Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný historický velkofilm o americkém generálovi Pattonovi. Osobně mi připadá poutavější druhá část o dalších osudech George S. Pattona mladšího. Škoda, že film v televizi nevysílali dohromady. Co mě jinak zklamalo, že se tvůrci filmu omezili na jedinou větu o osvobozování Československa, ale na druhou stranu pokud by chtěli film pojmout věrohodně, museli by filmovat např. v Plzni, což jim v roce 1970 jistě nebylo umožněno. A dále mohla být zobrazena Pattonova smrt, která nastala v roce 1945, ale ta zase do hrdinského filmu příliš nezapadala. 90%. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Perfektní pocta staromileckému vojáku do morku kostí. Scott to zahrál výborně i když bych bral za Pattona herce s kulatějším obličejem, chvíli mi trvalo, než jsem si na něj zvykl. Výborně natočené, výborně zvládnuté. A že ve filmu tak úplně nesedí technika je zrovna v tomhle filmu naprosto irelevantní (ad. komentář od flanker.27). Stopáž 170 minut? Toho si ani nevšimnete. ()

Reklama

Terminus 

všechny recenze uživatele

Opravdu máte čas na čtení Bible? - Jasně, každej zatracenej den! Tohle je jeden z multi-Oscarových filmů, které neprošly zkouškou času se ctí, ale zároveň si nezaslouží úplné zapomnění. Na základě faktografické literatury napsali Francis Ford Coppola a Edmund H. North kompaktní, ale poněkud teatrální portrét slavného generála, mimo jiné osvoboditele Plzně. Některé bojové scény působí nesmyslně (nikoliv realisticky chaoticky), Pattonovy sugestivní proklamace občas příliš strojeně a inscenovaně. Celkový portrét je však hodnověrný a to mimo jiné díky Pattonově vědomí toho, že pozemské sláva je sice pomíjivá, ale to není důvodem, proč si ji nedopřát a neužít. K dobovému přijetí snímku mohl přispět i kontext stále probíhající války ve Vietnamu. vp 19.5.2005 ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Epochálně mapující kariéra muže, který byl důležitou postavou druhé světové války. Tvrdý, nekompromisní, až místy nesympatická postava působí generál Patton, který je Scottem ztvárněn naprosto dokonale. Dobová výprava veškerými krajinami během filmu vypadá úžasně a nikdy jsem neviděl lepší tankové bitvy. Od začátku do konce se jedná o působivé zpracování.......9/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Životní výkon podávající George C. Scott nesleze z plátna, a aniž by si umazal svou generálskou uniformu, rozvěšuje střeva všech těch zpropadených Hunů na pásy amerických tanků. Přitom si ještě stihne číst v Bibli, soutěžit s Montym v egoistické Grand Prix Sicílie - Berlín a každý zatracený den někoho urazí. Škoda jen, že ve filmu se skvělou hudbou Goldsmitha, nebyla zobrazena i docela nehrdinná smrt tohoto zajisté velkého vzoru A.J.Rimmera.. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Když se generál Patton (George C. Scott) nachází ve svém sídle v Messině, tak si divák může všimnout lamp, které se nachází na skříni. Při detailnějším pozorování vidíme, že lampy mají stínidla vytvořena z přileb německých vojáků. (Jimmy15)
  • Film je považován za symbol amerického patriotismu ve studené válce. (Kamiiik)
  • George C. Scott odmietol prevziať Oscara, ktorého dostal za tento film. (andykovac)

Reklama

Reklama