Reklama

Reklama

Nejnebezpečnější bývá pravda. Kanadsko-německé drama z neklidného Balkánu... Prvotina kanadské režisérky ukrajinského původu Larysy Kondracké, nazvaná Informátorka (2010), vzbudila po svém uvedení značnou pozornost a mj. získala šest nominací na domácí výroční cenu Genie (nejlepší film, scénář, režie, hudba a ženské herecké výkony v hlavní a vedlejší roli – Rachel Weiszová a Roxana Conduracheová). Její kvality byly oceněny i na několika menších festivalech (Brusel, Palm Springs, Seattle). Tvůrkyně se inspirovala skutečným příběhem nebraské policistky Kathryn Bolkovacové, která se na začátku devadesátých let přihlásila do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tento krutý příběh tehdejší balkánské reality líčí utrpení několika, často nezletilých dívek, jež jsou prodávány do sexuálního otroctví. Kathryn začne rozplétat osud jedné z nich, což ji dovede až k organizátorům nelegálního obchodu. Když na situaci upozorní, dostává se do problémů. S výnosným byznysem totiž souvisí činnost dalších členů mírových sborů a zejména jejich zaměstnavatele, tajemné americké privátní bezpečnostní firmy, jež všechno kryje. Režisérka rozehrává působivou atmosféru všudypřítomného mužského šovinismu a skrytých hrozeb (Kathryn je i pro řadu svých kolegů pouhým sexuálním objektem). Přesvědčivost snímku ještě znásobují herecké výkony, zejména Angličanky Rachel Weiszové v hlavní roli a potom debutující rumunské herečky Roxany Conduracheové v úloze jedné z obětí. Vedlejší postavu jednoho z Kathryniných velitelů Nicka Kaufmana ztělesnil tehdy ještě nepříliš známý Benedict Cumberbatch. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (191)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok podľa skutočnosti o skutočnosti, ktorá je dokonalým obrazom spoločnosti, kde morálne zásady či empatiu v dobrom úmysle, nahrádza mamonárstvo jednotlivcov, ktorí sa nezastavia pred ničím, len aby dosiahli “vlastných cieľov”, pričom ľudská stránka nedostáva žiadny priestor. Dobrý film, fakt dobrý, až mi miestami ostalo úzko .. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co je lepší, než zneužít pravomoce? Zneužít pravomoce a být vyňat z působnosti právních předpisů.. Ač se to nemusí zdát, forma tiší reálnou krutost a obsah zjednodušuje byrokratickou stránku věci, ale co je to platné, když to kvůli tvůrčím limitům a doslovnosti zbytečně kulhá za silným námětem. Weisz tím ovšem kráčí chůzí hrdou a vzpřímenou.. Samozřejmě nelze zobecňovat, ale bezzubost a často už i škodlivost celé OSN se začíná stávat pověstnou. Stačí se třeba nyní podívat na ruského zástupce v Radě bezpečnosti Něbenzju, který za každou lež, kterou bez uzardění pronesl, ztratil jeden vlas.. ()

Reklama

lola3121 

všechny recenze uživatele

Člověk až žasne, co se může přihodit pod hlavičkou tak renomované organizace, jako je OSN... k mému překvapení je hlavní hrdinka skutečně žijící osoba, dokonce pod stejným jménem, a tento příběh se opravdu stal, což je celkem síla. Dalším překvapením pro mě bylo zjištění, že onu distingovanou starou dámu znám coby tajemnou krasavici ze Zvětšeniny, ovšem o pětačtyřicet let mladší... ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla jméno režisérky, napadlo mě, že to byl snad střet zájmů. Holka promiň, narodila ses v Kanadě, ale předpokládám, že tvoji rodiče nikoli. Také si myslím, že jste s tátou možná prodali ségru, páč nějakou zkušenost mít musíš, když tě tohle napadlo. Ježiš, já zapomněla, je to podle pravdivé události. No, pro feministky každopádně výborné instruktážní video. Tak jo, trochu jsem se rozvášnila. Problém je ten, že hodnotit tu svinstvo, které je ve filmu obřadně předáno divákovi, stejně jako charakter OSN, se mi moc nechce. Protože mě nějak víc pálí třeba genocida nebo něco trochu multikulti. Tady je právě s podivem, že dívky, se kterými je obchodováno, jsou když ne z jedné země, tak aspoň bloku. V žádném případě nesnižuji tragédii a hrůzu, která se tam děla (obávám se, že pořád děje). No, takže je jasné, že mě to nedojalo. U konspiračních teorií taky bývám opatrnější. Pravdou ale je, že se pro samotný námět opomenulo, že tomu chybí šťáva (jako kriminálce), že tomu chybí překvapení (jako thrilleru), že tomu chybí lepší závěr (jako dramatu) a hlavně se obávám, že tomu chybí lepší režisérka. PS: ano, i já jsem žena, a ano, i mě pálí tenhle druh podnikání. Nicméně, taky jsem byla v téhle chvíli ještě divák. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Those girls are whores of war.It happens. Už víme, že svět je místo plné všelijakého svinstva, ale Whistleblower poukazuje na to, že vědění nestačí a učinit spravedlnosti za dost může být někdy nejen těžké, ale i nemožné..Výborný a strhující film, u kterého jsem se nenudila ani minutu. (Ne)uvěřitelný příběh, nemám slov..A Rachel Weisz byla úžasná,přestože ji jinak moc nemusím. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Whistleblower je označenie pre človeka, ktorý vynesie na verejnosť alebo vnútorným orgánom nekalé alebo nelegálne aktivity a praktiky, ktoré sa dejú v danej firme alebo organizácii. Pojem pochádza z funkcie športového rozhodcu, ktorý odpískava faul alebo nedovolený zákrok. (muti)
  • Film byl natáčen převážně v Rumunsku, několik klíčových scén pak v Torontu. (Florentyna)
  • Skutočná Kathryn Bolkovac, ktorá bola priamou účastníčkou udalostí zobrazených vo filme, predala práva k príbehu režisérke Laryse Kondracki za symbolických 100 amerických dolárov. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama