Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (659)

DonQ 

všechny recenze uživatele

Takový normální dokument, kterých je možno vidět desítky. Něco mi uniklo nebo proč je zrovna kompilace rozhovorů a tuctových sportovních ukázek v TOP 100 ?! Sennu jsem za jeho kariéry nezažil a krom toho, že se kdysi, kdesi v Itálii blbě vysekal jsem o něm nic nevěděl. Nějak jsem neobjevil v čem tkví přidaná hodnota tohoto snímku oproti ostatním. Šedý průměr. ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Strhující, fascinující, inspirující a hlavně na konci emocionálně zdrcující. To se u dokumentu povede málokdy, ale Asif Kapadia to zvládl bravurně. Pravdivý příběh o možná nejlepším jezdci F1 v historii (no, přece jenom pan Schumacher byl alespoň minimálně stejně dobrý). Ta rivalita mezi Prostem a Sennou, ta bezradnost když mu házeli šéfové F1 klacky pod nohy a víra v Boha, která ho vždy vedla k cíli být dobrým jezdcem, ale i člověkem, to všechno jde cítit z každého záběru. Kéž by měla každá legenda ve svém sportu dokument podobné kvality. ()

Dodmund 

všechny recenze uživatele

Senna nenaplnil očekávání. Ano, časosběrnost života Ayrtona Senny je výborná, jeho příběh možná dojemný, ale to je tak vše. Je nepřehlédnutelné, že potenciál byl nenaplněn a materiál byl spíše slepen dohromady (např. střih je velice podprůměrný). ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvěle natočený dokument. Co se týká příběhu, napětí a samotných představitelů, v ničem si nezadá s hranými filmy, naopak mnohé z nich převyšuje. Ač nejsem fanoušek moto sportu, s velkým zaujetím jsem sledoval celý dokument a po jeho zhlédnutí jsem si spoustu informací s dalším zájmem vyhledal. Drobnou výtkou může být snad jen lehce jednoznačný pohled na Sennu a jeho glorifikace, kterou si nicméně za své jednání v mnohém zasloužil. Dokument ve mně dokázal vyvolat pocit, že Senna svou povahou a „duchovním“ přístupem k životu, věděl, co jej čeká. Jeho vyrovnanost, kdy s klidem přijal i hodně nepříjemné věci, mě učarovala. Vždy se s tím dokázal smířit, přijmout to a snažit se být ještě lepší. Před startem do osudového závodu minimálně tušil, co přijde, dokázal se s tím smířit a odstartovat. Nejsilnější příběhy vždy píše sám život. Bravo Sennovi! Bravo tvůrcům dokumentu! Maximální hodnocení je na místě. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument! Ayrton byl můj Bůh ve Formuli 1 a musím říct, že se na tom od té doby nic nezměnilo. Jako malý jsem mu fandil, ta jeho žlutá helma a bíločervený monopost, díky němu jsem si zamiloval McLareny a stal se jejich fandou a přestože od jeho doby tituly vyhrál i Mika nebo Lewis, tak Ayrton je nejvíc ze všech napříč stájemi...sorry Michaele, ale ani ty ne. Odpustil jsem mu i přestup k Williamsu. Byl to šok, když naboural a zemřel a pamatuji si, že jsem to těžce vydýchával a po shlédnutí tohoto filmu vzpomínky ožily a vrátil jsem se do své puberty...tohle byla doba té pravé F1 a pořádných chlapů za volanty...dnes je to ostuda... ()

Mazlik4 

všechny recenze uživatele

Z hlediska nasbírání unikátních archivních záběrů, nejen ze závodů, ale i tiskových konferencí, briefingů, TV zpráv, původních rozhovorů atd ... velice kvalitní dokument. Horší je to s nově dotočenými rozhovory, které posouvají děj kupředu a tmelí zmíněné, skvělé archivní materiály. Jediný kdo měl co říct byl Allan Prost, ostatní staříci jen plkali. Žvásty tipu: "Senna byl po nepovedeném závodě smutný.", "Po zisku titulu byl velice šťastný." si režie mohla odpustit. Závěr: Pro znalce jistě skvělé doplnění informací, pro ostatní (kteří naznají historii F1, neznají piloty, týmy, tech. regule, okruhy, ... ) ztráta času a nic neříkající informační průjem. ()

Saikov6 

všechny recenze uživatele

Skvělý a pečlivě udělaný dokument o hrdinovi motoristických sportů. Kdo zkoukne toto, lituje že ho nezažil a celé to období obecně... formule tehdy a teď jsou tak rozdílné! Ani tříhodinová stopáž neomrzí a o Ayrtonu se dozvíte opravdu hodně... nejen o něm, ale i o politice tohoto sportu, formulích, stájích a jezdcích té doby obecně... "Všechno šlo proti němu, ale on i tak jezdil jako bůh... bohužel zemřel tak, jak zemřel a stal se hrdinou". vřele doporučuju! ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat dokumentární film. Takřka tříhodinová verze působí skvěle – nabízí ideální porci komentářů, záběrů ze závodů a skvostné, pro běžné lidi nevídané, pohledy do zákulisí. Snad jen komentáře Richarda Williamse působí až moc nemastně, neslaně a zdlouhavě. Senna možná nebyl nejlepším jezdcem historie (v tomto ohledu, dle mého názoru, vítězí Michael Schumacher). Rozhodně ale je největší osobností s nějvětším vlivem, který sahá daleko za rámec samotného sportu. Z filmu se pak stává nejenom životopis o sportovci a mistru světa, ale i o (ne)přátelství, naději a touze po vítězství. ()

Carlinhos 

všechny recenze uživatele

Překrásný návrat do doby, kdy formule 1 ještě byla strhující podívanou, ne nudným kroužením, o jehož vítězi se rozhoduje v boxech. Senna byl neuvěřitelná osobnost, vemte si u nás Jágra, vynásobte to stem a budete mít plus minus představu, jak moc tenhle bojovník pro Brazílii znamenal. Bylo pěkné připomenout si jeho zdánlivě ztracené závody, které i přes všechny problémy dokázal neskutečně vyhrát, i marný boj proti lidské blbosti a politice ve sportu... Viděl jsem delší verzi, která má skoro tři hodiny, přesto to uteklo jako voda, dokonce bych si dovolil říct, že řada věcí mohla být ještě více rozvedena, takže by člověk klidně unesl výrazně delší stopáž.. Dobové zaběry jsou skvělé, slova komentátorů zajímavá. Tomuhle dílu není co vytknout. Precizní práce. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem jak to skončí a stejně jsem ani nedýchal. Asif Kapadia natočil nejen vynikající dokument ale zároveň jeden z nejlepších snímků roku, který napětím strčí spoustu ambiciózních snímků do kapsy.. A to vše za použití dobových záběrů a rozhovorů. Tomuhle říkám majstrštyk. 10/10 ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Tenhle pseudodokument rozhodně není určen alespoň trochu objektivním fanouškům F1, kteří neznají F1 pouze z Novy nebo idnesu. Cílovou skupinou jsou hlavně fanatiční obdivovatelé Senny a pak laici, kterým tady můžou nabulíkovat svůj zcela jednostranný výklad historie F1. Film bych rozdělil na dvě části, té druhé, Imole 1994, se nedá moc co vytknout, i když ty záběry jsou už notoricky známé. Zásadní problém je ale ta daleko delší první část, o Sennově životě. Je zcela nevyvážená hned z několika hledisek. Za prvé, na to jak je dokument dlouhý jsou úplně opomenuté některé sezony, kdy zrovna nic nevyhrál. Hlavně že tu máme hned několikrát Ayrtona v plavkách. Za druhé, i když se nějaké sezoně věnují, tak je degradována na jediný závod. Především sezona 89, ani slovo o tom, proč před předposledním závodem měl Senna tak velkou ztrátu na Prosta a musel proto vyhrát. Ta diskvalifikace sice byla nesmyslná, ale bez ní by Prosta stejně nedohnal. Za třetí, zcela přehlíží ostatní piloty, je tu sice rozhovor se Sirem Jackie Stewartem (nejsvětlejší bod, kvůli němu dám druhou hvězdičku), ale to je tak všechno. Naopak si tvůrci dali pořádnou práci, aby vyhrabali na Prosta to nejhorší co šlo (a pak ho ještě dali do titulků jako kontributora). Naprosto šíleně působí slova, jak si Prost stěžuje na všechno kolem sebe, aby se pak okamžitě přešlo na sezonu 92, kde nám komentátor řekně, že Williams měl takové auto, které samo zatáčelo a stačilo jen šlápnout na plyn. A když Senna po dvou neúspěšných letech přestoupil do Williamsu, tak si zase postěžoval že to všechno zakázali, že se auto dá těžko ovládat, ale že Benetton si určitě ponechal kontrolu trakce (i když to bylo pravděpodobné, nikdy to nebylo dokázáno). Senna rozhodně patřil k těm nejlepším pilotům historie, v jízdě na jedno kolo byl pravděpodobně nejlepší, ale takovýhle propagandistický blábol si rozhodně nezasloužil. Bohužel jak vidno z hodnocení, spousta tomu uvěřila. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Příběh vrcholné sportovní kariéry jednoho z nejpůsobivější sportovců jaké znám. Skromný, plachý, pokorný a zejména vytrvalý chlapík, který svůj ohromný talent přetavil ve velké úspěchy a stal se hrdinou celé Brazílie. Viděl jsem bohužel pouze kratší verzi a teď trošku lituji. Pokud bude nějaké příště, tak jedině s delší neosekanou verzí příběhu tohoto inspirativního muže. ()

