho, či má vyvesenú americkú vlajku na vlastnom stožiari trvalo, teda s nočným osvetlením. Myslíte, že najväčší vlastenec bol biely? –—–– Znakem inteligence je schopnost udržet v hlavě dvě protichůdné myšlenky naráz. ()

Ai.ma 

všechny recenze uživatele

Ha. Alan Ball, to je panečku kapr. Jen si vemte co namíchal - pubertální holku, co objevuje tampóny, porno a sex, pedofílii, Nabokovovu Lolitu, rasismus (arabové, černoši, běloši), pokrytectví, zrcadlo americkému předměstí...a vše dokázal ustát s bravurou. Když totiž točí nebo hlavně píše, Alan Ball, po většinu času budete jen s otevřenou pusou hltat každý další dialog. A do toho herecký koncert Eckhart/Bishil a především a hlavně Peter Macdissi v roli přísného otce. Scénář je velmi nepředvídatelný, napětí mezi lolitou a jejím svůdníkem roste do obřích rozměrů, stejně tak vaše napětí, kdy už se to všechno provalí. Každých deset minut vám Ball nadhodí malou kůstku, nějaký střep, nějaký "ale", kdy si říkáte "a kurva, jestli tam teď vejde její otec, všechny zabije"..ale ono nic. Katarze se nakonec dostaví, výborně načasovaná a poskládáná mozaika zapadne a scéna na návštěvě u Meliny a Gila vám zastaví krev v žilách. Na můj vkus byla katarze, po tolika kotrmelcích a proplétačkách, trochu "soft" (mám rád krev, ale jinou, než tu poševní), ale přesto výborně padnoucí a logickou vzhledem ke všem zmíněným charakterům. Alan Ball si hraje a umí připravit hřiště tak, že se na něm ztratíte, ale i přesto a právě proto vás bude jeho navigování bavit. Když na konci třináctileté děti rozjímají, jestli mají nadále provozovat sex...už už to zavánělo nějakým morálním poselstvím, vstyčeným ukazováčkem "děti sex je špatný"..ale to by nebyl Ball .." když já nechci přestat. Mě baví to s tebou dělat"...Ball vám neukazuje návod, ale realitu. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama