Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedenáctiletý Pip je sirotek z chudých poměrů, který vyrůstá u své přísné sestry. Aby si vydělal na živobytí, začne pracovat u velmi bohaté slečny Havishamové. Je to excentrická a podivínská stará panna, která žije v ústraní, nenávidí muže a již roky nevychází na denní světlo. Pip má za úkol dělat společníka její dvanáctileté chráněnce Estelle. Pip se do Estelly zamiluje, ta jím však pro jeho původ pohrdá. O deset let později se na Pipa usměje štěstí, když mu neznámý dobrodinec odkáže velké množství peněz. Pip se stěhuje do Londýna a rozmařilý život ve velkoměstě ho rychle mění v povýšeného snoba. Jako bohatý a perspektivní gentleman se znovu začne ucházet o svou dětskou lásku Estellu. Ale pravda o jeho dobrodiní a záhadně získaném bohatství může zničit vše, na čem mu záleží… (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Neffy 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem četla, tak jsem se na film velice těšila. Charles Dickens umí psát příběhy (sice dlouhé, ale čitelné), ve filmu tedy příběh fungoval. Zpracování bylo velkolepé - nádherné zobrazení okolí kovárny, dům paní Havisham - tak jak jsem si ho představovala. Mrzí mě, jak režisér k určitým částem knihy přistoupil. Připadá mi to, že to natočil, tak jak jsem to kdysi četla. Kniha na mě ze začátku působila nudná a zdlouhavá, po sléze jsem se velice začetla, ale z důvodu časového pressa (měla jsem knihu přečíst na VŠ za týden a zpracovat recenzi), jsem začala číst ob-řádek až ob-stránku... Mrzelo mě, že jsem ke konci na to neměla víc času, proto plánuji si ji znovu přečíst. Takhle na mě působí filmové zpracování Newella. Na začátku až příliš zdlouhavé, ke konci vše rychle zobrazeno - jakoby mu nezbyl čas (tak jak mě). Film je přesto přehlídkou výborných hereckých výkonů - Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes a Holliday Grainger jako Estella. Zajímavostí pro mě je, že Charles Dickens je jakoby předchůdce Rowlingové (píšou obdobné příběhy o sirotcích, všemožně vztahově propletené - jak řekl můj učitel na VŠ: "Nedivil bych se kdyby Voldemort byl otec Harryho, jelikož Dickens by to tak napsal") - tak zajímavostí je, že ve filmu se nám sešla parta z filmového Harryho Pottera :) ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Na premiéru jsem se nachomýtl víceméně náhodně, a tedy bez jakýchkoli vyhlídek, neřkuli nadějných... pomalejší začátek diváka poměrně důkladně seznámí s charaktery postav a samotným nitrem hrdinů; druhá polovina se již nese ve svižnějším tempu plném zajímavých dějových zvratů a doplnění poloviny první... Newell úctyhodně přenesl Dickensův rukopis na plátno a vybral si k tomu i celkem vhodné tváře, jen ta ústřední dvojice si nějak mé sympatie celou dobu ne a ne získat.... byť nemám srovnání s předchozími adaptacemi, toto zmapování realistického procitnutí z romantismu a vykreslení skutečných dobových podmínek shledávám i díky precizní výpravě poměrně povedeným. 80% ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Přepřáhli jsme znovu a ještě jednou a pak už bylo příliš pozdě a příliš daleko, abych mohl jít zpátky, a jel jsem tedy dál. A zatím se už velebně vznesla všechna ranní mlha a širý svět ležel přede mnou. Poctivá adaptace mé oblíbené knihy, dalo by se říct: takhle jsem si to představovala. Mou oblíbenou postavou, která mě děsila i mátla, byla vždycky mumifikovaná slečna Havishamová a musím říct, že žádná herečka by se na její roli nehodila víc než Helena Bonham Carter. Jejím protipólem je Pip, který bere, co život dává, ať je to nečekané, podivné nebo nadějné a neváhá natáhnout ruku i po tom, co je mimo jeho dosah. Nedostupným ovocem je pro něj Estella, smrtící zbraň zhrzené mumie v podobě krásné loutky. Nízká hodnocení se dají vysvětlit tím, že hodně lidí neumí číst, nebo že zatím nemám s čím srovnávat. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Další adaptace Dickensovy předlohy se nijak zvlášť nepovedla. Výborná je výprava (či na ni navazující práce trikařů) a kostýmy, z hereckých výkonů zaujmou snad všichni dospělí herci ve vedlejších rolích. Přijde mi, že scenárista ani režisér nenašli k látce vlastní klíč, takže to nakonec vypadá jen jako rutinní převyprávění románu. ()

danielosbourne 

všechny recenze uživatele

Zkoušel jsem nejprve přečíst knihu, ale po pár stránkách jsem zjistil, že tohle prostě nepůjde. Filmová verze mi přišla pro to lepší a říkal jsem si, že mě možná film dožene k přečtení knihy, jak už se tomu několikrát v mém případě stalo. Bohužel. Nepřečtu si to. Film začal úplně stejně jako kniha, tak předpokládám, že je to jedna z mála adaptací, která se striktně drží knižní předlohy a to by nemuselo dopadnout dobře. Asi se s Dickensem nesnesu. Ale musím uznat, že postava slečny Havishamové je dokonalá. Jinak vlastně nevím, co hledat v tom filmu za příběh. Stále jsem hledal nějaký ten hlubší děj, ale stále jsem se pohyboval na samém okraji příběhu a najednou byl konec. Možná je to mnou, možná je to příběhem, ale čekal jsem víc. Ústřední duo herců taky neni zrovna trefou do černého. Ale zas úplnej propadák to není. ()

Galerie (175)

Zajímavosti (6)

  • Helena Bonham Carter nosila po celou dobu natáčení jen jednu botu, protože přesně tak slečnu Havisham popsal sám Dickens. (DivX)
  • Role slečny Havisham (Helena Bonham Carter) byla nabídnuta i Meryl Streep, ta ji však musela odmítnout kvůli práci na jiných projektech. (272827)
  • Helena Bonham Carter, představitelka Miss Havisham, chtěla dotvořit vzhled své postavy tím, že by se jí na hlavě vyjímalo prázdné ptačí hnízdo. Režisér to ale nakonec zamítl. (ellegrey)

Reklama

Reklama