Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (30)

  • V jedné ze scén, kdy přijdou generála Pattona (George C. Scott) vzbudit jeho důstojníci, je záběr na rozečtenou knihu nesoucí název "Tankový boj od Erwina Rommela". Ve skutečnosti žádnou takovou knihu Erwin Rommel nenapsal. Podepsán je pouze pod knihou s titulem "Infanterie greift an", tedy "Pěchota útočí". (bejkovec)
  • Americké a britské filmové tanky jsou typu M-24 Chaffee, které byly používané za 2. světové války. Německé tanky jsou však americké tanky M-47 a M-48 poválečné výroby. Ironií je, že tanky M-47 a M-48 jsou nazývány "Patton“. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama