Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Recenze (883)

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Film se pohupuje na pomezí fantasy a hororu. Tím že kromě mumie se ještě objevila postava Jekyll/Hyde mi začal film silně připomínat všechny filmy, kde se objevují mumie nebo Jekyll/Hyde: Hotel Transylvánie a Van Helsing. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Zařekl jsem se, že si to nebudu spojovat s Mumiemi s Brandonem Fraserem a toho jsem se držel. I když mi tvůrci trochu házeli klacky pod nohy, když Jenny použila tu knihu, ta byla jasná. A film? Paráda! Nejprve to začalo jako solidní a hodně vtipná akční jízda, ale to brzy přešlo v soft hororovou část. T. Cruise standardně jede svoje a je prostě dobrej. Tady mu dopomáhá nádherná A. Wallis a sic krajně mimo dějovku Dr. Jekyll, v podobě R. Crowea (nevím, proč by měl být Jekyll-Hyde), ale byl... Efekty špičkové a mumie vynikající a musím říct, že S. Boutella ve své roli nádherná. Celé fantasy mi sedlo dost, líbilo a do posledních minut bavilo. I bych se těšil na pokračování ! ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Raději zůstanu u komediálně laděné celoegyptské Mumie s Fraserem, tohle je opravdu už moc přeplácané vším možným, včetně přítomnosti Jekyll/Hyde. Tvůrci si nechali otevřený konec ale když viděli ten úspěch, tak to naštěstí už asi zůstane navždy nedokončené. Tom Cruise málokdy šlápne do hovna, ale tady to byl přímo kravinec. ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

No tak tedy dobrá, holt budeme koukat na Čárlího Babita-Hobita, jak ve vojenském ohozu sekunduje rádobydrsné archeoagentce a hádá se s ní, jak dlouhý pobyt v Řecku jí dopřál, když spolu naposled stavěli obelisk a objevovali tajná zákoutí její hrobky. Navštívíme i pár zajímavých a vcelku rychle se střídajících lokací a dokonce zažijeme pád v letadle, které záhadně odolává gravitaci a visí tak nějak pár minut v jedné výšce, aby dopřálo hrdinům pobrat v tom chaosu padák a ujistit se pěkně po emericku, že to dobře dopadne (no pun intended, aneb pro případné rýpavé neanglofily "bez zamýšlené slovní hříčky"). Tím ale veskrze končí zajímavý počátek a dále už sledujeme žonglování s chaotickými záběry ve tmě (kameraman a střihač by zasloužili pohřbít zaživa), s nijak zvlášť zajímavým dějem, s exhumovanou hajzlpapírovou omotávkou, která své oběti mění na lacině vypadající zombíky, jež by dokázal vmžiku vyrenderovat student prvního semestru na grafárně a dokonce dojde i na nejslavnějšího schízaře, pana Jerk-it-and-Hide. Chyběl už jen canis Baskervillus, baron Práshil, Kvasimodo a (J)Erkyl Poaró. Tento výsledný splácanec je sice sem tam i koukatelný pro svoji akčnost a již zmíněné lokace, to mu nelze upřít, ale jako celek má spíš tendence nudit a rázem sklouzává mezi mnohé podobné do společného sarkofágu, který zavřete, zakopete a za pár dní ani nebudete vědět, kde se nachází. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Mám rád staroveký Egypt, múmie, dlhodobo Russella, krátkodobo Jaka, v poslednej dobe aj Toma, nanovo Annabelle, ale tento film vôbec. Prekážalo mi, že tam nebol skoro žiadny Egypt, a že Russell dostal nejaké zvláštne pokyny ako stvárniť dr. Jekylla. Jakovi s Tomom to šlo a bolo to naozaj vtipné. Celkovo to bolo však tak nejak pomiešané, že neviem poriadne, kde to malo hlavu, a kde pätu. A v podstate sa aj tak vypustilo všetko zlo sveta a nič sa nestalo?! ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Slátanina postrádající smysl odehrávající se v nefungujícím světě s nesympatickými postavami, kterým přejete smrt, kterou si koneckonců hlavně hlavní hrdina zaslouží. Dějově je to zmatené, nehodné originálu a poslední půl hodina je vyloženě k smíchu. Jako nastartování propojeného vesmíru monster opravdu velmi chabé, překvapivě ničím neoslnil ani Cruise, u kterého jsem očekával, že si kvalitu filmu pohlídá. ()

Ant_Antony 

všechny recenze uživatele

Tak tudy ne Universale!!! Dal jsem tomu druhou šanci a až do honičky se sanitkou jsem si říkal, že jsem byl napoprvé možná až moc přísný... Ale tady se fakt nepovedlo skoro nic, kromě easter egg v podobě knihy mrtvých (což je 0,5 vteřiny stopáže filmu) Hvězda za Annabelle... ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Nebudu brblat, dívalo se na to dobře a užil jsem si to. Blbosti jsem nějak extra neřešil. Akorát teda ona jakási archeoložka, co tam dělala Cruisovi podržtašku mi tam přišla úplně zbytečná, ale budiž, je to Svatédřevo, co se dá čekat. Pro mě bude vždy nej Mumie ta Fraserova. Ale tohle byl fajn popcorn a na pokračování se podívám s radostí. ()