reditelka 

všechny recenze uživatele

Závody F1 mě nezajímají. A od Senny jsem očekávala více dějovou záležitost, jako např. u Falca. Čekala jsem prostě zajímavý film na všední večer. Místo toho se mi dostalo poutavého dokumentu s tak mrazivým a emocionálně silným koncem, že jsem si musela poslední půlhodinu pustit dvakrát. ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Lepší dokument si fanoušci asi nejlepšího pilota F1 všech dob nemohli přát. Je tam všechno podstatný, docela mě překvapila rivalita s Prostem (věděl sem, že se nemusí, ale že až tak...). Dost mě překvapil i náhled do zákulisních intrik, ten bych tu nečekal. Na druhou stranu nepřekvapivě chybí to, že Senna taky nebyl ve F1 žádnej svatoušek. Ale čo bolo to bolo, hodnotim zpracování dokumentu. ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

V prodloužené verzi je až moc přerušujících komentářů od pánů v křesílkách. Kdybych viděl zkrácenou verzi, možná dám o hvězdičku více. ()

Dixiee 

všechny recenze uživatele

O F1 se pramálo zajímám, ale tento životopisný dokument je udělán takovým způsobem, že to vůbec nevadí. Ukazuje kariérujednoho talentu, který se nebál prosadit a snažil se dosáhnout svého. Při sledování to vůbec nevypadá jako sestři různých částí Sennovo života. Plyne to svižným tempem a rozhodně to není nuda, jako valná většina životopisných filmů či dokumentů. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Paradny dokument o jednom z najlepsich pretekarov historie. Formulu F1 som pozeral najma v druhej polovicy 90tych rokov, takze nanestastie Sennovo famozne jazdenie som nevidel nazivo. Podla tohto dokumentu to bol famozny pretekar, ktory podobne ako Schumacher jazdil dravo a na hrane a aj preto vynikal. Suboj Prost - Senna mi velmi pripomenul subojenie Schumiho s Hakkinenom. 9/10 ()

Reklama

Reklama