Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pátrání po unesené dívce se stává životní posedlostí... Americký western Stopaři (1956) je u nás méně známým dílem, a přece se jedná o jeden z nejlepších snímků tohoto divácky velmi oblíbeného žánru. Příběh Ethana Edwardse (jedna z nejlepších rolí Johna Waynea), který stráví několik let neúnavným pátráním po malé neteři unesené Komanči, nebyl v době svého vzniku plně doceněn (nemá např. jedinou nominaci na Oscara!!) a zaslouženého uznání se dočkal až s časovým odstupem. V sedmdesátých letech se jeho motivy objevily v tak různorodých snímcích, jako např. Lucasovy Hvězdné války či Scorseseho Taxikář. Hlavní hrdina je v podstatě zatvrzelým rasistou, který nechce svoji příbuznou zachránit, ale zabít za to, že se stala indiánskou squaw. Jeho nenávist k indiánům je silnější než pud sebezáchovy a projevuje se např. nesmyslným vybíjením bizonů, kteří jsou hlavní obživou indiánských kmenů. Snímek natočil klasik světové kinematografie John Ford (1894–1973), jediný tvůrce, který má na svém kontě čtyři Oscary za režii (Denunciant, Hrozny hněvu, Bylo jednou zelené údolí, Tichý muž). I když žádnou ze zlatých sošek nedostal za některý ze svých westernů, je považován právě v tomto žánru za nepřekonatelného mistra. Většina jeho westernů vznikla v krásných exteriérech Údolí monumentů (Monument Valley) na pomezí států Utah, Arizona a Nevada a Stopaři nejsou v tomto ohledu výjimkou. Působivou majestátnost krajiny doplňuje příběh s až antickým tragickým podtónem. Zatrpklý vyděděnec Ethan nemá žádnou rodinu a jak sám v úvodu filmu přijíždí na ranč svého bratra, tak na jeho konci zase odjíždí do neznáma jako poutník odsouzený k věčnému bloudění. V hereckém obsazení filmu ještě zaujme tehdy nastupující hvězda nové generace Jeffrey Hunter v úloze mladého Martina, který Ethana při jeho pátrání doprovází, a stálý představitel Fordových snímků Ward Bond jako reverend Clayton. Postavu unesené Debbie vytvořily sestry Lana a Natalie Woodovy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Rocky62

všechny recenze uživatele

Hvězdičkové hodnocení si pro tentokrát odpustím, protože jsem filmu nevěnoval dostatečně velkou pozornost hodnou k ohodnocení. Myslím, že Stopaři patří mezi ty filmy, na nichž zub času docela zapracoval. Některé pasáže mají lehkovážný a naivní nádech a hluchých míst je tu také poměrně dost. John Wayne odvádí svůj standart a hudba je výtečná. Ale jako celek by to byl nejspíš průměr. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Klasika amerického westernu, ale bez mého nadšení (Národní filmový registr USA označuje tento film za jeden z nejlepších všech dob). Pravda, úžasné krajinné scenérie (Llano Estacado, Monument Valley aj.) i některé napínavé úseky dramatu hledání uneseného děvčátka. Znát tento film pro příznivce westernu je povinnost atd.... - Zdá se to asi troufalé, ale já bych to velikánu Fordovi hodně, hodně sestřihal. Některé dialogy mi připadají přihlouplé a úplně zbytečné (mám na mysli Wayneovo tvrdohlavé chlapáctví či rasistické přemety), a snaha o humor tu vychází vždycky špatně. Jinými slovy, z tohoto velkofilmu by se dal sestříhat výborný, špičkový osmdesátiminutový western, kdyby se to nepovedené vyhodilo. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Do televizních Pátračů, Hledačů, Stopařů, se mi včera připletl GEN ještě většího pátrače, hledač a stopaře, Jan F. Ullricha, kterému jsem dal samozřejmě přednost, a který v pouhé čtvrthodině hovořil velmi pěkně o jazyku obecně a o lakotštině zvlášť (třeba si přečte tuto recenzi a pošle mi svou Gramatiku lakotštiny, která se jinak bude asi těžko shánět - i když sám jsem lakota, do ní bych asi investoval, vypadala moc pěkně)... Film jsem nicméně už viděl, takže jsem o nic nepřišel; a když už jsem zmínil lakoty, tak musím přídat i komanče, ale především navahy, kteří je hráli (až na Jizvu, kterého hrál německý žid Henry Brandon)... Děj filmu byl přehledný, momenty napětí střídaly okamžiky rodobyvtipného uvolnění (největším z nich byla bitka Martina s Čárlím)... John Wayne zde zahrál skutečně velice konzistentní roli, která může být považována za protiklad Olda Shatterhanda; každopádně je mnohem realističtější, a rozhodně nepředstavuje žádný extrém v pojímání indiána jako "ne-lidské bytosti", což byl v této době standard. Ethan (podlé této role pojmenoval svého prvorozného syna) má alespoň právo nemít je rád. Pozn.: John Wayne vyřešil při filmování několik ošemetných situací pomocí svého letadla, Navahové ho proto pojmenovali "Muž s velkým orlem". ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Tomuhle říkám Western s velkým W. Žádný sladký divoký západ plný romantické krajiny a gentlemanských kaubojů, ale špinavá realita v krvavé zemi indiánů. Johny Wayne je ve Stopařích naprosto bezchybný a společně s Johnyem Fordem vytvořil jeden z nejlepších westernů, který se může směle postavit čelem všem klasickým, u nás známějším, bratříčkům. Let's go home, Debbie. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Nemilé překvapení. Rozvleklý film plný podivných postav, které se chovají spíš jako karikatury (dement Mose se svojí houpací židlí, naivně zamilovaná Laurie, imbecilně oddaná indiánka Look atd.). Vyloženě groteskní momenty, které měly diváka asi pobavit (bitka na svatbě, nervozní voják tasící šavli) mne naprosto míjely. Přitom ten příběh nebyl špatný....jen měl být podán o dost věrohodněji a zajímavěji. Kromě vyvarování se nejen výše uvedených trapností se také měl více věnovat / vysvětlit tu ohromnou zahořklost a zatrpklost hlavního hrdiny. Otázkou je, jestli by plastičtější postavu toporný John Wayne vůbec uměl zahrát. Glorifikace tohoto průměrného herce mi nikdy nešla do hlavy. No nic...celkově jde o slabý průměr. Pozice tohoto filmu v TOP 250 na IMDB je totální úlet. Na dějově a charakterově propracované klasiky od Leoneho nebo jiný Fordův western Man Who Shot Liberty Valance tento snímek absolutně nemá. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (61)

  • John Wayne vyjádřil ve filmu svou osobní poctu tehdy již zesnulé legendě westernu Harry Careymu. V úplně posledním záběru si předtím, než se otočí a odejde, dá levou ruku na pravý loket. Jedná se pózu, kterou Carey používal ve svých filmech. (Martensson35)
  • Fessu Parkerovi byla nabídnuta role Martina, ale Walt Disney ho neuvolnil. (džanik)
  • Jeden z prvej dvadsaťpäťky filmov zvolených v r. 1989 americkým Kongresom na uchovanie pre ich kultúrnu, historickú alebo estetickú dôležitosť. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama