Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO: „JSEM TADY PROTO, ABYCH VÁM ŘEKL, ŽE ŽIVOT, JAKEJ JSTE ZNALI, PRÁVĚ SKONČIL. RÁNO VÁM ZAČÍNÁ PEKLO ...“ /// Film plnej toho pravýho Eastwoodova charismatu. Všechno je super, až na tu 80´tkovou (trochu blbou) válečnou pasáž. Ta v dnešní době neobstojí a táhne hodnocení dolů. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Ve Vyškově jsme dostali novýho četaře. Má nějak moc stužek.. 2.) Jsem chlastající drsnej lampasák, kterýmu přezdívaj „Highway“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ne ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Ultradrsné hlášky a ultradrsný Clint Eastwood. Tahle ultradrsná kombinace mi patrně měla k obveselení stačit - ale tentokrát jí to nějak nevyšlo. Správný mariňák musí umět improvizovat - tom není sporu. Není od věci, pokud si tuhle praktickou dovednost osvojí i režisér, herci a spolu s nimi celý filmový štáb. Leč divák by neměl mít pocit, že se od první do poslední minuty nejedná o nic jiného nežli o jednu velkou - a ne zrovna profesionální improvizaci, která vyvrcholí při závěrečné vojenské operaci. Taktéž zbrojní seržant Thomas Highway v podání Clinta Eastwooda mě nijak přehnaně neoslovil, neboť jeho zřejmé potěšení z osobní účasti v nejrůznějších válečných konfliktech je mi cizí ... bez ohledu na to, jak vážně (nebo nevážně) je míněno. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Nicim originalni, takovy ten typicky americky film osmdesatych let, ktere jsem hltal jeste v polovine devadesatych let. Je ale pravda, ze Eastwood ve sve caste roli spravneho Americana funguje skvele i zde! Na sve postavy si mohl udelat ochrannou znamku. Jen diky nemu a jeho hlaskam pridam ctvrtou hvezdicku. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

„Já jsem jebal, když byl Kristus ještě ucho.“ Ukrutně nahláškovaný Clint Eastwood, který si nebere servítky. Pobavil jsem se královsky. Škoda jen, že závěrečná pasáž z operace na Grenadě už mírně pokulhává. Nutno sledovat v původním českém dabingu, byť nedostatek dabérů je na opakujících se hlasech znát. „A potom to byla ta přičmoudlá v Bangkoku. Ta ji měla fakt napříč.“ (962., 3. VIII. 2014) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Chlapáctví teče proudem. 1) Když už mám sledovat takovou limonádu, tak bez zbytečného zdržování. Většina soukromých scén o vztahu k bývalé ženě je zdlouhavá až zbytečná. Jinak je to samé klišé a kýč. Ale kouká se na to pěkně. 2) Lze vidět, jak jinak ve filmu z vojenského prostředí, hromadu pěkných kluků. Zaujal mě mj. agilní 29letý Mario Van Peebles (otravný černoch, muzikant Stitch) původem Mexičan, který se z vysokoškolsky vzdělaného ekonoma stal hercem, scénáristou, režisérem i producentem. 3) Co dodat? My name's Gunnery Sergeant Highway and I've drunk more beer and banged more quiff and pissed more blood and stomped more ass that all of you numbnuts put together. Now Major Powers has put me in charge of this reconisence platoon. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)
  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)
  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama