Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (883)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Daleko větší problém než v režisérovi vidím hlavně v budování celého Dark Universe. Snímky by mohly být určitě zajímavé, kdybychom ovšem na místo poctivého hororu nedostali dobrodružnou akčňárnu. Rozumějte mi, většina z nás by opravdu spíše ocenila ani ne tak hororovou atmosféru jako spíše poctivý horor u kterého člověk prožije nejednu krušnou chvilku. Takhle vlastně sledujeme něco co se snaží tvářit jako další Marvelovka, kdy je svět opět v ohrožení a aby se to celé nezvrtlo máme zde super tajnou organizaci, která na to všechno dohlíží. Před scénáristy tleskám, jak je onen nápad hrozně moc "originální". Za vše hovoří přístupnost od 12 let, tohle si zkrátka naše bájná monstra nezaslouží, aby se na nich přiživovaly fabriky a vyráběly neškodné dobrodružné jednohubky, které povedou dějově odnikud nikam. A navazovat na ně bude tak snadné v dalších pokračováních, protože konec příběhů nebude existovat. Herecká sestava obsahuje v Mumii všehovšudy 5 kousků. O zbytku není potřeba prakticky hovořit, protože ve filmu více postav snad nepromluví. Takže zde máme kolegu, krásnou buchtu, tajemného a zcela zbytečného Russella, zajímavou ale nevyužitou Sofii a v poslední řadě hvězdu první zářivosti a svítivosti samotného Tomina Kruše. Mumie je po stejně zoufalém a zbytečném Drákulovi jen další v zástupu filmů, na které si 14 dní po premiéře nikdo nevzpomene. Průměr všude kam se podíváš a ani ten hoch z kaskadérské rodiny na tom nic změnit nedokáže. 40% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nového pokusu o Dark Universe je fakt škoda. Vždycky je fajn, když klasika získá nový kabátek a i nejmladší generace si tak může oblíbit nové zpracování a zároveň objevit originál. Ale tady to celé zkončilo předčasně. Žánrově je to nevyvážený guláš a celé to působí hrozně sebejistě, žádná varianta nepřipouští, že by Mumie měla být solitérní film. Ale bohužel je a zpětně tak zůstává pachuť z nenaplněného fragmentu. Navíc Tom Cruise už není takový rošťák, jakým by rád zřejmě zůstal až do smrti. A nijak zvlášť neoslnila ani Annabelle Wallis, královna historických seriálů (Tudorovci, Gangy z Birminghamu nebo Pan Am). Sofia Boutella a Russell Crowe jsou o něco lepší, ale nestačí to. Doufala jsem, že klasické duo Kurtzman & Orci je už natolik otrkané, aby to byla bomba, ale Herkules nebo Zorro se jim povedli víc. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Docela zábavná jízda a když říkám jízda, tak se vším všudy. Parádní archeologický začátek, pak super akce na palubě Herculesu C130 a nakonec se děj přesune do Londýna. Tam nejenže Ahmanet udělá z pár živých nemrtvé, ale ke svým potřebám oživí i armádu Templářů. Ti to měli s církví svatou ke konci dost nahnuté a tak co by nepovstali do služeb princezny z Egypta.... Tom Cruise mně mile překvapil, protože velmi dobře zvládá i komediální role a tady jsem se párkrát fakt zasmál nahlas. Jedna z nejlepších hlášek byla na palubě ambulance uhánějící lesem obsypané nemrtvými ,,Jauvajs kopeš do mí hlavy ! '' Už v Magnólii jsem si všiml, že ho škatulkuje jen neznalec a tady se to potvrdilo. Už jen jeho účastí. AnnabellE Wallis mu zdatně sekunduje a potěšil i Russel Crowe i když v těch místech už do té doby celkem zajímavý příběh začínal nabírat lehce pohádkové kontury. Obludáriu bylo ale zajímavé, vzpomněl jsem si na svá archeologická léta kdy jsme s kolegou museli cosi řešit u nás v Národním muzeu na Antropologii. Tam jsem se potkal s pro mne (k mojí ostudě) tehdy neznámým Dr. Vlčkem, ale hlavně jsem byl zavlečen do obludária tam. A to nebylo o nic jinačí než měl Dr. J. H. Místnost plná akvárií a skleněných vytrín s vystavenými exempláři lebek a koster se všelikými zraněními a defekty až z toho jenomu nebylo dobře. Ne kvůli pohledu na to všechno vystavené. Člověk vycvičený na arch. výzkumech se pak na lidské kosti nedívá s odporem, ale proto že v nich stále vidí lidi co museli šíleně trpět. Závěr už byl takový pohádkový a skončil tak, že docela nabízel natočení ještě jednoho dílu. Jako zábava na odpoledne ideální. Dávám za kuličky rtuti. * * * ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Viděli jste poslední snímek od Shyamalana - Rozpolcený? Tak takovým dojmem na mě působil tento snímek. Takže pokud smícháte dohromady původní dobrodružnou Mumii s nějakou Marvelovkou plus přidáte špetku nějakého filmu se zombie, nejlépe nějakého, kde vám přijdou spíše k smíchu a na závěr přidejte nějaký horor s brunetkou která z vás chce vysát život, tak vznikne tento paskvil, nad kterým mi rozum stál a pokud nepočítám snad jedinou opravdu povedenou (našteští i celkem dlouhou) scénu z letadla, tak na tento film chci zapomenout. O to více, protože jsem se těšil na své oblíbené herce Toma a Russella, kteří pro mě dodnes znamenali jistotu kvalitního filmu (neviděl jsem samozřejmě všechny). Ale že to zrovna přijde v Mumii jsem nečekal a jejich film hodnotím poprvé ** (nepočítám u Toma Austin Powers kde se jen mihl). Herecky u mě obstál pouze Tom, ostatní mi přišli jako kdyby hráli poprvé. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zcela nehodné „starpower“ Toma Cruise. ___ No jo, o dobré originální scenáristy je v áčkové hollywoodské produkci nouze, nebo o ně není zájem a tak se recykluje a oživuje do zblbnutí a vytváří se nová filmová universa. Své má Marvel, své má DC Comics a počínaje tímhle filmem i Universal, s prudce originálním názvem „Dark Universe“, které se snaží oživit ikonická monstra z hororové série z 30. a 40. let minulého století. Jenže jako prvního běžce vyslali líného lempla, který by závod na sto metrů prohrál i se želvou. Tohle je veskrze rutinní, uzívaná, až béčková stominutovka. Dobře, dejme tomu že prvních cca 40 minut jde ve stopách nějakého průměrného dobrodružného kousku s hlavním hrdinou a sličnou vědkyní po boku, kdy se sympaticky střídají lokace a Cruise hláškuje jak o život a vrcholí to výbornou letadlovou scénou ve stavu beztíže. Jenže příchodem Dr. Jekylla (a Mr. Hydea – pro ty méně bystré) ze z filmu stává regulérní hovadina, která vrší jedno béčkové klišé za druhým a scéna neopustí doktorovu pracovnu a nudné kulisy londýnských katakomb, všechno utopeno ve tmě, aby se snadněji renderovaly CGI triky. Na konci nejsou dveře, ale rovnou vrata od stodoly otevřené pro další pokračování a já už u toho určitě nebudu. ___ Vždycky jsem měl Cruise za 100% profíka, který pečlivě vybírá role, ale tady šlápl do pořádného hovna. Přitom on je jediným pozitivem celého filmu, hraje s takovým nasazením, že si říkáte „taky bych chtěl mít v 55-ti tolik elánu jako on“. Ale tím pozitiva končí a zámořské recenze tentokrát skutečně nelhaly. Tohle je opravdu jeden z nejhorších filmů, na kterém nechal Cruise svůj podpis. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (25)

  • Mumie měla být prvním snímkem z propojeného filmového vesmíru Dark Universe od studia Universal, ve kterém by se představila nejslavnější hororová monstra. Následovat měly remaky filmů Bride of Frankenstein (1935), Invisible Man (1933) a Frankenstein (1931). Studio dokonce před premiérou Mumie zveřejnilo společné foto všech potvrzených herců pro tento vesmír (Tom Cruise, Russel Crowe, Sofia Boutella – Mumie, Javier Bardem – Frankensteinovo monstrum, Johnny Depp – Neviditelný muž). Avšak díky nedostačujícím tržbám studio od tohoto plánu upustilo. (CrypzzXD)
  • Film predstavuje Russella Crowea čoby Dr. Jekylla. Ten mal v pláne dostať samostatný film v UMU (Universal Monster Universe). (mivr)
  • Tom Cruise (Nick Morton) prý striktně trval na tom, aby jeho postava měla na plátně více času než Mumie. Přičemž v původním scénáři měla Mumie stejně prostoru jako Nick. To Cruisovi moc nevonělo, a tak se Mumie na úkor Cruise stáhla. (Duoscop)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama