Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Film měl našlápnuto na víc, protože v sobě nese hezké poselství a obsahuje nejméně 2 dobré postřehy o působení na chování savců, tedy nejen dobytka, ale i lidí, obecně. Bohužel však film pracuje s divákem jako s primitivem, kterému je třeba všechno stokrát vysvětlit a dvěstěkrát názorně ukázat. Celé to nakonec shodí patetický závěr s účastí hlavní hrdinky na konferenci, který má na svědomí sešup z původně zamýšlených 4 hvězdiček na 3. Já fakt nevím, proč musí každý druhý druhý americký film končit veřejnými projevy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ veľmi silné štyri hviezdičky, uvidím, čo bude neskôr. Bol to úžasný film a najlepšie na ňom bolo, že som to nečakal. Mám osobnú skúsenosť s autizmom ľahšieho typu a bol som mimoriadne zvedavý, čo nové mi zo sveta autistov táto životopisná snímka prinesie. Nebolo toho málo. A všetko bolo také prirodzené, uveriteľné. Doteraz som si myslel, že Hoffmannov Rain Man je neprekonateľný, ale Claire Danes túto moju predstavu vážne spochybnila. Aj keď som si všímal detaily, možno inými divákmi nepostrehnuteľné, bola jednoducho dokonalá. A o takýchto vydarených životopisných filmoch o ľuďoch, ktorí sa vymykajú našim obvyklým šablónam platí, že vypovedajú nielen o nich, ale veľa aj o nás. ()

Reklama

Khalesi 

všechny recenze uživatele

No, tak dlho som premýšľala za ktorý koniec mám tento počin uchopiť. Na koniec som sa rozhodla, že budem hodnotiť podľa obsahu a výsledného efektu zarputilej snahy hlavnej hrdinky. Dokážem si predstaviť, koľko odhodlania, driny a prekonávania vlastných medzí ju muselo stáť jej úsilie o zlepšenie zaobchádzania s jatočnými zvieratami. Taktiež si vážim, že svoj ďalší život zasvätila pomoci nemým tváram a verím tomu, že nemenej odhodlane v tom pokračovala čo jej sily stačili. Bitúnky neschvaľujem a som aj proti veľkochovom. Musím však oceniť každú ľudskú snahu o aspoň čiastočné zlepšenie mizernej situácie každého živého tvora. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Nedávno som videl silný pravdivý a kritický film FOOD o vplyve kadejakých firiem okolo fastfoodov, McDonalds, Monsanto, ako v honbe za ziskom silne ovplyvňujú politiku statu a poľnohospodárstvo nielen v Amerike. A tu sa zrazu objaví mlada Temple ako autistka vhupne rovno do toho virvaru a snaží sa snaží ... aspoň troska keď nie zvrátiť, tak aspoň zľahčiť ten proces okolo "výroby mäsa". Veľmi zaujímavý príbeh. Dobrý scenár, a excelentný výkon hlavnej predstaviteľky. S pohodou dvam 5b. (A ten film FOOD si choďte pozrieť, tam je ešte naturalistickejsie vidieť prácu texaských a chicagskych bitunkov) :) ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*AUTI* Dievčina Temple Grandin akoby Raymondovi Babbittovi z oka vypadla, len je trochu ukričanejšia, šialenejšia a úspešnejšia. Film z produkcie HBO o autistickej, avšak úspešnej žene, je výborný. Je to film, ktorý zaujme minimálne svojou témou, pretože autizmus nie je pre väčšinu z nás niečo, s čím sa denne stretávame. Navyše je natočený veľmi ľahko, je svižný a bez pomalých pasáží, nesústreďuje sa depresívnym spôsobom neustále len na samotné postihnutie a všetky problémy, ktorým hrdinka musí čeliť, ale najmä na jej optimistický prístup k životu, ktorý jej pomáha ísť za svojim cieľom. To, čo nakoniec dokáže a fakt, že dokáže fungovať v spoločnosti normálnych ľudí je dych berúci, pretože mnohým zdravým členom populácie sa to často nemusí podariť. Verdikt v 1 vete: O Rain Manovej mladšej sestre. 28.12.2010 ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Ve scéně blízko konce filmu Temple (Claire Danes) drží hlavu první krávy, která má být poražena, a zmiňuje to, že si díky ní uvědomila, jak drahocenný byl život, a díky ní se cítila blízko k Bohu. Tato scéna byla založena na události v její autobiografii „Thinking In Pictures“, kterou popisuje jako svou první zkušenost s intenzivním náboženským cítěním. (Nathaniell)
  • Scény, ve kterých se zdá, že se krávy topí nebo jsou jinak v nebezpečí, nebyly natočeny se živým dobytkem, ale místo toho s podrobnými modelovými kravami zvanými „stuffies“ nebo animatronickou krávou. (Nathaniell)
  • V původním návrhu scénáře byla romantická zápletka, ale sama Temple byla neústupně proti tomu, protože romantiku nikdy nezažila. (Nathaniell)

Reklama

Reklama