Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (220)

nash. 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem vidět věrnou adaptaci jednoho z mých nejoblíbenějších sci-fi románů? Ani ne. Nic nového by totiž nenabídla, jen by nabourala mou představu. Britská televizní minisérie naštěstí není adaptací, spíše volnou modernizací, která do 21. století přivádí nejen kulisy v nichž se odehrává, ale také samotný příběh, vystavěný znovu podle současných trendů a vypravěčských postupů. Postavy stejně jako příběh jsou akčnější, atmosféra apokalypsy je ponurá a temná, filmové zpracování využívá slušných digitálních triků, barevných filtrů i dalších současných filmařských nezbytností, i když, na druhou stran, také řady současných klišé. Navíc příběh, který se po úvodu, poměrně věrném předloze a na televizní poměry docela působivém, začíná postupně od originálu odklánět až ke zcela novému příběhu, nabízí možnost podívat se vše z trochu jiného úhlu, když se soustředí na boj Masena s moci chtivým psychopatem Torrencem a na různé komunity přeživších a mechaniky jejich fungování. Přes skepsi, s níž jsem k novému Dni trifidů přistupoval, jsem byl nakonec spokojen, těch několik lapsů a nedostatků jsem v pohodě zkousl a ten zbytek si užil. ()

Phietros 

všechny recenze uživatele

Na televizní filmek dobrý! Knížku jsem nečetl a celkem jsem se bavil i přes začátek, který připomínal spíše slepé zombie. Herecké obsazení není nejhorší a stupňující se atmosféra večerního pořadu v televizi klape jak má! V laboratořích, kde pěstují rostliny pod tajným dohledem a pod kontrolou el.proudu, vyrustají trifidi, kteří jsou určeny na výrobu oleje. Co se však stane, když jednoho dne celý svět ozáří magická zář světla? To nejhorší co nás mohlo potkat.. Všichni lidé krom hrstky, kteří do světla nekoukali jsou oslepeni a masožraví Trifidi po vypnutí proudu opuštějí farmu a postupují hlouběji do města, kde na ně čaká hojná potrava - MY lidé! ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

A tak skončily dny lidstva a začal DEN TRIFFIDŮ..... Nejlepší bude, když k seriálu přistoupíte tak, jako by neexistovala románová předloha. Vyplatí se to, stejně jako u Kmenu Andromeda. Dále je třeba si uvědomit, že se jedná o film pro televizi, čemuž odpovídá triková stránka – tedy investice. Příběh není špatnej, něco je zbytečně uměle natahovaný, ale přidávám se na stranu pozitivních ohlasů, které toto zpracování, jenž jde svoji vlastní cestou, chválí. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** Víte že? Pod scénářem je podepsán Patrick Harbinson, mmj. tvůrce …... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Možná jedna z nejznámějších katastrofických knih napsaná Johnem Wyndhamem se dočkala dalšího zfilmování. Je to sice jen televizní produkce, ale alespoň to připomene, že něco takového existuje. A možná se konečně najde někdo kdo si troufne z toho udělat celovečerní kino film. Kniha se dočkala i pokračování s názvem Noc Trifidů, kterou napsal Simon Clark http://cs.wikipedia.org/wiki/Noc_trifid%C5%AF Ale zpět k tomuto tv seriálu. 12 : 03 to je ta hodina a minuta, kdy začíná tento příběh. CITÁT - Prosím, dívejte se za nás !!!........ Ten film by měl být živější a akčnější, ale místo toho se líně vleče a vše to podporuje nepovedený pomalý hudební doprovod ( Alan D. Boyd ). Z Trifidů toho není moc vidět, ale i tak jsem čekal, že budou vypadat trochu jinak. CITÁT - Oči na šťopkách........ Bezmála tříhodinové dobrodružství rozdělené na dvě části nebylo zase tak špatné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zůstalo i trochu věrné své knižní předloze. Film o tom, jak by mohla dopadnoud lidská společnost, kdyby oslepla a měla nebezpečného protivníka ( příklad je určitě film 28 dní poté ). Zde jsou tím nebezpečím chodící rostliny Trifidi. Trikově a dramaticky lehce průměrný televizní snímek. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Je fajn, keď sa Dougray Scott občas upíše britským televíznym filmom (DIPLOMAT). Lenže sfilmovanie SF klasiky dopadlo rozporuplne. Ako dvojfilm to nefunguje. Buď to mali preškrtať na klasický film, alebo rozpracovať vedľajšími zápletkami na klasický seriál. Začína to zaujímavo, ale postupne je to trochu až otravné, k záveru to opäť naberie na obrátkach, ale tvorcovia dosť málo vysvetlia a finále vyznieva vlastne wtf (jed trifidov). Tému hromadnej slepoty lepšie spracovala BIELA TMA (Slepota), tému invázie napríklad INVÁZIA (film z roku 2005 alebo seriál z roku 2007) alebo INVAZE ZLODEJU TEL... Technické spracovanie slušné, ale príliš z toho cítiť románovosť predlohy... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)
  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)
  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)

Reklama

Reklama