Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S poctivostí nejdál dojdeš… do vězení... Satirickou komedii jakoby vystřiženou z doby nejslavnějších filmů Vlasty Buriana či Oldřicha Nového natočil Ján Lacko v roce 1958 podle divadelní hry Ivana Stodoly „Jožko Púčik a jeho kariéra“. Odehrává se v Bratislavě v roce 1930 a hlavním hrdinou je skromný a naivní pokladník spolku Humanitas Jožko (J. Kroner), který se ocitá v obležení lidské proradnosti a pokrytectví. Jednoho dne má do banky vložit vklad čtyřiceti tisíc, ale když u okénka vytáhne obálku s penězi, zjišťuje, že v ní žádné nejsou. Při výslechu se ukazuje, že pachatelem zpronevěry může být kdokoliv, kdo s obálkou přišel do styku. Tedy on, předsedkyně spolku (H. Meličková), správce Rohatý (M. Gregor) nebo sekretářka Věrka (E. Krížiková), do níž je Jožko zamilován. Nikomu se odcizení nedaří prokázat, až na další chybějící dva tisíce, které si správce od spolku vypůjčil a Jožko při své dobrosrdečnosti vezme vinu na sebe jakožto zodpovědný pokladník. Za to má jít do vazby a rázem začne být podezřelý i z krádeže peněz z obálky. Vůbec nikdo mu nevěří a všichni chtějí, ať se raději přizná. Při všech těch prosbách si náhle uvědomí, že by z jeho přiznání každý profitoval, a pomáhat druhým je přece Jožkovi vlastní… (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

skinnee 

všechny recenze uživatele

tento film mi navzdy zostane v pamati...hlavne sposobu ako pan Kroner zahral naivitu a dobrotu Jozka Pucika sa da uverit kedykolvek. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Príbeh o človeku, ktorý vždy každému pomohol, ako len vedel, zato ho neprávom odsúdili a on napokon obetoval svoju česť na potvrdenie verejnej mienky. Nesmierna dávka zdvorilosti v dialógoch, výkon Jozefa Kronera a postava Jožka Púčika robia z tohto filmu neopakovateľný zážitok. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Znova jedna komédia režiséra Jána Lacka. Jozef Króner jasne predviedol, že z neho vyrastie kapacita slovenskej scény. Výborné herecké obsadenie. 80%. ()

YoZo8 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých starších filmov, ktoré si vždy rád pozriem. Aktuálny ako v minulosti, tak aj dnes. Dobrák od kosti jednoduchý človiečik si nepravom všetko zlízne za ostatných. Okolie ho presvedči, že ukradol peniaze a on chudák tomu nakoniec aj sam uverí. Nenapodobniteľný Jozef Kroner a jeho herecký kumšt ukrytý malíčku. Slovenská filmová legenda v najlepších hereckých rokoch. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Spoločenská satira, ktorá si berie na paškál najmä falošnú morálku a pokrytectvo. Film už svojim pojatím trochu zostarol, hlavne tá štylizácia pôsobí príliš prehnane (klebetné tetky). Pokiaľ po satirickej stránke film celkom funguje, po stranke humornej to už trochu drhne (humor je miestami taký dosť nasilu). Za zmienku stoja vzácne zábery vtedajšej historickej Bratislavy a ako vždy skvelý herecký výkon Jozefa Púčika, pardon Kronera. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Tak toto sa podarilo. Krásny retro zážitok a nadpozemský Jozef Kroner. Chválim však aj ostatných hercov, ktorím som ich postavy naozaj veril. Rovnako hudba bola veľmi príjemná a pasovala k vybraným scénam. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Rola naivného a dobrosrdečného úradníka sadla Kronerovi dokonale. Právom sa dá tvrdiť, že bez neho by dielo stratilo šmrnc. Lacko skvele nasnímal Bratislavu a aj tá čiernobiela sadne, len by som vypustil scénu kde nám pánko veľkomožný z úradu príde do väznice premietať diapozitívy a oznámi hareštantom, že sú farebné :) Každopádne snímke by svedčal originálny názov od Stodolu a nie Statočný zlodej. Morálnej údernosti či spravodlivosti by dostalo ak by tvorcovia záver neupravili, ale ponechali predlohe a ako ničomníka by označili Rohatého, ktorého ináč skvele zahral Martin Gregor. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

55:40 : „Pamatujte: nezabiješ. A to se prosím vztahuje i na mouchy.“, 55:24: Kroner, skrytá ruka. 46. minuta – přísahání. Pěkná hudba Andrašovana. Divadelní přehrávání. Moc Kronera. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Filmová anekdota připomínající styl absurdní satiry  povídek Jaroslava Haška. Výborný mladý Jozef Kroner a solidní filmové zpracování - nic míň, ale ani nic víc. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Ako áno, Jozef Kroner bol výborný herec a aj v tomto filme to dokazuje, ale celé to patetické prehrávanie väčšiny tunajších postáv mi dosť vadí, podobne ako vo všetkých filmoch z tej doby. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Statočný zlodej se komunistům jistě hodilo, protože kritika prvorepublikové morálky a nízkých hodnot jim byla vlastní. Tento film je ale velmi nadčasový a hodí se do jakékoli doby. Dnes stát také velmi rád vytváří nezaměstnané a sociální případy, aby pak živil stovky charitativních a humanitárních organizací, kteří takovým lidem pomáhají. Prostě vhodný kolotoč. A i v něm najdeme nějaký ten spolek Humanitas, předsedkyni či předsedu spolku, kteří se rádi ukážou na veřejnosti s nějakým chudákem, najdeme i správce jež své zaměstnance jen využívá a konečně Věrku, která ráda využije lidi kolem sebe svým šarmem. A našli by se i takoví hlupáci dobrosrdeční jako Jožko. A zpodobněno je i to, že každý něco chce, každému o něco jde, každý by mohl něco získat, ale i ztratit, jen kdyby J. Púčik promluvil a přiznal. I to by se dalo převést do dnešní doby a též i do doby vzniku. Jozef Kroner naivku zahrál skvěle. Ján Lacko si vzal na paškál už jiné téma - fotbal a jeho fanoušky, který tak trochu parodoval. Jiné filmy jsem od něj neviděl. Ivan Bukovčan zase tvořil Poslednú bosorku, která taktéž chtěla něco říct o své době. A tohle spojení zafungovalo. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Skvelá filmová adaptácia príbehu Jožka Púčika. Odhliadnuc od knižnej predlohy je herecký výkon Jozefa Krónera a groteskné poňatie celej produkcie výborné. Zaujímavé je, že režisér znovu nepoužil scénu v banke, ale Jozef Króner ju odohral dvakrát. ()

migeldiablo 

všechny recenze uživatele

Zo Stodolovho Jožka Púčika som robil na strednej škole ročníkovú prácu, pri čítaní knižky som mal vždy pred očami pána Krónera a obrázky z tohto filmu. ()

remotrumpet 

všechny recenze uživatele

"Bary karty flámy, kankán juchuchú, tanec na stole, šampanské tieklo prúdom, z topánok sme ho pili prosím." Aj  takto nejako by mohla vyzerať architektúra Bratislavy aj dnes, ak by nie súdruhovia...! ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Filmu není moc co vytknout. Krásně odsýpá, pěkné reálie zasazené do roku 1930, milý humor, prostě pohodový oddechový film. 70% a 4*. ()

Reklama

Reklama