Magika82 

všechny recenze uživatele

Shrnutí v bodech zásadní otázky: Proč, Pane Bože?!... 1) Co se dlouhostopážních filmů a velkofilmů týče posledních let, je většina nich zařaditelná do skupiny "B". 2) Každý potenciál učinit z tématu Mumie výborný horor, dehonestován na úroveň komediálního hororu? 3) Nejsou k historickým snímkům, byť i hororovým, přizváni odborníci z řad historiků/ archeologů/ egyptologů? 4) Jest z diváka činěn nevzdělaný/neznalý blboun? ... A nyní k hodnocení snímku samotného: Princezna Ahmanet (v době Nové říše, vlády z Vesetu, pod zemským bohem Amonem, mělo jít o jméno Amonet - Amonem milována), se spojí z pocitů osobní zrady a křivdy s bohem smrti Sutechem/Sethem. A ten měl se smrtí společného asi toliko, co koza s fúzí jader. Sutech byl bohem pouště, pouštní bouře, temnoty a chaosu. Egypt de facto neměl pevně stanovené božstvo smrti. Nejblíže smrti lze považ pouze boha Anupa, který však byl průvodcem duší mezi životy (přes síň vah), a strážce brány mezi světem duchovním a fyzickým... Znamení na těle "Ahmanet", měla být tvořena hieroglyfy, a nikoliv klínovým písmem Sumerů... Havrani a Egypt? Další omyl. O Rtuti je už škoda mluvit... Děj samotný haproval více, než rozpočet ČR. O doražení snímku se postarala fantasy postava Dr. Jekkyla/Mr. Hyda... Proč tedy snímek zcela nevhazuji do Odpadu? 20% dávám za výkon herečky Sofie Boutelly. ()

mosnak 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise byl zárukou určité kvality, ale tohle bylo opravdu hooodně slabé. Nehledě na to, že slečna mumie vypadala docela dobře, takže nechápu s čím měl Tomík problém :-D že by věk: :-D dávám pouze 35% ()

peto580 odpad!

všechny recenze uživatele

utekaju az uch dostanu ked sa zrazu neco stane, planu az kym ich nedostane ked sa zrazu neco stane.... a takychto situacii je asi milion len v niektorych sa to stane, A Tom je nazive, lebo Mumia. A o tom je asi cely film. Nic viac nic menej. Zmysel? 0,0000001. Vdaka bohu ze sa ten ,,dark universe" nekona. Uz len pockat kym dojde aj na superhrdinov. ()

Sygauras 

všechny recenze uživatele

Kdyby v tom nehrály Tom Cruise, Russell Crowe a Sofia Boutella, nikdo by na to nešel. Je to nudný, táhlý a prázdný film z pár zajímavými efekty. Nic víc. Zoufalá snaha studia vyzkoušet neuvěřitelný úspěch Marvelu. Nebude to fungovat. Moc se snaží uspět a chtějí uspět rychle. To prostě nemůžou dokázat. Film se nehodí do kina, protože vypadá spíše jako "lepší" verze Flynna Carsena. Vedlejší postava v podobě toho mrtvého kamaráda tomu chtěla dát humornou stránku ale dopadlo to přesně naopak. Bylo to trapné a hrozné. Závěr tomu nasadil pomyslnou korunu, kdž víme hovno co je vlastně Nick zač. Hajzl ? Dobrák ? ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha způsobů jak dostat zašlou slávu faraónů a strašidelných můmií mezi mladé lidi. Použijte obrovský rozpočet, použijte vysoustruženého Tomíka, mdlého a tlustého Russella a exotickou čičinu Sofii Boutellu. Vznikne pohádka, která si bohužel hraje na něco, co nemá. 50% ()

tragicus 

všechny recenze uživatele

Akčně-komediální horor, který poněkud selhává v akční rovině, naproti tomu hororové prvky to vyvažují velmi úspěšně. Cruise a blondýna fajn, side-kick alias přicmrndávač lehce generický, ale nahrává také poměrně slušně. Škoda mírně zadýchaného konce, jinak úvod do universa zdařilý. ()

Martinius 

všechny recenze uživatele

sklamanie. na "remake" mumie som sa naozaj tesil, kedze trailery s uchvatnou sofiou boutellou posobili lakavo. napokon, sofia boutella ako sexy mumifikovana princenzna je to jedine, co v tomto filme funguje. zvysok je uplne o nicom. tom cruise i russell crowe su hereckym sliapnutim do hovna. chemia s nervnou blondinkou jenny je nulova a motivacia na jej uprednostnenie nepochopitelna. pokus vniest do radoby hororu prvky humoru ci fantasy hranicia az so zahanbujucou trapnostou. dokonca aj digitalne efekty su miestami odflaknute - najviac to vidno snad na tvari mumie samotnej. spomenuta sofia boutella vo forme originalneho nametu mumifikovanej femme fatale je to jedine, co tento film deli od odpadu. ()

Bezda202 

všechny recenze uživatele

První půlka byla naprosto parádní, kdyby to takhle bylo až do konce bylo by to za 4*. Bohužel půle druhá s příchodem fat gladiátora byla tak za 1* a těžce jsem jí protrpěl. Velká škoda. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama