Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

POMO 

všechny recenze uživatele

Má se ke Statečnému srdci jen o něco hůř než Trója ke Gladiátorovi. Hollywoodský biják, řemeslná špička, ale není tolik dělaný “od srdce” a s rizikem, jestli ho (při tak obrovském rozpočtu) přijmou masy diváků. Patriota masy nemohli nepřijmout, protože obsahuje absolútně všechny klišé válečných, hrdinských a romantických eposů, jaké si z historie kinematografie vybavíte. A míchá je v bohatém scénaří a s kvalitním hereckým obsazením. Akorát tedy Emmerich je přespřílišný kýčař - spousta kompozic je nerealisticky přearanžovaných a přebarvených (dokonce i do modra jenom kvůli Gibsonovym očím!), a patos servíruje v takové míře, až to filmu ubírá na vážnosti, kterou coby historická freska o skutečných událostech tolik potřebuje. Jako “disneyovka” pro deštivé nedělní odpoledne to ale ujde. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Emmerich vnesl a znovuobjevil spolu s jiným Němcem Wolfgangem Petersenem do americké kinematografie zejména v devadesátých letech minulého století divácké jistoty v akčním/dobrodružném žánru, který zdůrazňoval americký patriotismus. To, že nejameričtější filmy umí nejlépe cizinci, se tak prokázalo hned několikrát. A diváci na jejich vábení dokonale slyšeli. Tu a tam to ale byla křeč, Patriot nakonec zůstal někdy na půli cesty, ale zarputilý otec-farmář-řezník-hrdina je toho tu a tam ideálním příkladem. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Kdyby laciné vlastenčení kvetlo, Patriot by připomínal růžovou zahradu. Přesto se na to s vypnutým mozkem a sedativy utlumenou láskou k dějinám dá dívat, celkem to nenudí a s výjimkou hlavního hrdiny ani herecké výkony nebudí útrpnost. A Jason Isaac je spolu s Alanem Rickmanem nepochybně jedním z nejlepších představitelů postav na stinné straně barikády. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si dal dalěí filmík z americké války o nezávislost. Sice jsem to viděl už dříve, ale koukám, že jsem to nijak nehodnotil. Teď s odstupem času a se zálibou v osmnáctém století je to tak možná lépe. Mel to ve většině svých filmů vždycky nějak schytá a spíše než ty jeho útrpné obličeje mám raději ty, kde mu z očí kouká čiré šílenství. V tomhle filmu se nám dostane obojího když je filetován šavlí britského dragouna. A když je už od těch zářezů pořádně naštvaný vytahuje tomahawk a jde s ním po britském dragounovi jako starej Gojko Mitič. Koloniální mundůr mu slušel skoro víc než skotská sukně ! :-). Celý film mně bavil a nevadila mi ta stopáž. Více než ten patriotismus, který je zde hojně vyčítán (což je jaksi samo o sobě nesmysl, když téma filmu je boj o nezávislost...) mi vadila ta rasová uvědomnělost. Teď mně zase někdo nazve rasistou, ale Amerika konce osmnáctého století byla Amerika plná otroků. Vlastnili je jak kolonisté, tak místní farmáři jimž můžeme říkat předchůdci Američanů .-). Teprve až v roce 1807 se zrušilo otroctví v Anglii a 1836 v Americe. V době v níž se snímek odehrává, tedy před nějakými 50 - 60 lety oficálního zřeušení otroctví, se tedy v řadách domobrany jasi v rámci odboje proti kolonistům sešla ve filmu velká míra liberálně smýšlejících farmářů :-) !!! A tolerantní byli i Afroameričané k bílým. Prostě v jednotě je zřejmě síla. Co se týče toho patriotismu, mohlo se pravda trochu ubrat těch záběrů na všeliké ty vlajky s pruhy a různým počtem hvězd vlající za zvuků fanfár Johna Williamse. Jinak mi tam toho moc nevadilo a sama hudba byla ve filmu tradičně super jak jsme u Williamse zvyklí. Parádní byl Jason Isaac v roli brutálního Col. Williama Tavingtona. Tohle byl zkrátka pěkný historický film o tom jak Británie začala přicházet o své kolonie v Americe. A kdo by si ale myslel, po kapitulaci u Yorktownu to s anglickým generálem Lordem Charlesem Cornwallisem špatně dopadlo, ten se mýlí. Po návratu do Anglie jej poslali na druhý konec světa a udělali z něj guvernéra v Indii. Dávám za 4 olověné vojáčky. * * * * ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Emmerichova Patriota jsem viděl úplně poprvé v životě. Nečekal jsem to, ale je to velká pecka ze staré školy. Vidět tady mladého Heatha Ledgera a další herce byla velká radost. Krásná malebná kamera a nádherná hudba Johna Williamse. Emmerich tentokrát vypráví pozvolna a nechává jednotlivé scény perfektně doznít. Vlastně úplně nerozumím, proč je Patriot poněkud nedoceněný. Přitom má všechno, co by kvalitní hollywoodská podívaná měla mít. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Po explozi nákladní lodi vidíme (nebo spíše slyšíme), jak Tavington (Jason Isaacs) rozbíjí svou sklenku. Ve skutečnosti vidíme pouze, jak Tavington sklenku pokládá na stůl. Zvuk praskajícího skla byl přidán pro komický efekt. (liquido26)
  • Heath Ledger (Gabriel Martin) z castingu zahanbeně odešel, jelikož se mu to vůbec nepovedlo. Manažer castingu, který ale věděl, že má talent a že ženy tohoto Australana milují, si Ledgera zavolal na druhé čtení, na základě kterého roli nakonec získal. (Pavlínka9)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama