Reklama

Reklama

Proč někdo štěstí má a jiný má smůlu, anebo si to aspoň myslí? Na tuhle otázku se pokusí odpovědět pohádka o chudé ševcovské dcerce Marjánce (E. Horká), která byla pracovitá, milá a poctivá. Marjánka si svou povahou i krásou získala srdce zámeckého pána (M. Vašinka). Jenže závistivá zlatníkova žena (N. Divíšková) s dcerou (K. Vinická) jí lásku ani ženicha nepřály… (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že při podobných pohádkách často vzpomenu na slova Járy Cimrmana z jeho studie Sbírejte pohádky o tom, jak odstrkovaný stejně ostrouhá, naivní sedne na lep chytrákovi a zatímco si na člověku si smlsne kdejaká havěť, jeleni se klidně pasou. Zkrátka ti dobří chudáci jsou někdy tak dobří, až to bouchá dveřma a leze to na nervy. Zde mám na mysli ševcovskou rodinu a Marjánku obzvlášť. To ne že člověk, natož kladný charakter v pohádce, nemá být dobrý a laskavý, ale nemá to vést za hranu hlouposti. Eva Horká mi v pohádkách na rozdíl od jiných nevadí, zato Vašinka mi do nich nikdy neseděl ani coby klukovi (hošany jsem instinktivně rozeznával dávno předtím, než jsem plně chápal, co to znamená). ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kde bydlí štěstí? Kdyby štěstí vidělo škaredou ševcovic rodinu, zřejmě se rozhodne být bezdomovcem. Marjánka je sice hezká, o to pokoj, ale její logické závěry a návaznost jednání jsou takové, že by si Aristoteles sbalil pět švestek, logiku a šel pod most za tím štěstím, kde by společně spáchali sebevraždu. Zámecký pán, který se zamiloval na první pohled, což je s podivem, při technice Marjánčina zametání, kdy by mu nutně musela namést všechen sajrajt z místnosti do očí, je romantický tokající hrdina, jací se vyskytují jenom v pohádkách. Opravdu sympatický tu je Pan Tau, který tady, kupodivu, mluví. Kupodivu nejen proto, že Pan Tau, ale taky proto, že ta jeho satorie je ukecaná jak politik v době předvolební kampaně. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Celkem dosti dobrá pohádka s nevýraznou Evou Horkou, s Ninou Divíškovou (jako obvykle záporné roli dobře vyhovující ), ale též se skvělým Ottou Šimánkem. Pro děti srozumitelně podaná stará tradiční moudrost, totiž že štěstí není v bohatství, ale v srdci člověka. Silné tři hvězdičky, přesněji 3 a půl. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Taková trochu jalová historka, kde se dobře kouká na mladičkou Evu Horkou, ale mohlo to být kratší, bez těch otřesných písniček a kde se dozvíme, že štěstí bydlí tam, kde se lidé mají rádi. Jinak mi přišlo, že zlatník se taky mohl vzbouřit dřív, minimálně u toho řetízku, a knížepán se taky zamiloval nějak moc hopem a nahonem. Popravdě, nejvíc mne na pohádce zaujaly opečené brambory v pekáči, taky bych si dal. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Poucna pohadka pro mensi deti, ktera nijak nevycniva z televizni pohadkove tvorby 80.-tych let. Z hercu nejlepsi Diviskova, naopak nechapu, kdo a kdy pro film nasel Evu Horkou? ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poměrně jednoduchá pohádka, ve které vlastně po pár scénách není co řešit a pak už se jen čeká, až bude dobru učiněnu zavděk a princ si konečně odvede chudou dcerku na svůj zámek. Jde o místy opravdu dějově zcela prázdnou pohádku, ve které se nic neřeší a jen se čeká, co bude dál. Těžký průměr. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Klasická filmová pohádka s dobrým koncem a nijak složitou zápletkou vypráví o tom, že štěstí se drží jen dobrých lidí. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Klasická studiovka z 80. let, nijak nevybočující ze zaběhlých standardů. Zpívaných pasáží a stále na tutéž melodii je tu až příliš, zvlášť v první polovině pohádky. Co se týče obsazení, nejlepší je Divíšková jako hamižná manželka zlatníka. Šimánkův zlatník taky dobrá volba, naopak Vašinkovi jsem toho zámeckého pána nějak nevěřil. Nejspíš to bude tím téměř patnáctiletým věkovým rozdílem oproti Marjánce (Horké) a ta láska na první pohled u obou působí nevěrohodně. Rozhodoval jsem se mezi 2 a 3 *, nicméně když to porovnám s těmi hrůzami, co ČT točí v posledních letech přece jen dám slabé 3 *. 50% ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Příliš idealistická? Příliš romantická? Příliš moralizující? Taková ale právě může být a má být pohádka. Takže mi nevadí ani jednoduché kulisy. Po nedělním obědě ideální pro celou rodinu. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Čistě naivistická záležitost, pohádkovost je asi právě jenom v tom, že je to takové prostoduché. Ale tím rovnou neříkám špatné. Někdy přijde trocha té naivní, křišťálově průzračné lázně vhod. Herectví Evy Horké mě tedy nikdy nijak neuráželo nebo neiritovalo, nepovažuju ji za špatnou herečku, Divíšková je tak věrohodná, že bych ji nejraději vzala traverzou a Ota Šimánek je taky místy na facku, ale hrají to oba skvěle. Úplně mimo mísu je Karlička. Nevýrazná a taky nejednoznačná, ona a zlatník jsou aspon trochu lidský figury a narušují ten černobílej svět. Ale dcera tam asi nemá dost prostoru nebo je to špatně zahrané, nevím. Celkové mě ovšem tahle jednohubka potěšila. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Že by Eva Horká dokázala tak moc okouzlit knížepána, který by si ji ihned vzal? Tomu opravdu nevěřím. Ale tak v pohádce je možné vše, navíc ještě v tak nudně zpracované. Není v ní nic nového. Jen místo zlé macechy supluje závistivá ženská jejího zaměstnavatele... Jinak je to téma už několikrát omílené furt dokola... do hodné, chudé a nikterak pěkné holky se zamiluje bohatej chlap a požádá ji o ruku už po prvním setkání... Ach ta červená knihovna. Bohužel vášeň, láska a něco co by jiskřilo mezi hlavními aktéry chybí, stejně jako chybí kdejaká atmosféra a něco co by se oku zalíbilo. Šedá, nudná pohádka na nedělní odpoledne. [292. hodnocení, 18. komentář, 60%] ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pohádka pohybující se na hraně dvou a tří hvězd. Ale mám rád Evu Horkou a herecké výkony jsou vůbec dobré. Pravdou je, že pohádka je dramaturgicky poněkud slabá, ale zase je přiměřená stopáži. Ve stylu malých poučných pohádek by celkem ušla. ()

honeysuckle 

všechny recenze uživatele

Souhlas s komentářem uživatele Mariin. Eva Horká prostě nikdy hrát neuměla, pouze přehrávat a proč ji v pohádkách často nechávali zpívat, když zpívat neuměla, je mi též záhadou. Výborný je ovšem zbytek obsazení: ďábelská Divíšková, sympaťák Šimánek nebo okouzlující Vašinka. Slušná pohádka s dobře vystavěnou (třebaže jednoduchou) zápletkou. ()

Reklama

Reklama