Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (30)

Simpsonovi - Bart generálem aneb Kdopak by se Nelsona bál (1990) (epizoda) (S01E05)

  • Scéna, ve které dá Bart facku malému vystresovanému „vojákovi“ a děda Simpson mu nařídí se omluvit, je odkazem na film Generál Patton (1970). Patton během druhé světové války skutečně profackoval dva vojáky, kteří byli na ošetřovně s posttraumatickou stresovou poruchou. Následně byl vyzván, aby se veřejně omluvil, a poté byl dočasně zbaven velení na bojišti. (henrycruel)

Šarlatový a černý (1983) (TV film)

  • Scény, kde sú zobrazené spojenecké jednotky pravdepodobne oslobodzujúce Rím, boli v skutočnosti prevzaté z filmu Patton (1970). Tieto zábery sú ale filmovým zobrazením oslobodenia Messiny, kde Montgomeryho vojaci vstupujú do mesta, kde ich privítal Patton a Američania. (Arsenal83)

Dobrodružství Poseidonu (1972)

  • Licence na promítání filmu byla v roce 1973 zakoupena společností ABC za rekordních 3,3 milionu amerických dolarů. Do té doby nejdražším promítáním byl Patton (1970) za 2 miliony. Prodej se totiž konal ve formě otevřené aukce mezi zástupci ABC, CBS a NBC, která se změnila v bezhlavou soutěž mezi náměstkem programového ředitele pro hlavní vysílací čas ABC, Barry Dillerem, a Robertem Woodem, ředitelem CBS. Vítěz aukce, Barry Diller, později veřejně prohlásil, že se ABC rozhodla nikdy už do podobné aukce nevstupovat. (GMVajgl)

Bible (1966)

  • Jedná se o první film natočený systémem Dimension 150 speciální čočkou používanou pro natáčení 70 mm filmů. Druhý a poslední film natočený tímto způsobem je Generál Patton (1970). (mr.filo)

Kmotr (1972)

  • Francis Ford Coppola se topil v dluzích (300 000 dolarů) s vlastní produkční společností, a přestože získal Oscara za scénář ke Generálu Pattonovi (1970), chyběly mu režisérské zkušenosti. Kmotra mu svěřil Robert Evans z Paramountu, který mimochodem chtěl, aby Kmotra režíroval Italoameričan, který „má smysl pro to, jak by se měli herci objímat a jak mají vidličkou natáčet špagety“. (Trainspotter)

Reklama

Reklama