Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Netradiční životopisný film o ruské básnířce Anně Barkovové (1901–1976). Sovětské Rusko, rok 1921 - mladičká Anna má před sebou hvězdnou kariéru, právě jí vychází první sbírka, prý bude největší ruskou básnířkou, která zastíní samotného Puškina. O pár let později už se ale tísní v nákladním vagónu, který směřuje do neobydlených stepí Kazachstánu. Nebude to její jediná cesta ani její jediný lágr. Básnířka Anna Alexandrovna Barkovová strávila v táborech sovětského Gulagu a ve vyhnanství 22 let svého života. Název filmu 8 hlav šílenství odkazuje ke stejnojmenné novele Anny Barkovové, ale i k osmi hlavám - kapitolám, do nichž je snímek rozčleněn. Kapitoly mají každá svůj odlišný styl, a každá přenáší diváka do jiného období života básnířky. Jako celek pak skládají strhující příběh výjimečně nadané umělkyně unášené dějinnými událostmi 20. století v Sovětském svazu. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Interiéry se (vedle ateliérů ČT) natáčely i v Kaiserštejnském paláci, v Petschkově paláci a v Invalidovně (Praha-Karlín). (jungewolf)
  • Historické vagóny poskytlo Muzeum ČD v Lužné u Rakovníka. Natáčení probíhalo také v Památníku Vojna v Lešeticích, v Muzeu koncentračního tábora (komunistického) Rabštejn-Janská, u přehrady Bedřichov. Podílely se na něm: metodistická farnost v Litoměřicích, obec Janská a města Terezín a Podbořany. (jungewolf)
  • Jednoho z mužů v redakci novin (po 34. minutě) ztvárnil spisovatel Jáchym Topol. Ten později zároveň pokřtil CD se soundtrackem k filmu. (WernerDMZ)
  • Film se točil už od roku 2013, dokončen byla však až v roce 2017. (Lukrecie)
  • Ve spolupráci s portálem Moderní-Dějiny.cz vznikl k filmu výukový materiál (metodické listy) pro střední školy. (Zdroj: MARFAFILM)
  • Společnost MARFAFILM (hlavní producent) oficiálně vznikla kvůli dokončení filmu 8 hlav šílenství. Figuruje však již u debutu M. Novákové - filmu Marta (2006) - rovněž film dofinancovala a dokončila. (Zdroj: MARFAFILM)
  • Dokončovací práce na filmu se prodražily natolik, že se tvůrci rozhodli pro finanční pomoc oslovit fanoušky prostřednictvím komunitního financování, kdy na české crowdfundingové platformě vybrali částku 428 416 korun. (Tom_Lachtan)
  • Natáčení začalo v listopadu 2012. Probíhalo pak ve Skanzenu Řepora v Praze, v Rabštejně, v Lužné u Rakovníka, v Příbrami, u Kaštic a v Krušných horách, konkrétně v lesech okolo Jáchymova. (SeanBean)
  • Režisérka Marta Nováková hledala pro hlavní představitelku výraznou osobnost spíše než v hereckých kruzích mezi ruskými hudebnicemi, výtvarnicemi či tanečnicemi. S Anetou Langerovou se původně setkala kvůli tomu, aby do filmu nazpívala „lágrovou odrhovačku“ v ruském jazyce. (Olík)
  • Scenáristka a režisérka snímku Marta Nováková při sběru materiálu podnikla několik expedic po stopách stalinských lágrů na Sibiři a studovala básně, novely, deníky a dopisy Anny Barkové. (Olík)
  • Představitelka hlavní role Aneta Langerová o své postavě prohlásila: „Zaujal mě její bohatý vnitřní svět, díky kterému přežila všechny hrůzy té doby.“ (Olík)
  • Pro producentskou společnost 8Heads Productions jde o první hraný celovečerní film. (Olík)

Reklama

Reklama