Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

POMO 

všechny recenze uživatele

Má se ke Statečnému srdci jen o něco hůř než Trója ke Gladiátorovi. Hollywoodský biják, řemeslná špička, ale není tolik dělaný “od srdce” a s rizikem, jestli ho (při tak obrovském rozpočtu) přijmou masy diváků. Patriota masy nemohli nepřijmout, protože obsahuje absolútně všechny klišé válečných, hrdinských a romantických eposů, jaké si z historie kinematografie vybavíte. A míchá je v bohatém scénaří a s kvalitním hereckým obsazením. Akorát tedy Emmerich je přespřílišný kýčař - spousta kompozic je nerealisticky přearanžovaných a přebarvených (dokonce i do modra jenom kvůli Gibsonovym očím!), a patos servíruje v takové míře, až to filmu ubírá na vážnosti, kterou coby historická freska o skutečných událostech tolik potřebuje. Jako “disneyovka” pro deštivé nedělní odpoledne to ale ujde. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

keby bol film kratší o hodinu bola by to jasných 5*.Ale takto ostal len zbytočne rozvláčny epos o patriotizme zabalený v efektnom kabátiku.Jason Isaacs je vynikajúci a Gibson hrá to na čo sme zvyknutý takže v postate je super tiež.Ale Emmerich mal ostať radšej pri Science - fiction a nepliesť sa do vážnych témat 7/10 ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zase tak šíleně se, co se patriotismu týče, podle mého na pilu netlačilo. Spíše jsem to vnímal jako osobní pomstu Mela Gibsona - a ten když má ten šílený pohled v očích, je perfektní. V tomto směru se mi především líbila scéna, kdy společně s mladšími synky osvobodí Ledgera. Za povedenou považuji hudbu Johna Williamse (jako skoro vždy). Co mi na filmu vadí, je jeho délka, dvě hodiny by bohatě stačily. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Když vidím, jak moc lze ve reálném světě zmanipulovat obraz historie vzdálené pouhých 25 let, přestal jsem si u filmu dělat hlavu s vůbec nějakou historickou věrností. A mohl se nerušeně bavit. V případě Patriota, který je takovým Statečným srdcem 2, jsem totiž dostal velký klasicky vystavěný příběh s patřičně vytuněnou historickou akcí, výborným Gibsonem, velkými emocemi nejen v osobní rovině hlavní postavy. Další bod za to, že ani při repríze po 15 letech nenudil. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Emmerich vnesl a znovuobjevil spolu s jiným Němcem Wolfgangem Petersenem do americké kinematografie zejména v devadesátých letech minulého století divácké jistoty v akčním/dobrodružném žánru, který zdůrazňoval americký patriotismus. To, že nejameričtější filmy umí nejlépe cizinci, se tak prokázalo hned několikrát. A diváci na jejich vábení dokonale slyšeli. Tu a tam to ale byla křeč, Patriot nakonec zůstal někdy na půli cesty, ale zarputilý otec-farmář-řezník-hrdina je toho tu a tam ideálním příkladem. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Ve scéně z roku 1781, kdy francouzská a americká vojska dobývají Yorktown, je krátký záběr na francouzské námořníky na lodi, kteří jsou oblečeni do trikolórních uniforem s kokardami, které se začaly nosit až během francouzské revoluce po roce 1789. (M_J_Adler)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 113,3 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 215,3 mil. (NIRO)
  • Mel Gibson (Benjamin Martin) trval na tom, že jeho postava bude mít sedm dětí, namísto původních šesti. On sám jich totiž také v době natáčení měl sedm. (cariada)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama