Reklama

Reklama

The Doors - When You're Strange

  • USA When You're Strange (více)
Trailer

Americký rockový dokumentární film s komentářem Johnnyho Deppa.
Proslulý nezávislý scenárista a režisér Tom DiCillo (nar. 1953) využil v dokumentu o slavné rockové skupině The Doors: When You're Strange pouze pečlivě nashromážděné filmové a fotografické archivní materiály. Vyhnul se tak vzpomínkám pamětníků a na pozadí politické a společenské situace na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vytvořil nepřikrášlený portrét skupiny The Doors a především jejího zpěváka Jima Morrisona (1944–1971). Ten se svým krátkým bouřlivým životem nejvíc zasloužil o rozporuplnou pověst skupiny. Sebestředný Morrison (který původně studoval film!) se stylizoval do role pohledného a vyzývavého mladíka, ovšem drogy, alkohol a řada excesů při vystoupeních i mimo ně ukončila předčasně jeho život a tím i kariéru The Doors. Jejich hudba však žije dodnes a je nedílnou součástí doby, jak dokazuje např. Coppolova Apokalypsa, využívající působivým způsobem jejich skladbu The End. Dokument nás seznamuje se stěžejními událostmi i koncertními vystoupeními skupiny a je doprovázen důkladným komentářem v podání Johnnyho Deppa. Vznik, tvorba i rozpad skupiny jsou rovněž zobrazeny ve známém snímku Olivera Stonea The Doors (1991), v němž úlohu Morrisona přesvědčivě ztvárnil Val Kilmer. 
(Česká televize)

(více)

Recenze (165)

Anderton 

všechny recenze uživatele

O The Doors som videl hraný film a poznal cca štyri najväčšie hity. Dokument ponúkne divákovi niečo iné, ako film hraný, ale za srdce ma viac chytil a do vnútra Jima zaviedol Oliver Stone. DiCillov film je trocha krátky, povedal by som, že viac pre tých, ktorí o skupine a spevákovi toho veľa nevedia. Čiže aj pre mňa a osobne mi to stačilo. Potešia samozrejme autentické zábery z koncertov a nahrávacieho štúdia, ale najhodnotnejšie na dokumente je režisérov zámer, aby sme si na Morrisona urobili názor sami. Inými slovami nám netvrdí, že ak niekto robí na pódiu oplzlosti, je to nejaký hlboký umelecký prejav a že možno je spevák iba mimo a mal by navštíviť psychiatra. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba, hezké původní záběry, příjemný doprovázející (i když stručný) hlas Johnnyho Deppa. Pro ty, co o kapele The Doors nevědí mnoho, je tento dokument tím pravým, protože prakticky shrnuje vše podstatné. Pro zaryté fanoušky se nejedná o povinnou záležitost, ale v rámci rekapitulace určitě tento snímek neurazí. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Téměř zbytečný dokument, který pouze omýlá ta nejznámější fakta a nejprofláklejší historky. A to ještě komentář Johnnyho Deppa patří k tomu lepšímu, co film nabízí. Pokud je vůbec možné na téma The Doors a jejich frontmana Jima Morrisona nudit, tak zrovna Tomu DiCillovi se to málem povedlo (50%). :( ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

The Doors by bez Jima neboli The Doors. A Jim by bez toho všetkého okolo nebol tým Jimom z The Doors. Každý správny fanúšik by toto mal vidieť, a asi aj videl. A nie jedenkrát. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektně zvládnutý dokument,o skvělé kapele a jejím geniálním frontmanovi,s podmanivým komentářem Johnyho Deppa.Dal bych cokoliv,abych mohl žít v době,kdy byla tahle kapela na vrcholu.Dnešní doba je zlá,krutá,umělá,vyvoněná,zkažená.Každý žije ve lži,nevkusu a omezenosti,jen aby nevyčníval z řady,měl ty správné přátele,kariéru atd.Z týhle doby je mi nazvracení.Proto poslouchám The Doors,proto píšu básně,proto píšu texty,proto strašně chlastám,mám plno vous,i když všichni řikaj ať se oholim,ať nepiju,ať píšu jiný texty....fuck off...this is my freedom.Moje svoboda kterou vyjadřuju nesouhlas s touhle dobou a zapíjím žal,že nemůžu žít v době Jima Morrisona,Jimyho Hendrixe nebo Janis Joplin.Proto jsem rád,že existují dokumenty a filmy jako je tento,při kterých můžu vždy zavzpomínat a zapomenout.Pane Diccilo,děkuji. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Frontman - The Doors - Jim Morrison, bol spevákom, ktorý si VKUSE KOLEDOVAL O SVOJ - život, HOLDOVAL - ALKOHOLU a DROGÁM, zomrel mladý, pričom jeho život by vydal na celistvý román. Nebudem ho len odcudzovať - úvodnými - kritickými, ale pravdivými slovami, bol i geniálny spevák, ktorý si sám spôsoboval problémy svojim správaním sa, asi bolo v móde, aby vtedy zomierali mladí a brilantní speváci - Jim Hendrix, Janis Joplin, či dnes - Amy Winehouse... Skrátka, sú to všetko ľudia, ktorí zomreli vlastným pričinením sa, a to pod 30. rokom života. Dokument zachytáva všetko, pozitívna reakcia - strieda negatívna. Výborný i pre obsah - najznámejších pesničiek, ktoré som koľkokrát zachytil vo filme, napr. asi najviac v Apakalypse. Nie som znalec ich hudby, ale hneď sa mi dostaví myšlienka, že som to už niekde - niekedy počul. Trochu tiež spadá kontroverzia, aký bol Jimbo - v reálnom živote, okrem toho, písal i zaujímavé básne. Brilantná - záležitosť. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Měli hezké fanynky. Domnívám se, že i dnes by na i jako na důchodce chodili hezké, na rozdíl od jiných kapel jako třeba na koncerty Paula McCarneyho. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

A zase ten Freud... Kde jinde se lze stát přes noc hvězdou, vystoupat vzhůru a padat dolů rychlostí volného pádu, být milován a nenáviděn během okamžiku, mít štěstí a smůlu životního významu, zažívat blaho a bahno slávy, než v Zemi neomezených možností! Jinde by byl Jim možná nicka a sestava Doors by patrně ani nespatřila světlo světa. Tak to má asi být, tak se tvoří dějiny, legendy, nesmrtelnost. Co na tom, že stojí na vratkých základech předem z(a)traceného osudu dalšího z frustrovaných malých chlapečků, co jen toužili po lásce a uznání. TEN jeden z mála dostal malinkou, krátkou, přesto úžasnou šanci... ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Dynamicky zpracovaná filmová koláž skládající se z dosud neuveřejněných záběrů, fotek, obalů desek, ukázek Morrisonovy poezie a to vše podbarvené podmanivým vypravěčským hlasem Johnnyho Deppa. Jako dokument výborné, lahůdka nejen pro fanoušky The Doors. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Od začiatku pútavé, v strede skoro až fascinujúce, ku koncu žiaľ opäť raz niekto neodolal nutkaniu interpretovať Jima Morrisona. Ten chlapík sa ale nedá jednoznačne uchopiť, on je ako báseň samotná. Koláž čriepkov bez komentára je najlepšou cestou do jeho duše. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Je třeba říci, že jakožto fanoušek skupiny, jejíž hudba pomohla mnoha lidem otevřít dveře vnímání, jsem se na tento dokument samozřejmě velice těšil a s výslednou koláží, jež byla vytvořena, jsem také velmi spokojen. Jde totiž o výborně poslepované známé i neznámé záběry, které ukazují oněch 54 měsíců života šíleného básníka a jeho tří druhů v různých souvislostech a vrhají na mnohé události lepší světlo, a to i přesto, že opravdu nových informací příliš mnoho nenabízí. Jejich zpracování je však dosti originální a citlivý střih společně s živými nahrávkami a vypravěčským hlasem v pozadí vytváří podmanivou atmosféru, která tak nádherně dokresluje nelehkost jedné bouřlivé doby. 90% ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Bohužel mi to přišlo příliš zkratkovité - přesto pro milovníky The Doors naprostá nutnost, už jen kvůli tomu množství autentického materiálu... 7/10 ()

Skrk 

všechny recenze uživatele

Nejnovější dokument o vynikající kapele The Doors, jenž obsahuje dost nezveřejněných scén (Nejlepší byly ty při koncertech, kde Morrison předváděl své "kousky", zatčení od policistů atd.) a informací, které asi jen tak nikde neseženete ... byl víc jak povedený. Líbilo se mi, jak se tvůrci dokumentu snažili ukázat psychedelii kapely. Prostě pro fanouška Doors je to povinností. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

V podstatě jde o dokumentárním stylem podané tytéž informace, které ukázal již Oliver Stone. Přesto jsou Doors takovým mýtem, že nemůžete dát zlé hodnocení. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Sprvoti mi to prišlo chaotické a málo informačné, potom som si uvedomil, že možno to bolo také čudácke ako on, má to svoj štýl, aj keď občas by som za strih a kameru nadnesene zabíjal. Zaujímavé dielo a aj život jedných bláznivých liberálov a hudobných experimentátorov, ktorých dementné závislosti dohnali k skorej smrti. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Těžko přicházet u Doorsů s něčím novím. Přesto Tom DiCillo přišel s velkou řadou archivního materiálu, podchytil ty nejpodstatnější fragmenty kariéry Doors a Morrisona jako osobnosti a sehnal Johnny Deppa, jehož komentář k téhle skupině sedí více než dobře. Za mě spokojené čtyři hvězdy, možná že ta čtvrtá je však kvůli Doorsům samotným... ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Doors jsou pro mě srdeční záležitost, -- nové záběry, komentář Johnyho Deppa, k tomu již známé starší materiály a to vše spojené do fungujícího celku -- to si nechám líbit. ()

Reklama

Reklama