Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (659)

Proky 

všechny recenze uživatele

Každý milovník Formule 1 ví kdo je Ayrton Senna a nikdo by se tento dokument o něm neměl nechat ujít.dokazuje přesně to co dokázal za volantem monopostu formule 1 a né jen to i to jak moc byl důležití pro svojí vlast v té době opravdu velmi emotivní dokument jen doporučuji ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Hezký dokument, hodně zajímavých záběrů, ale to dělání zla z Prosta a pana téměř dokonalého ze Senny se mi příčí, ač jsem vždy byl příznivcem Brazilce, nikoliv Prostíka. Mimochodem byl to Senna, kdo ohrožoval na trati druhé jezdce, nikoliv Prost, byl to Senna, kdo byl mezi ostatními jezdci nejméně oblíbený, což o něčem vypovídá. Rád bych dal pět za provedení, ale za tu "propagandu" udělím ještě velmi spravedlivé dvě. P. S. Kdybych si měl vybrat stájového kolegu, rozhodně beru Prosta (nebo Bergera) před problémovým Sennou. Nejlepší komentář: Robbi. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem prodlouženou, téměř tříhodinovou verzi. Ani minuta navíc, emocionální, silné, obdivuhodné. A plně ze života. Ze soukromí se toho moc nedozvíte, ale to jsem vlastně ani nežádal. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý sportovní dokument, kde občas vyplouvají na povrch etické nebo filosofické otázky. Postava Alaina Prosta je hodně dráždivá. Nakonec byl úspěšnější díky svému taktizování. Tohle Sennovi chybělo, ale právě díky tomu se dostal na vrchol, i když ho to stálo tu nejvyšší oběť. Tří hodinová verze je ok. Na konci spíše monology komentátorů překažejí, o to více jsou podnětné ze začátku. 75%. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Ke sledování tohoto dokumentu jsem se dostal kuriózním způsobem - sledoval jsem ho přes rameno jednoho spolucestujícího ve vlaku. Díky titulkům jsem měl přehled o všem co se tam dělo a mluvilo. Musím říct, že lepší sportovní dokument jsem ještě v životě neviděl a po jeho shlédnutí si Ayrton Senna získal můj hluboký obdiv a úctu. Čest jeho památce. Ještě musím poznamenat, že dokument má neuvěřitelnou poutavost a ani na chvilku nenudí. ()

Lukyn007 

všechny recenze uživatele

I když vás třeba Formule 1 nebaví, tak tento snímek si stejně musíte oblíbit. Na konci bylo krásně vidět, co Senna pro celou Brazílii znamenal. Pro celý lid byl radostí, která se jim v oné době kvůli tamnímu režimu hledala velmi těžko. Tvůrcům tleskám!!! ()

FrajerTom 

všechny recenze uživatele

Ayrton Senna. Už jen to jméno budí respekt. Piloti z jeho doby přiznávají, že jim nahnal strach jen pohled na jeho zářivě žlutou helmu ve zpětném zrcátku. Tato legenda královny motorsportu se po dlouhé době dočkala pořádného dokumentu. Otevřeně však přiznávám, že zkrácená 104 minutová verze je neslaná a nemastná. Oproti tomu prodloužený 162 minut trvající Director's cut je neskutečná lahůdka přinášející spoustu nových záběrů a informací ze života tohoto nezapomenutelného génia. Závěrečné dechberoucí záběry z Brazílie, kdy celý národ truchlil pro smrt boha, nahání husí kůži a jen hodně silná povaha se ubrání slzám.. Není pochyb o tom, že to byl nejlepší jezdec všech dob.. ()

Myrreczech 

všechny recenze uživatele

Snad každý, kdo kdy aspoň trošku sledoval motorsport a formuli 1, zná příběh Ayrtona Senny. Jeden z největších sportovních talentů a jeden z nejlepších jezdců v historii, jehož vášeň pro formuli 1 se mu stala osudnou, byl milovaným i nenáviděným symbolem Brazílie. Byl symbolem vítězství a odhodlání. Byl fenoménem své doby. A ikdyž jsem věděl jak jeho příběh nakonec skončí, neustále jsem doufal, že do osudného závodu nenastoupí. "He did not have a broken bone in his body. He did not have any bruising. If that piece of assembly would have gone six inches higher or six inches lower, he would to walk back to the paddock." ()

šerminator 

všechny recenze uživatele

Jsem formulový fanda (Ferrari) a formuli jsem začal sledovat až dlouho po Ayrtonove dobe. Film jako takový bych rozdělil na dva obory. Tím prvním jsou informace a zákulisní pohledy, jenž byly pro mne kolikrát šokující (přestože jsem o Ayrtonovi a jeho konci docela četl a +/- věděl, že nebyl ideální modla zrovna). Ta druhá část je celkové zpracování snímku + rozhovory, kde jsem se doslova a do písmene nudil. Podotýkám jen, že jsem viděl tu tříhodinovou verzi a přes veliké očekávání jsem byl poměrně zklamaný. Tento film mě jednoduše nedokázal zaujmout, byť podával zajímavé informace. Navíc z Prosta udělali hlavního záporáka. Kometář píši s odstupem cca půl roku a z filmu si pamatuji jen pár výrazných okamžiků, což podtrhuje průměrnost snímku. ()

xhonza09 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument který ukazuje začátek jeho kariéry až po tragickou nehodu která se stala při Grand Prix San Marina v roce 1994 Škoda tak skvělého závodníka. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Dokumenty moc rád nemám, ale tento má své nejlepší kouzlo. Pravdivý, stručný, smutný, katastrofický a dojemný. Takový Senna byl. Já věřím, že Senna byl druhý nejlepší jezdec v historii. Jsem rád že tento film vznikl. ()

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

„Ayrton má jeden problém. Myslí si, že sa nemôže zabiť, pretože verí v Boha. A ja si myslím, že je to nebezpečné.“ K statusu legendy a označeniu najlepší jazdec histórie F1 dopomohla Sennovi podľa mňa práve oná tragická nehoda z Imoly 1994. Z pohľadu fanúšika, ktorý éru Senna vs. Prost naživo nezažil mi aj napriek tomu tento dokument pripadá dosť neobjektívny, až by som povedal, že príliš očierňujúci Prosta. Zároveň je však veľmi pútavý a oceňujem, že režisér do zostrihu zaradil aj materiál, ktorý poukazuje nato, že vo formule 1 vždy záležalo na tom, aké auto má jazdec k dispozícii a je jedno či sa volá Senna, Prost alebo Schumacher. (videná 104 minútová verzia) ()

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Skoda jen,ze Senna je zde zobrazen tak bezchybne a charakterove a Prost jako nejvetsi svinak - ale samozrejme je to dokument o Ayrtonovi.Ale jinak jde o vyborny autenticky dokument s paradnimi zabery ze soukromi i ze zavodu. Bohuzel to takhle skoncilo..ze sportovniho hlediska nas mohly cekat dalsi vyzivne roky ve F1 v zavodech s dalsim fenomenem- M.Schumacherem ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna velkým fandou do F1, ale i tak se mi dokument o jednom z nejuznávanějších jezdců F1 líbil (také mám rád vůni spáleného benzinu, ikdyž ne toho automobilového :-) ). Dokument pojednává o kariéře brazilského jezdce Ayrtona Senny, o jeho úspěších i neúspěších. Ve filmu uvidíme i jeho rivala Alaina Prosta. Velmi citlivě natočený dokument, který každopádně potěší srdce fanouška F1 a minimálně neurazí ty, co F1 příliš neholdujou (tak jako mě). 85% ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Skvělá práce ve střihu se dochovanými dokumenty, kde prvních několik desítek minut jsem měl dojem, že film je snad regulérně přetočený a prohnaný pro nějaký istragramovský filtr. Na ploše sta minut se dozvíme mnoho z podazí a situace ve formuli dvě dekády zpět, ale přitom jakoby hlavním motorem nebyly snad ani ty formule ale samotná postava Senny. Smutné je, že ani po více jak deseti letech obviněných konstruktérů a techniků případ uzavřel. Bohužel vůle vítězit za tým ať je jakkoliv debilní byla silnější než strach o vlastní bezpečí... Taky poučka nikdy si nekoupit auto od Renaultu :-) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Niečo na tej vášni okolo Formuly 1 bude. Film som dlho odkladal a púšťal som si ho opatrne a s nedôverou. Ale počiatočné pochybnosti sa pri sledovaní postupne menili na mierny záujem až po skutočný obdiv. Aj dokument môže byť thrillerom, hoci vieme, ako to skončí, a dokonca nešlo ani o to, kto dôjde prvý. Z pretekov sú zábery úplne krátke, v podstate vždy len pár sekúnd a už je tu cieľ a máme výsledky. Napätie je vo vzťahoch jazdcov, politike F1 a samozrejme na konci, keď sa hromadili nezdary a havárie. Jazdec možno aj vie, kedy za volant nemá sadnúť, ale máloktorý svoj vnútorný hlas vypočuje. –––– Říkala vám někdy nějaká přítelkyně "Rychleji, Ayrtone!"? – ...ano. ()

Herzeleid 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem snímek hltal. A jelikož jsem neznal detaily (formule jsem začal sledovat až v následující éře), tak jsem se díky dokumentární stránky věci dozvěděl dost o této éře závodění formulí 1. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Ako som už sľúbil jednemu obľúbenému užívateľovi ktorý mi aj tento dokument poradil, dal som si ho až na hodnotenie s číslom 10.900, už sa blížim ku 11K a sám som zvedavý na akom čísle koncom roka zastavím. Teraz ku F1, poznám iba Schumachera a Hamiltona a práve v prvom menovanom a jeho dokumente sa objavil aj záber z tragickej smrti Senny. Dokument natočený veľmi kvalitne ale musím sa priznať že viac sa mi asi páčil Schumacher. Čo sa stalo ale tejto legende je dosť smutné. Záver naozaj zamrazil. 4* ()

Reklama

Reklama