Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Něco mezi Full Metal Jacket a G.I. Jane, přičemž z prvního zmiňovaného to nemá onu syrovou válečnou scenérii a z druhého drsnou odvázanost a testosteron. Eastwood je fajn drsňák a jeho osobní souboje s namakanými floutky námořní pěchoty jsou cool nasnímány. Ovšem akce jako taková (především ta závěrečná) je jeden velký nepřehledný zmatek. Nevím, na co si to Eastwood (za kamerou) hrál, ale výsledek je prachbídný a jako simulace války naprosto mimo. Lehce satirický podtext a spousta hlášek jsou fajn a vesměs vcelku trefné a v dané situaci vtipné. Everett McGill si zde trénoval svou drsnost a aroganci na Under Siege 2, kde je však ještě o několik tříd lepší a chladnější. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

"Take your fucking ass and get the hell out of here, shithead!".... Jo, Clint je prostě drsnej, já mu to pořád žeru, film má opravdu bojové nasazení, je to sranda, je to hláškovaná, pach propocených triček naprostejch nul, z kterých Clint vycvičí nejtvrdší mariňáky v zemi, je cítít z každé vteřiny filmu... Ale jak říkám, natočeno je to skvěle, Tomovi osobní záležitosti jsou naprosto přiměřeně propojeny s hlavním dějem, a celé to vůbec působí kompaktně a hrozně moc americky. Vlajek je tam víc než holejch stehen čokoládových slečen, jenže... mě to přijde celé takové ironické, Eastwood má z tý války spíš prču, než že by to vyloženě žral, viz operace v Granadě....No, Pětihvězda, takhle chytlavej "válečnej" film jsem už dlouho neviděl, Clint je prostě jeden z nejlepších rejžů! ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

Válečný veterán se zlije, a je povolán zpět, aby vycvičil bandu nováčků.Provařené, co můžeme čekat nového? První půlka FMJ natažená na dvě hodiny? Něco na způsob Policejní akademie - jenom kapitána Harrise bude hrát Dirty Harry?Prdlajs! Clint nesnáší je, oni nesnáší jeho.Posílají na něho rváče, on je naopak buzeruje každy den jiným tričkem(nechápete, musíte vidět!).Avšak nevyhneme se ani bejvalce, ovšem Estwood ví, přesně kdy už začínají být jeho osobní problémy natahované, a utne to.Minimálně za to si zaslouží naše díky. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nezbavíte sa dojmu, že tu američania ukazujú, akí sú v armáde najlepší a nemajú konkurenciu. Arogantné. V jednom však najlepší ostanú. A to vo výrobe filmov v takomto žánri. Komédia strihnutá nejakou tou akciou, okorenená niekoľkými z najlepších hlášok, aké som kedy počul, na čele s ultracharizmatickým Clintom, ktorý dostáva film na vyšší level. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodně a neplánovaně jsem dnes zakopla o tento kousek a musím přiznat, že mi bylo potěšením.. Clint Eastwood v uniformě má ohromné charisma, střídání jízlivosti, ironie a sarkasmu mi sedlo a ten testosteron je znát.. Příběh stárnoucího chlapíka, který bilancuje, mi vyloudil úsměv na rtech a skvělé hlášky k tomu, u mě spokojenost.. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Eastwood se rozhodl, že jeho bývalou manželku bude hrát žena přibližně stejného věku jako on, aby byl snímek divácky věrohodný. Obsazena byla Marsha Mason. (ClintEastwood)
  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)
  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama